Vi Bilägares forum

Man ska alltid gå till vänster och köra fordon till höger, svårare än så är det inte med högertrafik!

Man ska alltid gå till vänster och köra fordon till höger, svårare än så är det inte med högertrafik!

Jag håller inte alls med Björn Sandberg angående hans insändare "Partiell vänstertrafik" i nr. 7, tvärtom faktiskt! Man ska alltid gå till vänster för att kunna se mötande trafik, och det är lika viktigt på en kombinerad gång- och cykelbana. Även små skolbarn ska kunna gå på en kombinerad gång- och cykelbana utan att riskera att bli påkörda bakifrån av en tyst cyklist som kommer i 30-40 km/tim om de råkar ta ett steg i sidled. Många cyklister beter sig idiotiskt i trafiken och jag har ingen förhoppning att dessa beter sig bättre på en kombinerad gång- och cykelbana. Tycker Björn Sandberg att alla gående ska ha någon sorts backspegel på huvudet? Jag har själv blivit touchad av en cyklist i Stockholm när jag dumt nog gick till höger på en kombinerad gång- och cykelbana och råkade ta ett aningens snett steg när jag såg mig om. Högertrafiken som infördes 1967 gäller fordon, inte gående! Det finns bara en regel som har en chans att fungera, och det är att man alltid går till vänster och kör fordon till höger utan undantag, och det är så självklart att vissa kommuner sätter upp påbudsskyltar om det på kombinerade gång- och cykelbanor. Det finns ingen som helst anledning att försöka lära barn att gå till höger på trottoarer, utan det skulle bara skapa förvirring hos dem och orsaka olyckor när de glömmer bort sig på kombinerade gång- och cykelbanor och bilvägar. MVH Nils-Erik Eklöf

2021-05-04 17:18

Kommentarer

Helt rätt, borde inte behöva ifrågasättas!
Men ändå, vad ska man säga om dessa pensionerade Hamiltonkopior som med sina elektrifierade rollatorer susar fram till höger eller vänster om det känns bättre.
Trafikvettet kanske har återlämnats samtidigt som körkortet?
Nåja, jag ska inte generalisera, de flesta sköter sig bra, men det är oknytten jag retar mig på!

2021-05-04 18:28
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Japp.
Enligt trafikförordningen 7 kap. 1 § 2 st.

”Gående som använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen. Den som åker rullskidor, rullskridskor eller liknande och som färdas med högre hastighet än gångfart ska dock färdas längst till höger om det är lämpligare.”

2021-05-06 19:58

Har ju varit glasklart i flera år. Dock väldigt många som har detta bekymmer. Allt från hundrastande folk till tränings cyklister

2021-05-08 07:29

Det här med gemensam GC eller generella rekreationsvägar verkar detta ,ed höger och vänster vara omöjligt. För mig som cyklar spelar gångares placering i H/V ingen roll utan det viktiga är att de just placerar sig åt en sida, inte nitti eller vinglande från sida till sida.

2021-05-08 09:21
*Robban

Vi har körkort för att vi gått en utbildning och kan reglerna. Det finns ingen gå/körkort för gående och därmed inget krav på kunnande i trafiken. Man förutsätter bara att alla ska kunna det.

2021-05-09 09:23
Med två eller fyra hjul rullar livet lättare

Är väl i storstäderna som korkade människor lär sina barn, att gå som man kör? Miljöpartister på södermalm, som aldrig haft bil! Men högertrafik, har dom hört talas om?

2021-08-30 23:00

Ser ofta vuxna med barn som cyklar på vänster sida, hur skall då barnen kunna lära sig om vad som är rätt eller fel i trafiken?

2021-09-01 09:56
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Ja, häromdagen var det en yngling som först körde mitt i bilkörfältet, sen körde en bil försiktigt om, efter det svängde han till vänster och körde vänstertrafik, sen in på en annan gata där han körde mitt i högra körfältet till dess en bil låg bakom, då blev det plötsligt vänstertrafik igen för honom. Trots att det finns en bred och fin cykelbana precis bredvid vägen... Ni kan inte gissa om han också hade blicken i sin mobil...

