Vi Bilägares forum

Takbox och oljud

Takbox och oljud

Det finns drösvis med test av olika skid/takboxar på nätet, men jag har inte sett någon som mäter hur mycket oväsen boxarna genererar in i kupén. Det borde rimligtvis skilja en hel del mellan olika typer och fabrikat både vad gäller boxar och räcken.

Vill härmed tipsa ViB om att göra ett sådant test framöver!

Tar också gärna emot tips om vad man kan göra åt saken själv?
Ska boxen vara monterad så nära taket som möjligt (räcken med låg profil) eller behöver man lite höjd för att minska turbulens (och oljud) mellan box och biltak? Spelar det någon roll om man isolerar själva boxen? osv

2018-04-28 12:36

Kommentarer

Det beror också på bilens luftströmning vilket påverkar luftströmningen kring boxen. Likaså beror det på var den är placerad.

Några tips:
* Flytta fram någon eller några cm (ja, det kan vara så lite som krävs!) och testa dig fram.
* Testa att sätta tejp över boxens skarvar och se om det blir skillnad.
* Runt 'rören' där boxen är fastsatt, testa att ta lite plastad ståltråd (typ trädgårdstråd) och så lägger du den på ovansidan, efter några cm eller någon dm gör du en knix 90 grader och så ett varv runt röret, sedan på baksidan av tråden där du vek ner den och så några cm eller någon dm vidare och så ett nytt varv (detta alltså för att stabilisera så tråden ligger kvar på ovansidan av själva röret). Upprepa hela vägen. Variera med att prova att ha tråden lägre fram i färdriktningen på ovansidan eller lite längre bak. Detta för att störa luftströmningen runt röret vilket kan minska olika ljudfenomen (fungerade Synnerligen! effektivt på ett fyrkantsrör mina föräldrar använder).
* Tejpa kring ändar på rören och kring infästningar.
* Sätt en tråd likt ovan fast på takboxen, i framkant på ovansidan. Eller undersidan. Eller både ock.
* Sätt en tråd i bakkant på samma sätt.

Några frslag. Prova de ett och ett, ut och far lite. Stanna och greja lite till. Far. Stanna e.t.c.
Till slut hittar du säkert något som ger effekt. Får du aningens förbättring på en sak men inte nöjd, testa grövre tråd eller tvinna två trådar så den blir lite mer ojämn, som exempel.

En tom låda ökar risken för att den låter. Även där kan du ju se om det blir skillnad om du fyller den med lätta saker som täcken eller tunga saker (om den nu liksom vill hoppa opp och ner så att säga).

En bra början att först testa utan box och bara med lastbågarna för att se om dessa låter i sig och åtgärda där först. Sedan på mex boxen och spela vidare där. Det kan ju bli samverkanseffekter också vilket kan göra att man kan behöva modifiera bågarna sedan när väl boxen är på.

Luftströmningar är komplexa ting och jag minns en gång då vi körde ett långt rör parallellt med takboxen till stugan. Det lät typ "OOOOUUUÅÅUUOUÅÅÅÅÅÅUOU" och sitta med det i 50 mil så blir man ju galen men efter första raststoppet på McDonalds så blev det en läskmugg fastsatt (passade perfekt!) på röret och vips var det tyst. =)

2018-04-28 16:47

Har du någonsin åkt i timtal med en last på taket som *OOOUUUIUUOOÅOOOUOÅÅUUUÅIÅIIOOUOU*
Jag blir fullständigt vansinnig av sådant och kan inte koncentrera mig för fem öre och är helt slutkörd när jag kommer fram.
Kan räcka med att något ligger och knarrar eller gnirkar.

Vissa är känsligare för ljud än andra. Och vissa typer av ljud är värre än andra ljud.
Men är man inte konstruerad på ett sådant sätt att ljud påverkar starkt hur man mår och ens välbefinnande, ja, då förstår man ju såklart inte hur energidränerande fel sorts ljud kan vara.
Fel ljud kan ödelägga en hel dag utan problem.
Visste du förresten att en del inte kan koncentrera sig om en klocka tickar i rummet de befinner sig i? Och att vissa an bli illamående av vissa ljud?

