Vi Bilägares forum

Försäkringar

Försäkringar

Hej!

Jag undrar hur många som är medvetna om som har bil med vagnskadegaranti hos som följer med bilköpet (i vårat fall frugans Kia Ceed hos IF) och om du har trafik,delkasko hos ett annat försäkringsbolag (i vårat fall Länsförsäkringar)så får man betala 2 st självrisker! Man kan fråga sig är detta verkligen rätt?!

Uppdaterat: 2014-06-25 18:21

Kommentarer

Jag gick över från LF till Skodas egen försäkring för det extra de erbjuder i form av garantier som mobilitetsgarantin.
Kostade just nu 800 för ett halvår i helförsäkring, skall bli intressant att se vad det kostar efter introduktionserbjudandet.
Och därmed slipper jag dubbla självrisker förmodligen.

Uppdaterat: 2014-06-25 19:10
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Shogun:
Det verkar märkligt det du skriver för jag har alltid haft Trygg-Hansa som försäkringsbolag, men ägde ganska mycket Opel under min ungdom eftersom jag arbetade på GM. Opel hade sin vagnskada hos Folksam. Då jag körde ganska fort under mina ungdomsår, så hamnade många av bilarna jag ägde i vägräcket eller vid sidan av vägen och de var inte lönsamma att reparera och vad jag kan minnas betalade jag bara 1 självrisk när jag hämtade ut en ny likadan bil. För är bilen ny får inte försäkringsbolaget reparera för så mycket av bilens värde därav blev det att de löste dom istället. Kan väl också tilläggas att Opel hade ganska dålig väghållning som bidrog till att bilen bara blev skrot vid själva kollisionerna.

Uppdaterat: 2014-06-25 18:58
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Frågan är om du ens klarar dig med en självrisk när både halvförsäkringen och vagnskadan ligger hos samma bolag...
Jag är tveksam för den ena delen reglerar ju ditt ansvar mot den andra parten och den andra de skador du åsamkar din egen bil och kollar du i försäkringsbrevet så är det ju olika självrisker specade för olika delar av försäkringen. Har du verkligen kollat hur det skulle hanteras om det varit samma bolag inblandat i båda försäkringarna ? Dock finns det ett annat fall som är intressant och det är inbrott i en bil där både bilen skadas samt det stjäls grejor som skall täckas av hemförsäkringen. I det fallet vill jag minnas att man torskar på 2 självrisker om man har försäkringarna i olika bolag men klarar sig med en om man har bil- och hemförsäkringen i samma bolag.

Uppdaterat: 2014-06-25 20:41

Hacken:
Farsan fick den där prova på försäkringen för 900 kr / 6 månader men vi avböjde då denna märkesförsäkring ligger hos IF, som jag allt annat än varit nöjd med, under dem åren jag hade min bil försäkrad hos dem. Nu blev det Trygg-Hansa och de ville ha 2100 kr/år för farsans Golf med likadan motor som i Hackens Skoda Rapid. Min Audi var i början av sin tid försäkrad hos IF men de smyghöjde försäkrings premien hela tiden och när jag sedan blev påkörd av en smitare i Södra länken och sedan ringde och frågade IF om hur jag ska vidare? Fick jag till svar att det var "mitt fel". Nu var det bara en liten skada på bak skärmen, men IF fick sparken av mig efter deras dåliga bemötande. Vill inte rekommendera någon att välja IF, då de är svåra att ha att göra med. Självklart när allt var klart och jag gjort Polisanmälan så kom de fram till en bedömning, att det inte varit mitt fel, då personen dessutom smet från trafikolycksplatsen.

Shogun:
Som jag förstår det hela så har du eller frugan kört på en annan bil? Och det blev lite skav på bakskärmen på motpartens bil? Då hade väl det varit bättre att ni gjort upp det utan att blanda in något försäkringsbolag. För att rikta och lacka skadan som blev på den andra bilen plus skadan på er egen bil hade nog blivit billigare än betala självrisken till försäkringsbolaget, dessutom förlorar man ju bonus som tar många år innan man når max bonus igen som är på 75 %.

Uppdaterat: 2014-06-25 20:54
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Minimats1: Bonus finns nog inte längre utan bolagen kollar bl a ålder på försäkringstagaren och antal skadefria år om jag fattat detta rätt. F ö har jag nyligen haft en het dispyt med just Trygg-Hansa avseende en s k barnförsäkring och jag kan säga som så att mina Trygg-försäkringar kommer att sägas upp så snart det går.... Så "enkla" var dom att ha att göra med.... En av sönerna ramlade omkull och skadade knäet illa men dom bedömde olyckan som sjukdom för då blev det betydligt bättre för dom och sämre för oss. Efter mycket bråk och jobb och en utdragen process har dom till slut gett med sig efter intyg av ett par ortopedläkare men detta agerande av dom strulade till vår vardag ordentligt under ett antal veckor efter olycksfallet . Och det kostade oss också en hel del pengar som vi hade hoppats att dom skulle hjälpa till med. Får se hur det går med den delen för där har vi ännu inte börjat diskussionen. Detta var enda gången vi utnyttjat försäkringen för nån av ungarna efter att ha pröjsat in uppåt 75.000 kr i försäkringspremier (ungarna är drygt 20 år så försäkringen gäller fortfarande och det har som sagt blivit dyrt)...

