Vi Bilägares forum

Hur tar polisen fartsyndare?

Hur tar polisen fartsyndare?

Något jag har funderat på i många år är hur polisen i Sverige tar fartsyndare.
Anledningen att jag funderar är att jag kört för fort hela mitt liv och en del av er har kritiserat mig här i forumet för det och det är väl rättvist, för det är ett fel jag gör, men jag har aldrig fått en bot för det i Sverige på 20 år som jag har haft körkort.

För det första, hastighetskamerorna tar bara klantiga förare som inte har uppsikt och ser de tydliga skyltarna som varnar för kamera. Dessutom har de tydligen inte heller GPS igång med kameravarning.

För att lägga till några händelser i mitt liv. När jag var ca 22 år så körde jag från Sundsvall till Östersund. Körde ca 160 när jag såg en polis bredvid vägen som hade lasern riktat mot mig. Hände ingenting av det, ingen som körde ikapp mig, ingen som stoppade mig längre fram.

För så där 5 år sedan så körde jag 180, ca 7 mil söderut från Kalmar. I backspegeln kom en bil, som visade sig vara en polisbil riktigt snabbt och med tanke på min hastighet så måste polisbilen har kört säkert 230 i alla fall.

Så fort jag såg polisen i backspegeln så släppte jag på gasen, vågade inte bromsa för att det skulle bli för uppenbart.
När polisen kommit in i häcken på mig så var min fart mellan 150-160 km/h.

Farten fortsatte att minska eftersom jag inte gasade alls, Sen kör polisen om och jag inser att det är kört och jag förlorar mitt körkort, men icke, polisen gasar förbi och bränner snabbt iväg i vad som verkar vara 230 km/h igen. Men polisen låg bakom mig ett tag, så jag misstänker att det funderade på om de skulle stoppa mig eller inte, men troligen hade de viktigare saker för sig.

Många andra gånger, så många att jag tappat räkningen så har jag mött poliser och kört för fort. Tänker på ett möte förra året så jag körde ca 160 på 100 väg på dubbelfilig väg. Där blev jag lite rädd eftersom det var så uppenbart hur fort jag körde, men ingen kom efter mig.

Händer också inne i stan där jag kör 50 på 40 väg och möter poliser, men inget händer. Troligen är det omöjligt för en polis att göra något åt det. Även om de misstänker att jag kör 50 eller till och med 60 så kan dom troligen aldrig bevisa det i ett möte. Och på motorväg eller landsväg så måste man nog köra allt vad bilen går, säg 230 km/h för att ens få någon respons från polisen. Är inte övertygad att dom hade vänt och följt efter ens vid den hastigheten, men man vet aldrig.

Så då undrar man, hur får polisen tag i fartsyndare. Om en syndare som jag kan köra i 20 år utan att få en endaste bot, hur lyckas polisen ens ta någon?

2020-01-25 23:55
- Peugeot 308 SW GT -2019

Kommentarer

Vanligast är laserkontroller och "trafipax" dvs bilar eller motorcyklar med polispilot-system och numer även kompletterat med kamera

2020-01-26 00:17
*Robban

Har blivit stoppad 4 gånger av polisen på 20 år. De första två gångerna var samma dag och innan jag ens hade körkortet. Hade den där lappen man fick innan man fått det riktiga körkortet. Att jag blev stoppad var för att jag hade lånat en kompis bil, en volvo 142 och den hade tydligen inte automatiskt halvljus som jag var van med. Så polisen stoppade mig för att halvljuset inte var igång. Fick dock ingen böter för det.

Senare samma dag i samma bil så stoppade dom mig igen. Skatten var tydligen inte betald på bilen. Förklarade att det inte var min bil och att jag inte hade någon aning om det. Ingen böter för det heller.

De andra två gångerna har varit de senaste 2 åren då jag blivit stoppad för nykterhetskontroll. Senast nyårsdagen då de hade kontroll i Kalmar, inga problem så klart.

2020-01-26 00:28
- Peugeot 308 SW GT -2019

Jag har kvitto på att jag har kört för fort en gång. Det var 29:e februari 2000. Den gången hade jag tonad bakruta och såg inte att det låg en polisbil bakom. När de började blinka blått stannade jag och pratade en stund. De hade åkt efter i 90 på 50-väg (Tranebergsbron) och sa att de skulle rapportera 80. Jag nekade och hamnade i Tingsrätten där jag dömdes för att ha kört i 70.

Jag slutade räkna för många år sen och då hade jag blivit stoppad av polisen 40 gånger. Oftast beroende på att mina bilar saknat puts.