Så jag förstår verkligen skribentens önskan om att få bort eller minimera de oljud som förekommer.

Uppdaterat: 2018-04-28 17:54

Jag kör med Wingbar Edge som är verkligen slimmade och låter knappt något alls utan box på.
Takboxen är en Thule Dynamic L som också är rätt slimmad, men jag tycker det låter fördjävligt! Det är så klart subjektivt, men jag stör mig allmänt på missljud. Bilen går så tyst i övrigt så allt som avviker är störande och påfrestande.
Ska testa att fylla boxen med nåt mjukt och justera positionen något och se om det hjälper.
Annars får det bli isolerglas på nästa bil .. eller extra takisolering, om någon erbjuder det :)

2018-04-28 18:26

Haha, ja det är inte lätt, men prova ändå att tejpa skarvar, att störa luftströmmen ovan och under och kanske på sidorna. Det kan ju bli fenomen där med wingbaren och boxen när luften skall pressas samman under.
Tricket är ju att just förändra strömningen av luften på endera sättet där små störningar ofta är effektiva.

Uppdaterat: 2018-04-28 19:22

Ytterst irriterande detta oljud.
Jag sålde min box för 4-5 år sedan och har aldrig ångrat mig.
Det finns en bil med stor skidlucka och orginal skid säck/fodral som lätt rymmer familjens slalomskidor och liknande som man bara drar ut och hänger på axeln.
Fattar inte det skämt som alla andra har där man får in två löparskidor som kladdar ner armstödet.
Fattar inte att det inte finns på en nordisk bil faktiskt.
Skid box vilket rappel och dessutom dyrt.

2018-04-28 19:32
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Svårt att få in all packning i skidtunneln när bilen så att säga redan är fullpackad... Kan vara nog så svårt att fåin skidorna där också om det är fullpackat i bilen.
Jag är glad att jag har spelat så mycket Tetris kan jag ju säga när vi packar vår bil. Än så länge har vi klarat oss utan takbox men det är fanemej inte med marginal vissa gånger.

Nu är dock Wingbar-lastbågar inhandlade då Metronomen har 25% rabatt i helgen så kände att det var lika bra att hoppa på det då.

2018-04-28 19:35

Xant. Visst är blir det trångt på fjällresan med skidtunnel och skidor. Men det var fullt när man körde mpv alhamra med takbox för 12 år sedan också med tre barn.
Men numera har man lärt sig prioritera och handla all mat där uppe och lika så med ölflaken.
Nä skidsäcken är verkligen guld värd hela vintern oavsätt en snabbtur i spåret på kvällen eller helgjuten med familjen i backen. ;)

2018-04-28 19:54
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Sommarstugan i två månader med tre personer och papegoja och katt kräver sin packning så att säga... Redan en månad kan vara tjorvigt ibland. Dock inte lika illa som när vi var mindre och hela familjen även behövde ha me lakan, handdukar och så vidare.

2018-04-28 20:03
mso 1000 skrev:

Det finns en bil med stor skidlucka och orginal skid säck/fodral som lätt rymmer familjens slalomskidor och liknande som man bara drar ut och hänger på axeln.

Jag har skidlucka. Det funkar bra när jag är själv, men med 5 pers i bilen, 10 par skidor och packning upp till taket så är en takbox ett måste.

2018-04-29 10:11

Swemba: Har du orkat testa något ännu? Vore kul att höra vilka saker som funkar och vilka som inte funkar e.t.c.

2018-04-29 10:52

Jag har bara testat att skjuta den framåt/bakåt ett par cm, men utan någon märkbar skillnad.
Nu åker boxen av för ett tag, så jag återkommer senare om jag kommer på något.

2018-04-29 10:54