Vem äger en bil?

28 inlägg 0 nya
Vem äger en bil?

I en annan tråd finns diskussioner om vem som finns bakom ett "nick" och dennes bil. Det verkar inte som att alla är medvetna hur enkelt det är att hitta information på nätet.
På minst en bild här på forumet syns en KIA med regnummer YFP129.
Slår man in numret på Transportstyrelsens websida ser man att den brukas av ett företag. Går man in på företagets hemsida finns bild och namn som kan länkas till en användare här på forumet.
Slår man in namnet på Merinfo så hittar man bostadsadress, bild på bostaden, företagsengagemang och en icke uppdaterad lista på personens fordon. Hur man ser en persons alla fordon i realtid vet jag inte.

Är en bil privatägd får man uppgifter om ägare genom att logga in på Transportstyrelsens sida. Via e-post kan man då få information om vilka de senaste ägarna har varit och lite till.

Nu tror jag du skrämmer folk Mäkinen. Jag känner flera människor som är livrädda att deras personnummer ska bli offentliga. Varje gång någon ser ett fordon, vare sig det rullar eller är parkerat, kan man notera registreringsnumret och forska på samma sätt som du gjort. Personnummer är så lättillgängliga att man lika gärna kunde ha dem tatuerade i pannan.Jag tror jag skulle kunna plocka fram din identitet bara genom det du skrivit i detta forum. Att oroa sig för att man blir sedd är inte värt att bry sig om för det mesta är ändå offentligt.

Verkligheten är ofta skrämmande, Världens...:) Sen ser man ju inte personnumret lika enkelt men själva personen kan ju spåras via bl a dennes bilnummer. Men det har man ju kunnat göra fullt legalt massor av år - det är bara enklare idag.

@Pi Kan man bara namn och adress tar personnumret ungefär två klick... Nu följde jag Mäkinens sökväg för KIAn och hittade Mäkinen. Hans personnummer slutar med en fyra.

Världens vackra... wrote:
@Pi Kan man bara namn och adress tar personnumret ungefär två klick... Nu följde jag Mäkinens sökväg för KIAn och hittade Mäkinen. Hans personnummer slutar med en fyra.

Jag kan varken bekräfta eller förneka detta.

Möjligt Världens - men jag är inte intresserad av medmänniskornas person-nr så jag har inte letat...:)

Problemet är att med en annans personnummer kan man ställa till en hel massa jävelskap. Har man sedan en postlåda vid tomtgränsen ligger man riktigt risigt till. Som företagare har jag sett till att skydda mig och firman på ett rimligt sätt, men som privatperson är det svårare.

@Pi Jag har heller inget intresse av andras personnummer - det är bara det att jag varit nyfiken på hur mycket man kan ta reda på (framför allt om mig själv). @Audi. Jag håller helt med. Kanske bör man häpna över att det inte sker mer elände än det gör. I princip skulle tusentals internetkriminella kunna beställa varor och hitta på annat fuffens med tusentals utnyttjade personnummer varje dag. Det skulle kunna vara så illa att ALLA drabbades ett par gånger om dagen. Nu är det inte så och det tyder väl på att de flesta medmänniskor är vanliga hyggliga människor trots allt.

Appropå Världens... inlägg.
Fick reda på idag av en polis jag följer på twitter att man genom Klarna kan beställa saker med annans personnummer till annan adress om man inte klickat i rutan i deras app att ”alla köp ska godkännas med bank-id”. Att det ens är möjligt!

Mina tips på ämnet är att ha lås på brevlådan om man bor i egen fastighet, jag kan inte begripa hur man idag inte har detta! Kreditkort/kontokort kommer ju i brevlådan, inte alltför sällan med Postnord dessutom:(
Spärra adressändring så man bara kan genomföra detta med bank-id hos Adressändring.se. Annars kan vem som hellst göra adressändring och ens (bedragarens) nybeställda kreditkort skickas till vilken olåst brevlåda som hellst. Kanske gångavstånd om bedragaren är lat:)
Skaffa en tjänst som aktivt bevakar dina intressen såsom adressändring, kreditupplysning, lagfart osv. Då får man ett mail/sms direkt och kan agera fort.

Vem äger en bil?
Banken äger min :(

Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

mso 1000 wrote:
Vem äger en bil?
Banken äger min :(

Det är du garanterat inte ensam om, jag gissar att det är ovanligare att äga sin bil till 100%.
Köpte min kontant, men så åker man i ett gammalt lik.

Gjorde ett köp hos ett företag igår för första gången. Började fylla i mitt namn, d.v.s skrev R, och alla rutor fylldes i automatiskt, sen klickade jag på OK, och köpet var klart !!!
Man blir lite misstänksam när det går så enkelt.

Google du vet, Rikard....:) Fixar allt.

Man kan tycka att grundinställningen för köp borde vara med BankID eller liknande och så kan man avtala bort det om man vill.
Vet inte om det är ändrat hos Lantmäteriet, men förut kunde man byta ägare på fastigheter utan att behöva legitimera sig.

Nu visserligen ett par år sen och lite off-topic men jag ägde en Mitsubishi Eclipse som hade sliten nyckel, så var alltid ett helsike starta den, man fick lirka en stund. Åkte till märkesverkstan i Växjö, sa att jag ville beställa en ny nyckel till min bil. Enda motfrågan jag fick var till vilket regnummer det gällde. Och en vecka senare kunde jag hämta ut och betala min nya nyckel. Helt utan nån som helst fråga om bilen ifråga var min.......
Jag hade inte ens med mig bilen.....

Det kanske inte stjäls så många Mitsubishi Eclipse.

6.15

Pinjong: Nu var detta runt 96 och bilen var 4 år gammal....en då rätt kul ovanlig halvsportig bil varav om jag inte minns fel enbart hade sålts 17 ex nya i Sverige 92....

Nu var ju inte det poängen utan att det är illa oavsett bil att man inte avkrävs nån form av bevis att man har laglig rätt till densamme.

Det är nog svårt med moderna bilar att få nycklar gjorda utan att ha bilen med. Vill folk ha en bil nu ringer de på dörren med en Glock i ena handen och frågar efter nyckeln till RS6:an på tomten.

Våran Volvohjullastare på jobbet har samma nyckel som alla Volvohjullastare. Inget kodlås. Maskinen kostar 1,8Msek. Hur tänkte man där?

@FXX One size - fits all. Otroligt effektivt och kostnadsbesparande. Grattis:-)

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.