Mycket märklig bot

8 inlägg 0 nya
Mycket märklig bot

Fick igår hem böter i brevlådan. Det var från England som jag besökte i början av Augusti.
Trodde först att det var fortkörningsböter, men tyckte det var konstigt för om jag körde för fort när jag var där så var det nog inte mer än 5km/h.

Nej det var böter för att jag körde på publik väg utan att i förväg ha betalat en avgift för det.
Det var det märkligaste jag någonsin varit med om tror jag när det gäller att köra bil.

Så här står det:

"Fordonet har observerats använda överfarten på A282 Dartford-Thurrock vid nedan angiven tidpunkt och plats utan att ha erlagt betalning för passagen.

Straffavgiften är GBP 70. (SEK 858.95). Den kommer att reduceras till GBP 35.00 (SEK 429.47) om ni betalar inom 14 dagar från och med delgivningsdatum (se nedan) för detta meddelande. Ni måste dessutom betala den utestående vägavgiften på GBP 2.50 (SEL 30.68)."

Sen fortsätter det med mer text om det hela. Är dessutom två av dessa avgifter eftersom jag körde samma väg tillbaka.

Men sen står det på ett annat papper så här:

"Vi förstår att avgiftssystemet (Dart Charge Scheme) och tillhörande kontrollavgift kan vara okänt för dig. Vi kommer därför att makulera kontrollavgiften om betalning av den utestående vägavgiften på SEK 30.69 sker inom 14 dagar räknat från utfärdandedatumet. Om betalning inte sker inom 14 dagar, kommer kontrollavgiften inte att makuleras och då bör hela kontrollavgiftsbeloppet SEK 858.95 samt vägavgiften betalas."

På pappret står "Department for Transport" samt "Dart Charge"

Tänkte först att det är någon bluff och någon försöker suga ut pengar från folk, men det finns också bild på min bil både från framsidan och baksidan bifogat.

Är detta något som någon av er känner till?

- Peugeot 308 SW GT -2019

Det är väl en broavgift. Jag skulle nog betala så fort som möjligt och lägga detta bakom mig.

306 - 232

Jag antar att jag då bara behöver betala dessa drygt 30 kronor om jag tolkar det rätt, men gånger två då det är två av dessa papper?

Men frågan är, hur ska man som besökare i England veta detta? Jag kommer så klart inte tjafsa om småpengar om jag nu bara behöver betala 2 x 30 kr, men vägavgifter och broavgifter i Sverige och andra länder fungerar ju på helt annat sätt.

T.ex. kör jag på vissa ställen i våra storstäder så kommer det hem en räkning på en mindre trängselavgift eller liknande och när jag kört i Norge kan det vara likadant, man får hem en räkning om man kört på en betalväg.

Kör man över Öresundsbron och inte har en Brobizz så stannar man ju och betalar vid betalstationen. Det går liksom inte att få sådana här böter där jag annars har kört.

Men istället har alltså England något konstigt system där man ska betala i förskott istället för i efterskott som i Sverige och Norge och får alltså böter om man inte kände till detta konstiga system. Inte heller fanns det någon betalstation att stanna vid och betala utan man ska som besökare veta för vilka vägar och passager man måste betala för i England och sedan betala in detta i förskott innan man ens åkt dit. Det är ju sinnessjukt om du frågar mig.

Misstänker att nära 100% av de som kommer från andra länder och aldrig varit i England åker på precis samma sak.

- Peugeot 308 SW GT -2019

Fanns nog någon skylt som upplyste om detta, men man har ju fullt upp att köra på fel sida när man är i England.
Men så här skulle du tydligen gjort
http://www.mgfim.org/userfiles/downloads/dart_charge.pdf
Och jag tror som du att du bara behöver betala avgiften då du är en ”dum” utlänning som inte vet om detta enligt brev 2 :)

Ja precis, jag satt rätt koncentrerad när jag körde där p.g.a vänstertrafiken och visst kollade jag på vanliga skyltar som hastighetsskyltar och andra skyltar, men kan inte minnas att jag såg någon skylt som upplyste om att det var en betalväg/bro/tunnel.

Då har jag också kört samma sträcka två gånger på en vecka och i så fall missat det båda gångerna.

Men tack i alla fall för länken. Kan säkert hända att jag kör där igen och då vet jag vad som gäller nu.
Hade dock önskat att det införde samma system som många andra länder, att de bara skickar hem en räkning i efterhand samt att de som kör där ofta kan köpa liknande som brobizzen som används i Danmark, Tyskland Sverige och Norge (okänd om den funkar i Finland)

- Peugeot 308 SW GT -2019

Har du varit inne och snurrat i London under tiden då man behöver betala trängselavgift så kan du säkerligen vänta dig en liknande bot i brevlådan om du inte gått in och betalat den online redan.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Reverend Benny wrote:
Har du varit inne och snurrat i London under tiden då man behöver betala trängselavgift så kan du säkerligen vänta dig en liknande bot i brevlådan om du inte gått in och betalat den online redan.

Nej jag vågade verkligen inte in i centrala London när jag körde vänstertrafik för första gången. Tog ett hotell 5km utanför istället och tog tunnelbanan in. Tror området hette Queens.

- Peugeot 308 SW GT -2019

Det är flera länder som har betalvägar som du kan köra på utan att betala, men med risken att få böter. Smartast är att läsa på lite innan man kör i nytt land vad som gäller, lokala regler/lagar m.m. En hel del kan faktiskt skilja, som på vissa ställen där man helt plötsligt ska ge företräde till de som ska in i rondellen och inte som vi har här.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.