2021-09-01 17:27

Håller med om det som sägs om gång och cykelbanor, men i allmänhet tycker jag att man möter folk till höger.

T.ex. ta en gångbana eller en gång på Ica affären. Möter jag som gående andra gående så håller jag till höger. Samma om jag går upp för en trappa i ett hus och möter andra som går nedåt. Då tycker jag det är självklart att man håller till höger, men det är ofta när man möter andra gående som folk håller till vänster istället och man håller på att krocka. Då tänker jag, är det ett pucko jag möter eller har de helt enkelt aldrig haft körkort eller vet att vi har högertrafik?

Ja jag vet, det finns inga lagar om hur man ska möta andra gående, men det självklara för mig är att hålla till höger eftersom det är så fordon möter varandra, så varför inte göra det samma för gående som möter andra gående.

2021-09-03 10:32
- Peugeot 308 SW GT -2019

Ok bejje - då vet vi att just du är ett fordon...:) Sanningen är dock att människor inte brukar betraktas som fordon. Så trådens rubrik tycker jag nog är mera relevant.

2021-09-03 11:00

Pi, hur gör du själv om du möter någon i gången på mataffären eller i trappan eller på gångbanan?

Det är lite offtopic, men har ändå med ämnet att göra.

2021-09-03 11:23
- Peugeot 308 SW GT -2019

bejje - på gångbanan går jag till vänster. Hur man tar sig fram i nåt så ostrukturerat som i en affär är en annan sak. Jag betraktar i alla fall inte mig själv som ett fordon.

Uppdaterat: 2021-09-03 17:26

Håller nog med bejje där. Det är lite lurigt, för man skall alltid gå till vänster i trafik med fordon, MEN när det bara är gångare som t,ex en gångbana där inte cyklister färdas eller i en galleria så är det lite djungelns lag och de flesta väljer att gå till höger vid möte med andra gångare.

2021-09-03 18:22

Tillämpar man alltid "gå till vänster" så upphör de problemen, christer. Sen tycker jag vi kan lämna platser inomhus därhän - där får man inte eller cykla eller köra bil heller. Lite långsökt att ta in dessa miljöer i denna diskussion.

2021-09-03 18:38

Gå till vänster ute i miljön - problemet löst.
I en svängande trappa anser jag att den som går nerför får gå i ytterkurva för att få bättre plats med fötterna, det är lättare att gå uppför på ett smalt steg med framfoten, om vi nu skall vara så...

2021-09-07 10:39
*Robban

Robban, förstår inte riktigt vad du menar, men anser du att man ska möta andra gående till vänster?

Du talar om svängande trappa och så tänker jag på svängande dörrar, som på vissa köpcentrum, då går man alltid till höger för att den snurrar moturs.

Känns som att större delen av "verkligheten" är gjord för högertrafik, alltså bör man möta folk till höger. Samma gäller väl på en gång eller cykelbana? Om jag som cyklande som kör i cykelfältet möter andra cyklister så möter jag dom till höger i cykelfältet, men till vänster om gående som har ett eget fält. Men gående i gångfältet möter troligen andra gående till höger också. De som försöker gå till vänster har aldrig haft körkort eller läst något alls om trafik.

2021-09-10 20:15
- Peugeot 308 SW GT -2019

Säger som Robban (och trådens rubrik) - "Gå till vänster ute i miljön - problemet löst.". Som fotgängare skall man alltså möta fordonstrafiken på den sida man går och inte få fordonen "i ryggen". Svårt att förstå ?

2021-09-11 08:21

Seriöst?
Man kan ju inte på fullaste allvar tro att man självklart kan tillämpa höger eller vänster-trafik som gående i miljöer med många människor, tex stora varuhus, shoppingcenter eller för den delen i innerstan på gågator?

