Death wobble, varför händer det?

6 inlägg 0 nya
Death wobble, varför händer det?

Kollade lite på youtube rent generellt när det gäller bilar och stötte på denna video. Varför inträffar detta? Ena stunden går bilen hur bra som helst, nästa sekunden skakar den nästan sönder. Sen efter en stund går del mjukt och fint igen.

Om det hade varit däcken så hade det inte bara slutat och gått lugnt igen kan jag tycka. Förstår inte alls vad det är som händer.

youtube.com/watch?v=gyl7aOEBBR4

https://www.youtube.com/watch?v=gyl7aOEBBR4

- Peugeot 308 SW GT -2019

Enda gången jag haft såna skakningar var på en gammal Golf GTI där en drivknut gav upp.

Har själv aldrig varit med om det, men tydligen inträffar det på olika bilmärken, både äldre och nyare som det ser ut i videon.

- Peugeot 308 SW GT -2019

Verkar vara att hela hjulupphängningen kommer i självsvängning.
Helt utslitna stötdämpare lär vara en förutsättning, sedan skulle jag tro att det räcker med lite obalans för att få till dom där självsvängningarna när hjulets fart gör att obalansen stämmer med egenfrekvensen för fjädern. Då bara ökar svängningarna i fjädern med den lilla tillförda energin som ett obalanserat däck ger.

Drabbar i huvudsak bilar med stel framaxel vilket, bland nya bilar, bara borde vara Jeep Wrangler i dagsläget. Här finns lite att läsa:

https://www.extremeterrain.com/wrangler-jeep-death-wobble.html

Ja, stötdämparna fram på min BMW är helt slut, märks mest på att det skramlar när asfalten är dålig, annars märks det konstigt nog inte alls. (har nya liggande, ska bara få tummen ur)

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.