Uppdaterat: 2014-06-25 21:27

Shogun - frågan är bara om du kontrollerat uppgifterna så att det du säger verkligen är sant ? D v s - om du och Kia haft samma bolag hade du då verkligen sluppit ena självisken - i detta fall på trafikförsäkringen ? Men då hade ändå skadan kostat 6250 kr trots allt....
Hur hade det hanterats om ni haft en helförsäkring istället - d v s hade ni kanske ändå tvingats betala självrisk för vagnskada resp trafik ? Vi kan nog ändå enas om att detta med försäkringar inte är enkelt och försäkringsbolagens gemensamma intresse är att hålla ersättningarna så låga som möjligt...

Uppdaterat: 2014-06-25 21:51

Yes Shogun - det är det jag menar och det var ju liksom "pointen" med tråden.

Uppdaterat: 2014-06-26 09:41

Att självrisken är "svindyr" på vagnskadegarantin är väl egentligen inte så konstigt, alternativet hade varit att du fått betala mer för bilen...

Importören "bjuder" ju dig på denna försäkring och vill självklart köpa in den så billigt som möjligt för det skydd som de ger dig, men som vi alla vet så finns det inga gratis luncher... ;-)

Uppdaterat: 2014-06-26 09:48
*Robban

Shogun - om du tecknar en helförsäkring så kommer du nog ifrån denna självrisk men då kostar ju det å andra sidan...
OK - bra att det blev utrett med självriskerna men ibland är ju prisskillnaden ändå så stor emellan olika bolag även på halvförsäkringen att det ändå lönar sig att chansa på att ha olika bolag. Samt att man kanske har taskiga erfarenheter av ett bolag och inte vill föda dom mera. Och If är väl ett klassiskt högkostnadsbolag.

Uppdaterat: 2014-06-26 13:51

Pi:
När din unge skadade knät vilken typ ersättning krävde ni, det finns ju en massa olika, eller drabbades barnet av någon invaliditet? För Trygg-Hansa brukar vara ganska tröga när det gäller personskador, de vill först ha en massa intyg innan de utbetalar någon form av ersättning. Oftast måste det ju också gå 1 år innan någon invaliditetsgrad kan fastställas. Själv spelade jag mycket fotboll förut och hade strul med ett knä som tar väldigt lång tid att läka.

Uppdaterat: 2014-06-26 16:23
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Minimats1: Han slog ur en bit ur ena knäet så det krävde en operation och sen fick han skena på benet under ca: 2 månader så han hade väldigt svårt att gå första veckorna. Vi ville ha ekonomisk hjälp för honom att åka till skolan (4,5 mil hemifrån - kunde inte åka tåg eller buss första veckorna) men eftersom dom ända till häromdagen klassade denna skada som sjukdom så var dom inte skyldiga att hjälpa med transport så istället fick jag och hustrun turas om att skjutsa dit honom och sen hämta honom varje dag under flera veckor - vilket innebar 18 mil extra bilkörning per dag och dessutom förlorad arbetstid. Så detta var så långt vi kom och det gäller alltså t v ingen invaliditetsersättning eller liknande utan vi ville bara ha hjälp så att han kunde slutföra sin skolgång vilket trots Trygg-Hansas omedgörlighet ändå löste sig om än till en hel del extra kostnader och allmänt besvär. Så vi känner nog att vi betalat dessa premier för våra 2 pojkar helt i onödan för den enda gång vi försökte få hjälp under alla dessa år så var dom alltså synnerligen ohjälpsamma och började med att klassa en olycka som sjukdom för att slippa hjälpa oss med transporten under några veckor och det var ju bara droppen som fick det att rinna över...
Så för oss är Trygg-Hansa fortsättningsvis ett stort No-No ! Precis som Shogun så har vi allt flera försäkringar i LF numera vilket dessutom är klart billigare.

Uppdaterat: 2014-06-26 16:59

Pi:
Det är ju självklart att du ska byta försäkringsbolag. Har du vänt dig till försäkringsbolagets kundombudsman med dina invändningar eller försökt få ärendet prövat i allmänna reklamationsnämnden, det kan ju även bli så att skadan aldrig läker till 100 procent och då ska din son få ersättning för den invaliditetsgrad som skadan har orsakat.

Uppdaterat: 2014-06-26 20:23
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Minimats1: Till slut, när det alltså gått några månader sedan olyckan skedde, så har dom äntligen klassat det som just olycka - precis som alla inblandade läkare och ortopedkirurger gjort från första början men dessa litade inte T-H på... Så nu startar nästa kapitel i kampen mot T-H...

Uppdaterat: 2014-06-26 23:35