2021-09-12 10:45

Gör som jag, gå rakt fram i mitten så får de jag möter välja sida!
Då blir väl alla nöjda?

2021-09-12 11:04
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det jag menar är på vägar och gångvägar så går man till väster.
Nisse, ditt alternativ är det som suger mest, speciellt när man cyklar, då är min inställning välj EN sida, vilken spelar mindre roll...
Bejje, trappen snurrar inte så ofta, vad jag menar är att den som går neråt behöver djupare trappsteg än den som går uppåt

2021-09-17 13:30
*Robban

Robban, det finns ingen som cyklar där jag går, det kan jag garantera!

2021-09-17 14:47
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

I corona tider (har inte vaccinerat mig) så vil l jag knappast gå i mitten som saabnisse säger. Vill helst gå 5 meter från folk om det vore möjligt.

Har trots allt klarat av hela pandemin utan att få corona (vad jag vet) och utan vaccinering.

Har köpt många flaskor handsprit under tiden och använt den mest på jobbet så många ggr per dag att jag tappat räkningen. Jobbar inom IT så tar på utrustning som andra tagit på flera ggr per dag.

Men tillbaka till ämnet. Ja jag tycker att man bör hålla till höger även som gående mot andra gående.
Varför krångla till det?

2021-09-17 20:03
- Peugeot 308 SW GT -2019

Det vore intressant att veta varför just du inte tagit chansen till gratis vaccinering?
Det är naturligtvis inget som jag har med att göra, men beslutet tycker jag är lite besynnerligt.

2021-09-17 20:37
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Det vore intressant att veta varför just du inte tagit chansen till gratis vaccinering?
Det är naturligtvis inget som jag har med att göra, men beslutet tycker jag är lite besynnerligt.

+100 Ja varför?????

2021-09-17 20:43

För att till en början var jag skeptisk för att andra vaccin i historien i Sverige haft brutala biverkningar. Tänker primärt på något vaccin som jag inte heller tog, som orsakade narkolepsi och totalt förstörde vissa personers liv för all framtid. Det fick mig att inse att trots testning så testas det inte nog mycket innan man släpper det fritt.

Jag fick samma känsla med detta vaccnin när man först märkte hur otroligt fort det togs fram, min känsla blev då att det kan inte ha testats tillräckligt. Sedan började man höra rapporterande om blodproppar och dödsfall och nära dödsfall. Då tänkte jag, NEJ i helvete heller att jag tar vaccinet. Jag väntar minst ett åt efter dessa rapporter innan jag tar vaccin. Om jag får covid innan dess så finns ingen anledning alls tycket jag att ta vaccinet, men antingen är jag immun eller redan haft det utan att märka det eller så har jag haft enorm tur.

Uppdaterat: 2021-09-17 20:56
- Peugeot 308 SW GT -2019
bejje skrev:

För att till en början var jag skeptisk för att andra vaccin i historien i Sverige haft brutala biverkningar. Tänker primärt på något vaccin som jag inte heller tog, som orsakade narkolepsi och totalt förstörde vissa personers liv för all framtid. Det fick mig att inse att trots testning så testas det inte nog mycket innan man släpper det fritt.
Jag fick samma känsla med detta vaccnin när man först märkte hur otroligt fort det togs fram, min känsla blev då att det kan inte ha testats tillräckligt. Sedan började man höra rapporterande om blodproppar och dödsfall och nära dödsfall. Då tänkte jag, NEJ i helvete heller att jag tar vaccinet. Jag väntar minst ett åt efter dessa rapporter innan jag tar vaccin. Om jag får covid innan dess så finns ingen anledning alls tycket jag att ta vaccinet, men antingen är jag immun eller redan haft det utan att märka det eller så har jag haft enorm tur.