2020-01-26 09:16

Blir detta en tråd om skryt hur ofta man som fortkörare har lurat polisen?

2020-01-26 10:07

Hoppas att mitt inlägg inte uppfattas som skryt. Jag har alltid stannat när polisen signalerat att de vill det.
Jag brukar tacka dem när jag hamnar i rutinkontroller.

2020-01-26 10:34

1982 fick jag trafipaxen efter mcn och typ högsta boten.
2014 två fart böter på samma månad, 57 på 50 och 83 på 70 väg. 2300:- och 2700:-
Förutom det en blåskontroll.

Ja nog är sanolikheten låg.

Uppdaterat: 2020-01-26 11:00
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html
40-talisten skrev:

Blir detta en tråd om skryt hur ofta man som fortkörare har lurat polisen?

Det får vi hoppas att vi slipper.
Men frågan är ändå intressant och det är väl passande med en följdfråga, finns det överhuvudtaget resurser att lägga på att ta fartsyndare?
Det verkar som allt polisiärt arbete måste läggas på buset, importerat eller egenproducerat, så när det gäller fartsyndare sätter man sin lit till fartkameror och då blir det, som bejje skriver, mest slarvskallar som riskerar att bötfällas, övriga håller hastigheten, bär niqab eller burka, en kunglig mask eller kör för fort förbi i en lånad eller stulen bil.
Och när det gäller lånad bil hörde jag om ett par kompisar som samtidigt köpte var sin likadan bil och genast lånbytte. Permanent!
Ingen av dem lär gå att fälla för en snabb kamerapassage!

Själv hör jag till de slarviga som fått pynta upp intjänade skattade pengar och eftersom jag blivit allt försiktigare med att i onödan bli av med dem, försöker jag numera hålla rätt hastighet så väl som möjligt.

Men utvecklingen är obehaglig, jag blir varje dag omkörd på en 80-väg (jo, jag är själv fartsyndare där, håller 80+5% alltså 84 GPS), men flera håller avsevärt högre hastighet.
Det ska bli intressant att se om de nyligen uppsatta kamerorna kommer att ha någon inverkan på hastigheten.

2020-01-26 11:07
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Effektiv farthållare och effektivt användande av farthållare räddar mig från böter även på 30,40 vägar.

Otroligt att Toyota med fler 2020 inte ens har farthållare som fungerar på 40 väg.

2020-01-26 11:23
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Det är inte samma poliser som utreder grov brottslighet och de som är ute på gator och torg.
Det är ordningspolisen som i huvudsak gör blås- fordons- och hastighetskontroller, men bryter om något annat inträffar.
Vet inte hur det är i andra städer, men Stockholm har speciell trafikpolis-grupp.

2020-01-26 11:35
*Robban

Jag har ännu aldrig blivit stoppad för att ha kört för sakta. Därmed antar jag att jag kör tillräckligt fort och att polisen inte tycker att jag är i vägen för dem eller någon annan.

Blev igår omkörd på högersidan (bussfilen - motortrafikled) av en bil som körde relativt fort. Såg bilen i god tid i backspegeln. Strax efter kom en ljusblå Volvo S eller V90. Jag antar att det var aina och att utredning av den första skedde i flygande fläng.

2020-01-26 12:49

Bejje: Nu har du jinxat dig själv. Grattis. ;)

2020-01-26 14:25
It's a very good idea to leave a sinking ship
EnannanRobban skrev:

Det är inte samma poliser som utreder grov brottslighet och de som är ute på gator och torg.
Det är ordningspolisen som i huvudsak gör blås- fordons- och hastighetskontroller, men bryter om något annat inträffar.
Vet inte hur det är i andra städer, men Stockholm har speciell trafikpolis-grupp.

Farbror Blå som skriver här någon gång då och då har förklarat att då de ska ha en skärpt fordonskontroll har det ofta hänt att den måste avbrytas för att ta hand om buset istället.
Man tvingas lägga allt mer resurser på anständighet utanför trafiken!

2020-01-26 15:08
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Med tanke på hur få poliser som utbildas och som redan finns i yrket så lär det prioriteras en del i vilken typ av verksamhet de placeras.

2020-01-26 15:53
JohanE skrev:

Bejje: Nu har du jinxat dig själv. Grattis. ;)

Nej då, som sagt, polisen har inte resurser att lägga på sånt "trams" som fortkörare när folk spränger byggnader, skjuter ihjäl varandra och måste ha stenhård koll på tullen för att stoppa inflödet av vapen och droger till landet.

En sådan liten sak som att köra för fort hamnar nog ganska långt ner på listan hos polisen just nu.

2020-01-26 23:37
- Peugeot 308 SW GT -2019