Erfarenheter av Nokian sommardäck

17 inlägg 0 nya
Erfarenheter av Nokian sommardäck

Bytte till vinterdäck på hustruns bil idag. Upptäckte då att sommardäcken hade spruckit. Samtliga 4 däck hade spruckit i yttersta spåret på varje sida på däcken. Däcken är av märket Nokian, modell Line SUV. Dom har rullat 1000 mil och är tillverkade 2015. Dom enda däcken som jag tidigare sett dessa sprickor på är på min båtkärra som har 20 år gamla däck. Någon med Nokian sommardäck som sett något liknande?

Gått med fel lufttryck?
Reklamera skulle jag definitivt göra.

Nej jag har kört med korrekt tryck i däcken. Skickade ett mail till Nokian Sweden och dom hävdar att däcken inte är anpassade för nordiska vägar, utan för centraleuropeiska vägar. Känns ändå märkligt att samtliga 4 däck har spruckit på samma ställe. Jag köpte däcken på däckonline.se, så det kanske har sin förklaring att dom inte marknadsförs av Nokian i Sverige. Men som sagt, konstigt att dom spruckit då det spontant borde vara tuffare förhållanden med värme och höga farter i centraleuropa.

Märklig ursäkt... Klart du ska reklamera dom!

Nu är det ju Däckonline och inte till Nokian, som du ska skriva och reklamera till.

FXX wrote:
Nej jag har kört med korrekt tryck i däcken. Skickade ett mail till Nokian Sweden och dom hävdar att däcken inte är anpassade för nordiska vägar, utan för centraleuropeiska vägar.

Är ju, rent ut sagt, trams att komma med ett sånt påstående. Hur många av de sommardäck som sitter på bilar i Sverige idag är anpassade för nordiska vägar? Tror inte att t.ex. Pirelli levererar andra Cinturato P7 till Tyskland än till Sverige.

Försökte mig på en bild.

Erfarenheter av Nokian sommardäck

Dom har även spruckit mellan alla sajpningarna (heter det så?) hela vägen runt i ytterkanterna.

Erfarenheter av Nokian sommardäck

Jag har ett par andra Nokian som legat i förrådet i 3 år, blev över efter en bil som jag skrotade. Dessa gick 10 år i trafik, ca. 2000 mil, och dom har inte en enda spricka. Dessa ser ut så här efter 2 år. Har väldigt svårt att tänka mig att ett däck, oavsätt vilken marknad det är avsett för, skulle spricka så här efter 2 år och 1000 mil på svenska vägar. Så här såg svaret ut som jag fick från Nokian Sweden:

Hej

Sprickbildning i däck är normalt inte ett tekniskt fel på däcken. Följande anledningar är oftast anledningen.

UV-ljus
Felaktigt lufftryck
Överlast
Diverse rengöringsmedel
Felaktig lagring

I detta fall har du köpt centraleuropeiska däck som inte är utvecklade för den typ av asfalt vi har i norden, detta kan också påverka däcken. Vi rekommenderar att du anmäler detta till inköpsstället så får dem göra en bedömning på detta. Då vi varken marknadsför eller säljer dessa däck i Sverige så kan vi tyvärr inte hjälpa dig i detta fall. Hoppas det löser sig för dig.

//Mvh Nokian Däck

Ser ut som övertryck enligt bild iallafal och sen varför sälges däck som inte är anpassade för vårt väglag här?tvättning,uppbevaring och tryck under uppbevaring har også en innvärkan på däcken.Tror därimot inte att däcken är av dårlig "kvalitet".

Birger Johnsen wrote:
Ser ut som övertryck enligt bild iallafal och sen varför sälges däck som inte är anpassade för vårt väglag här?tvättning,uppbevaring och tryck under uppbevaring har også en innvärkan på däcken.Tror därimot inte att däcken är av dårlig "kvalitet".