Ja du bejje, du borde nog läsa på lite fakta. Trodde du var en smart person som kunde göra riskbedömningar och inte bara tro på skräckpropaganda. Vilka är det som nu ligger på Iva? Jo dom mellan 18-40 år som tror dom är odödliga. Det är sådana som du som håller liv i Covid och kanske utvecklar nyare mutationer som så småningom tar död på er.

2021-09-17 22:13
Christer skrev:

bejje skrev:
För att till en början var jag skeptisk för att andra vaccin i historien i Sverige haft brutala biverkningar. Tänker primärt på något vaccin som jag inte heller tog, som orsakade narkolepsi och totalt förstörde vissa personers liv för all framtid. Det fick mig att inse att trots testning så testas det inte nog mycket innan man släpper det fritt.
Jag fick samma känsla med detta vaccnin när man först märkte hur otroligt fort det togs fram, min känsla blev då att det kan inte ha testats tillräckligt. Sedan började man höra rapporterande om blodproppar och dödsfall och nära dödsfall. Då tänkte jag, NEJ i helvete heller att jag tar vaccinet. Jag väntar minst ett åt efter dessa rapporter innan jag tar vaccin. Om jag får covid innan dess så finns ingen anledning alls tycket jag att ta vaccinet, men antingen är jag immun eller redan haft det utan att märka det eller så har jag haft enorm tur.

Ja du bejje, du borde nog läsa på lite fakta. Trodde du var en smart person som kunde göra riskbedömningar och inte bara tro på skräckpropaganda. Vilka är det som nu ligger på Iva? Jo dom mellan 18-40 år som tror dom är odödliga. Det är sådana som du som håller liv i Covid och kanske utvecklar nyare mutationer som så småningom tar död på er.

Säger du ja, men jag är den som vill vänta ut vaccin. Blir sällan sjuk av något och inte heller covid som det verkar. Har klarat mig bra hittills och kanske t.o.m har haft det utan att märka det, men vill inte skicka in substanser i mitt blod som kanske förstör min kropp. Möjligen om nåt år när man ser omfattningen, men inte idag.

2021-09-18 01:46
- Peugeot 308 SW GT -2019

bejje - men har du följt med i nyhetsrapporteringen så borde du uppfattat att det är en oerhörd mängd människor som fått svår covid och alldeles för många av dessa som avlidit. Och rapporterade biverkningar får man nog snarare beteckna som ovanligt få med tanke på alla som nu vaccinerats i hela världen. Tänk på din omgivning inte minst, ta ditt ansvar och gå omedelbart iväg och vaccinera dig !

2021-09-18 09:34

Jag har alltid värnat frihet och individens rätt att ta egna beslut så länge det inte skadar andra, men när det gäller en pandemi som den vi har nu tvekar jag inte att önska tvångsvaccinering!
Har man inte ett giltigt medicinskt skäl att avstå är det bara att tacksamt ta emot, det är förmodligen den enda möjligheten som finns att vi ska kunna återgå till ett normalt liv.
Vi behöver få bort alla dessa korkade stollar som hellre tror på skrönor från sociala medier än på vetenskapen!
Det senaste jag hört var att två år efter vaccineringen kan man falla ihop och tvärdö!
Det är naturligtvis helt riktigt, men det beror ju inte på sprutan eller dess innehåll!

2021-09-18 10:32
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nu tror jag bestämt att tråden spårade ur. Om vaccin ska diskuteras tycker jag en separat tråd ska startas.

För att återgå till vilken sida, så är det ju en självklarhet att man vill kunna se de fordon man möter, inte minst när det gäller cyklister som ofta cyklar med näsan i mobilen. De är farliga för både andra och sig själva.
Däremot går jag gärna "högertrafik" på trottoaren. Det tycks de flesta göra.

2021-09-24 09:52
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

På en trottoar med bara gående håller jag till höger när jag möter andra gående. På en väg där fordon framförs går jag på vänster sida, mot trafiken.

2021-09-27 11:52
Lås inga trådar.