Så är det klart att FCA och PSA går samman, med 13 varumärken om man räknar Vauxhall. Jag tror att det kan bli riktigt bra detta, där FCAs styrka i Nordamerika kombineras med PSAs styrka i Europa.
Fokus kommer att ligga på två plattformar, en för mindre bilar och en för kompakt till medel. Det är troligt att man kommer att utgå från PSAs CMP (småbilar) och EMP (kompakt till medelstora).
FCA har fler plattformar, men PSAs är flexibla och modulära vilket FCAs inte är. Så PSAs är mer kostnadseffektiva.
Möjligen kommer Alfa - Maserati fortsätta dela samma bakhjulsdrivna då de är nischbilar.
Nu gäller det att undvika intern konkurrens och jag ser absolut att Fiat kan fortsätta som livsstilsbilar i de mindre segmenten. Men Tipon får vi räkna med försvinner nu.
Och PSA får en inbrytning på den nordamerikanska marknaden för Peugeot och DS.
FCA har varit sena på elektrifiering, här ligger PSA före. Nu kan FCA äntligen trycka e-pedalen i golvet och öka spänningen. Jag ser fram emot en e-500 X inom en nära framtid, byggd på PSAs e-CMP plattform.
Jeep kan se fram emot en elektrisk utveckling med elmotorer både fram och bak. Både e-CMP och EMP klarar det.
Alla märken inom gruppen har sin position. Fiat kommer säkert fortsätta som nischat volymmärke för småbilar, som inte är helt praktiska. Men med sportig touch.
Peugeot - Opel - Citroën finns i alla storlekar från småbil till medel. Citroën blir ännu mer utpräglat på komfort.
Chrysler behövs för den amerikanska marknaden och blir kvar.
DS - Alfa - Maserati kommer ta hand om premiumkunderna, men med olika fokus. DS mer komfort, som en lyxversion av Citroën, Alfa som en billigare Maserati, och Maserati goes lyxpremium
Jeep har sin unika profil.