Övertryck? Tror knappast någon vettig person kör med maxtryck för däcket. Oerhört obekvämt är ju det.
Fel på däcke skulle jag säga. På den korta tiden skall inte däck spricka sådär.
Och deras bortförklaring håller ju inte för fem öre. Skulle de inte tåla vår asfalt? Då är det verkligen skitkvalitet på däcken.

Reklamera mera! Dra det till ARN om det så behövs. Dokumentation är bra. Hävda ursprungsfel. Så skall inte däck bete sig (möjligtvis kinadäck som du sade, till båtvagnar och så - den gummikvaliten är ju sällan i närheten av att vara bra).

Jag har haft bilar med lågprofildäck som jag åkt runt med 3-3,2 bar tryck i däcken i min ungdom, inga problem med sprickor. Dessa däcken sitter på hustruns CR-V, 225/65-17, som håller 2,1-2,3 bar beroende på last. Innan jag bytte satt det original sommardäck på bilen, Michelin Lattitude, i 7 år, dom var felfria förutom att mönstret närmade sig 3mm.

Jag vet egentligen inte vad jag vill med mitt inlägg, kanske varna för att handla billigt på dessa nätdäcksfirmor utan att kolla upp vad man verkligen får. Kanske få veta om nån annan upplevt något liknande. Har rannsakat mig själv och jag har inte behandlat dessa däcken annorlunda än några andra däck under snart 30 års bilägande. Det är väl om hustrun haft ute suv'en på en bana och lekt utan att berätta för mig isf. :-)

På 90-talet var Goodyear eagle F1 ett väldigt populärt däck bland entusiasterna med stora fälgar. Då minns jag att man kunde köpa ett F1 tillverkat i Thailand som kunde köpas till halva priset mot det "äkta" däcket. Kvalitets och greppmässigt så var det Thailändska helt underlägset originaldäcket.

Minns att Bi Bilägare i någon test fått leveranser med olika hårdhetsgrad i gummit. Fabrikat minns jag däremot inte. Jag hoppas verkligen att märkestillverkarna inte avyttrar bortsorterade däck på mindre kritiska marknader.

Roy J

Nokian Z Line (Hakka black), är ju inte samma däck som trådis, men jag har kört med de under tre säsonger 245/35-19. Funkar finemang.

SAIK FOR LIFE!

Visst kan det bero på alla saker som Nokian listar och visst är det kanske så att däcket inte säljs i sverige.
MEN...att helt bortse från det faktum att saker kan gå fel vid tillverkning och inte ens se det som en möjlighet ser jag som provocerande.
Shit happens och det är därför man väljer däck från en bra däcktillverkare som kan stå för sina produkter.
Det kan ju bero på alla de saker som Nokian listar, däck ska ju t.ex. inte lagras i miljöer med höga ozonhalter osv.

Som sagt, snacka med däckonline och posta gärna hur det går, min erfarenhet när det gäller onlinefirmor som kränger däck är väldigt blandad.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Vet att tråden är gammal men jag hae exakt samma problem, har nockian hakka blue xl sommardäck. 225/45 r17 bakdäcken halv tum större än framdäck.

Nu till problemet, mina har också spruckit likadant nu är däcken på 2.3 men rullar vanligtvis på 2.5, dem är 2.5 år gamla från köp och tillverkning, alltid förvarade korrekt.
Har rullat ca 1300 mil.
Har reklamerat till återförsäljaren (stor återförsäljare) dem har dragit vidare till nokian och som svar får man detta:
"Att köra med lågt lufttryck än vad som rekommenderas gör att däcken lätt överhettas i högre hastigheter.
Det i sin tur leder till så kallade ”ozonsprickor”.
Kan tillägga att dessa sprickor endast är estetiska och påverkar varken däckets egenskaper eller livslängd."

Så reklamation ej godkänd :(

Kollade på en Saab 9-5 från 2012 typ. Med Nokian sommardäck som hade fullt med torrsprickor. Nokian är inget märke jag värderar högt längre. Mycket fusk i däcktester med.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.