C44 Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon med dubbdäck än moped klass II

13 inlägg 0 nya
C44 Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon med dubbdäck än moped klass II

Hej!
Vet någon vilken straff får man om man kör med dubbdäck där det är förbudet med skylten C44?

Tio år i Gulag.

Jag undrar lite över hur långt innan man måste skylta detta?
FInns ett exempel i stockholm där man står i fil enbart för vänstersväng. Det är en relativt stor korning med skyltar och allt så man ser ju inte vad som är skyltat precis där vägen börjar.
Man får grönt, påvörjar vänstersvängen och mitt i svängen så ser man, om man har tur och inte behöver hålla koll på massa trafik, skylten för dubbdäcksförbud och i samma veva så kör man in på vägen.
Så ini h-vete idiotiskt. INGEN förvarning innan.
Jag kan ju inte vända mitt i vänstersvängen mitt i korsningen liksom.

Om nu länken fungerar:
Sväng nu vänster här mot södersjukhuset.
https://www.google.se/maps/@59.3157762,18.0337659,3a,75y,146.04h,91.9t/data=!3m6!1e1!3m4!1s3QcDifWOhS2ZdPg9D5zXIw!2e0!7i13312!8i6656

Dubbförbudsskyltningen tycks ske på ytterst lösa boliner, enligt polisen verkar det som att skyltningens placering administeras på lokal kommunal nivå men jag har inte lyckats hitta någon tydlig info med exakt vilka regler som ska gälla.

Enklast är nog att flytta ut på landsbygden.

Skrev till transportstyrelsen nu och bad om ett förklarande om vad regler och lagar säger om placering av skyltar samt vad som gäller i detta fall och vem som är tillsynsansvarig.

Tycker dubbdäcksförbudet är ganska verkningslöst. Kör regelbundet på Fleminggatan i Stockholm och har aldrig sett en polis som övervakar att detta efterlevs. Förstår inte riktigt hur det skulle gå till heller. Annat än genom att stoppa varenda bil?

Fick svar från trafikverket. Snabbt och tydligt, så nu skall jag kontakta nästa ställe:

"Transportstyrelsen kan endast hänvisa till gällande lagstiftning som väghållarna ( kommuner och Trafikverket ) skall efterleva vid ex uppsättning av vägmärken.
Tex så skall de alltid efterfölja Vägmärkesförordningens 1:a kapitel;

3 § Vägmärken och andra anordningar skall tillsammans med väg- och gatuutformningen och dess anpassning till väg- och gaturum ge trafikanten vägledning, styrning och information för en effektiv och säker trafik. Vägmärken och andra anordningar skall vara utformade och placerade samt i sådant skick att de kan upptäckas i tid och förstås av de trafikanter som de är avsedda för. De får inte sättas upp så att de innebär fara för eller onödigtvis hindrar trafikanter. Särskild hänsyn skall tas till barn, äldre och funktionshindrade.

Det är således upp till Stockholms kommun att svara på varför de ser ut som det gör på aktuell plats och om dess uppsättning följer ovan 3§.

Väghållaren utövar egen tillsyn."

Skodaägare wrote:
Förstår inte riktigt hur det skulle gå till heller. Annat än genom att stoppa varenda bil?

Kanske genom en "spanare" som står först och lyssnar och sen en annan polis som stoppar de med dubbdäck. För det hörs ju rätt klart om det sitter såna däck på bilen när den åker förbi.

Pi wrote:
Skodaägare wrote:Förstår inte riktigt hur det skulle gå till heller. Annat än genom att stoppa varenda bil?
Kanske genom en "spanare" som står först och lyssnar och sen en annan polis som stoppar de med dubbdäck. För det hörs ju rätt klart om det sitter såna däck på bilen när den åker förbi.

Visst är det så, men Fleminggatan är ganska trafikintensiv, så det kan nog vara svårt att skilja ut dubbdäcksbilarna i det allmänna trafikbullret. Utan att ha några belägg för det så gissar jag att det bryts ganska friskt mot dubbdäcksförbudet i Stockholm eftersom risken att åka fast är tämligen liten.

Vet någon hur mycket ska man betala om man får böter?

David Galstyan wrote:
Vet någon hur mycket ska man betala om man får böter?

En lusentapp, både i Stockholm såväl som i Göteborg.
Skulle du åka på det om du kommer från Västerbron i mitt exempel ovan kan du bestrida och hävda att skyltningen strider mot vägmärkesförordningen avseende "Vägmärken och andra anordningar skall vara utformade och placerade samt i sådant skick att de kan upptäckas i tid"

Fick svar från Stockholm:

"Hej,

Tack för din synpunkt.

Vi kommer att åtgärda detta, en ny skylt ska sättas upp.
Tack för att du uppmärksammade oss på detta."

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.