Undran om skuld till olycka?

45 inlägg 0 nya
Undran om skuld till olycka?

Något jag funderat på ett tag. Om en bil påbörjar en omkörning på landsväg, och kör in i vänster sida på en bil lite längre fram i en rad av bilar. Som gör en vänstersväng, in på tex en mindre väg. Den svängande blinkar, och saktar in som sig bör.

Vem skulle bedömas skyldig till olyckan? Den som svänger vänster på landsvägen, för att den inte tittat i sin backspegel. Eller den som i mötande körfält, kör om?

Eget tyckande, saknar betydelse! Men är det någon som vet, vad lagen säger?

Inget jag varit med om själv! Men jag har sett incidenter, vid ett par tillfällen. Som lyckligtvis inte slutat med en olycka.

Beror väl lite på den omkörandes hastighet skulle jag tro.

kan absolut vara så. Men nu har ju kön saktat in, eftersom den svängande har saktat ner. Samtidigt svårt att bedöma hastighet efter inbromsning, i efterhand.

Jag tänker mer på "Oupmärksamhet från den vänstersvängande, då hen inte tittade i vänster backspegel" kontra "omkörning i mötande körfält, dvs är det enligt LAG så att man ska förvänta sig. Att en bil kommer i mötande körfält bakifrån"??

Kan ju faktiskt vara så, att båda döms som vållande? Eller?

Troligen som vanligt att båda bedöms som vällande. Men omkörning strax före korsning gillar definitivt inte Farbror Blå...:)

Det finns inget entydigt svar på frågan. Lagen säger att det är förbjudet att göra en omkörning på vänster sida när framförvarande bil avser med tecken och hastighet föra sitt fordon åt vänster. Samtidigt säger lagen att man ska ha tillräcklig uppsikt bakåt vid vänstersväng så att vänstersvängen kan ske utan fara för andra.

Solklart åker svängaren dit:

3 kap 26 § trafikförordningen:

"En förare får svänga i en vägkorsning endast om det kan
ske utan fara eller onödigt hinder för andra som färdas i samma
riktning. Särskild uppmärksamhet skall riktas på den bakomvarande trafiken."

Sedan har jag för mig att det finns regler som säger att man inte får köra om vid en korsning, och så att man skall vara aktsam och jadajada så den andre lär nog åka dit också men huvudansvaret hamnar på svängaren.

Jag har två bekanta som vid helt olika tillfällen och med flera årtionden mellan, gjort sig skyldiga, jo det blev så, till vänstersväng på huvudled och då en olycka inträffade just av en omkörande bil.
Det är faktiskt så att vänstersväng på huvudled är förbjuden utanför filmarkerad körbana om det inte kan ske helt utan risk och det innebär i praktiken att det inte finns någon form av närbelägen trafik!
Det rekommenderas att all vänstersväng på huvudled i trafik ska ersättas av högersväng på närmaste avfart som det senare går att vända på, passera huvudleden, alt. svänga vänster då det är fritt och sedan höger.
Tyvärr är det många som inte känner till denna enkla regel där många olyckor skulle kunna undvikas, men domstolen dömer så gott som uteslutande den vänstersvängande som skyldig!

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

FXX: tror du kan vara inne på något. Men det här gäller vanlig landsväg, inte korsning i den bemärkelsen. med många små grusvägar och infarter över hela sträckan. Bara ett förtydligande från min sida. Bilen som gör vänstersvängen, ska i det här fallet in på en mindre grusväg.
Xantho: Se ovan

saabnisse: Ahh intressant. Men frias påkörande helt då? Eller döms den som medvållande?

För det här gäller ju landsväg som är huvudled.

Jo jag uppfattade det som att det var en landsväg det gällde och inte en korsning...vilket man får upp som första sökträff på Google, by the way:-)

Nu när saab skriver det. Så har jag faktiskt ett svagt minne från bilskolan, att man skulle köra in höger och vända.

FXX Haha ja men du vet att det inte är helt enkelt att googla va?

Det spelar ingen roll. En väg ansluter till en annan väg. Det är en korsning. Vänstersväng i korsning.

Xantho: Verkar som ditt solklara var helt solklart då :)

Stort tack till alla :-) Jag ser frågan som besvarad, och fort gick det :)

Särskilt tack till Xantho, och saab.

Okej Google:-)
Om man Googlar sig fram förbi det första man hittar på Google så kommer man till NTF's hemsida som säger:
"Vänstersväng på huvudled

Om en bil har stannat eller sänkt hastigheten rejält på en huvudled för att svänga vänster och blinkar vänster - vägen har inga målade fält för vänstersväng, ingen spärrlinje eller vägdelare - får man då köra om den vänstersvängande bilen på vänstersida i mötande körfält? Vems är felet om man krockar då och den omkörande bilen är helt i vänster körfält?

Omkörning är förbjuden när den framförvarande gett tecken som visar att han tänker köra om annat fordon eller av annat skäl ska föra sitt fordon åt vänster, t ex svänga till vänster i en vägkorsning.
I ovanstående situation är dock omkörning till höger tillåten när föraren i det framförvarande fordonet svänger till vänster eller tydligt förbereder en vänstersväng.
Tänk på att vänstersväng på en huvudled ofta kan bli en farlig manöver. I bland kan det vara bäst att släppa förbi bakomvarande trafik innan korsningen. Ett annat alternativ är att åka fram och vända för att istället göra en säker högersväng.
Vi kan inte ta ställning till skuldfrågan vid inträffad olycka, denna avgörs av åklagare och domstol eller i vissa fall av parternas försäkringsbolag"

Solklart vet jag inte om jag håller med om tyvärr..

FXX Hmmm nu blev det, ja jag vet inte. Inte helt solklart alla fall? Växlande molninghet?

Xanthopteryx wrote:
Det spelar ingen roll. En väg ansluter till en annan väg. Det är en korsning. Vänstersväng i korsning.

Finns inget i Svenska trafikförordningen för vad som defineras som vägkorsning. Nu får du Googla lite bättre X;)

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.