Vi Bilägares forum

Fel i svaret under "Klarar du kortet?" i nr. 8 2021 på frågan "När måste du registreringsbesiktiga din personbil?".

Fel i svaret under "Klarar du kortet?" i nr. 8 2021 på frågan "När måste du registreringsbesiktiga din personbil?".

Vid montering av dragkrok behöver man inte alls registreringsbesiktiga en EU-typgodkänd bil. Läs gällande regler på transportstyrelsens hemsida på följande adress (kopiera och klistra in om inte länken fungerar):

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/allmant-for-vagfordon/Dragkrok-pa-EU-typgodkand-bil/

Den sidan vart senast uppdaterad 2014-06-30, så jag är lite förvånad över att Vi Bilägare har missat den informationen. Här är ett sammanfattande utdrag om ni inte vill öppna hela texten:

"Ska kroken registreringsbesiktas vid eftermontering?

Efter 1 september 2013 behöver bilen i samband med eftermontering inte genomgå en registreringsbesiktning för kroken om den monteras på en EU-typgodkänd personbil eller en EU-typgodkänd lätt lastbil. Kravet för att man inte ska behöva registreringsbesikta i det här fallet är att kroken är typgodkänd och avsedd för bilen den ska monteras på, att den är monterad på ett fackmässigt sätt och enligt bil- och kroktillverkarens anvisningar, samt att uppgifter om bilens maximala släpvagnsvikt finns registrerad, kontrollera detta i registreringsbeviset."

MVH
Nils-Erik Eklöf

Uppdaterat: 2021-05-25 10:35

Kommentarer