Rationellt val av bil

5 inlägg 0 nya
Rationellt val av bil

Oavbrutet dyker det upp individer här som vill ha tips om vilken bil de bör köpa. De har nån form av kriterier uppställda och verkar räkna med att få veta vilken bil som passar dem. Tror de på allvar att bilköp görs rationellt? Precis som för alla andra inköp är det en hög förutfattade meningar som till slut avgör hur köpet ser ut.
För runt 20 år sen hade jag ett PC-program där man kunde mata in ett antal parametrar och så fick man ut en lista med de bilar som uppfyllde kriterierna. Jag har inte sett någon modern variant av det och det kräver väl ganska mycket data. Annars tror jag att det skulle vara en bra hjälp till de icke bilintresserade.

Egentligen är det nog många som har en bil som inte är den som borde varit optimal för det egna användningsområdet och anledningen kan vara fåfänga, gammal vana eller bara att unna sig något.
Jag försöker utmana mina egna fördomar genom att köpa fabrikat jag inte ägt tidigare, men lyckas inte alltid. Det är fortfarande så att jag aldrig ägt tre av de tio vanligaste fabrikaten på svenska vägar.

Är ni rationella eller köper ni något av gammal vana?

Jag frågar aldrig någon annan vilken bil jag skall köpa, jag vet ungefär vad jag vill ha och köper därefter. Märket är inte så noga men efter diverse provkörningar så skall jag gilla bilen exteriört och interiört och utrustningsnivån skall vara den jag vill ha, det tummar jag inte på. Tittar mycket på inköpspris och fortsatta ägandekostnader.
Är inte intresserad av att lägga massor med pengar på en bil även om jag har råd till det. Jag har under åren ägt en massa olika bilmärken och har varit hyfsad nöjd med alla. Ingen av bilarna jag ägt har grävt stora hål i min börs p.g.a. reparationer.
Är hyfsat rationell när jag köper bil men hjärtat får ta rätt stor plats också.
Jag har mest mekat själv på mina bilar utom de senaste 15 åren eftersom man har blivit lite bekväm och tappat intresset att skruva på bilar såvida det inte är sådant som man kan fixa själv med vanliga verktyg och klara av på någon timme.

Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Sedan 78 har jag i stort sett ägt alla fabrikat flera ggr om(40 tal) och hela tiden skruvat i garaget med dessa tusenkronors bilar.
Kan tillägga att jag även skruvat i bekantskapskretsens tusenkronors bilar i alla tider.
2001 behövdes 6 sittplatser och då blev det caravelle tdi med ca 34000 mil på mätaren som såldes vid 52tusen mil.
Liten kassa gjorde ett par inköp kvd tdi octavia Securitas bilar utan nämnvärda problem med mänga mil.
Slump eller inte men har haft tur med små utgifter med dessa gamm bilar och därför har det blivit detta fabrikat sista 10 och nu är det bara när barnen är hemma verktygslådan kommer fram då man numera har råd med en ny budget snål bil.
Rationellt eller inte, tänkte på hybrid senaste bytet men styrde fram det till nästa bilbyte om typ tre år och förhoppningsvis finns det fler prisvärda och utrymmes effektiva alternativ då.
Det känns iaf bra på gamla dar om man nu kan säga så att köpa nytt.

Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Jag provkör ganska mycket bilar av olika märken och jag försöker att inte ha förutfattade meningar, men ändå så kör jag nu samma märke som mina föräldrar har kört sedan 80-talet. Försökte vara rationell och köra en "nuftig" bil, men det gick inget vidare.

Jag vill och försöker initialt att vara rationell men som oftast så hamnar jag i att jonglera alla bilmärken och modeller till att jag kollapsar och där i psykbrytets yttersta stund så brukar ljuset infinna sig och jag väljer en sansad mellanmjölk bil till allas vårt behov och med tanke på ekonomin.
Nu är jag inte ensam i valet utan har en viljestark fru dock ej så insatt men väl vetandes om inte bäst vilket leder till ytterliga spinn effekter då hon vet direkt och anser förfarandet som mycket enkelt och snabbt gjort och tycker att jag överdriver sakens natur - en liten pojke.
För att göra livet mitt behagligare så har jag därför skurit ned till två aktörer VW-gruppen och Toyota.
Sista köpet en Toyota Auris TS HSD var av mig ytterst rationellt genomförd med pris, förbrukning, utrustnings-nivå, behov och framtid noga in vägt och framlagt utan en enda hint om någon jämkning och att det föll ut mycket bra men att med bilar är det så svårt...vart jag nu nöjd?
Eller skulle jag ha gått efter den där Subarun 4WD och malla i motorn?
Vore jag äckligt rik så hade jag ett stall fullt med bilar.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.