Bildelsstölder

13 inlägg 0 nya
Bildelsstölder

Under alla år jag varit intresserad av bilar (46?) har det funnits olika bildelar som regelbundet blivit stulna. Turbohuv till 240, bakljus till 264, backspegel från M5, M3-spoiler, drivdon till xenon ljus och så vidare.
På senare tid har jag hört att det som ofta försvinner är katalysatorer från Toyota Prius. Är det för att de är enkla att plocka loss eller är det någon annan anledning till att just de drabbas?

Det är för att alla ägarna är gamla o skröpliga så tjuvarna tänker att de kan springa ifrån lätt om de blir upptäckta....

"Why are Toyota Prius cats getting stolen?"

https://www.youtube.com/watch?v=jE2Ix_h8zIQ

Gissar för att de innehåller mycket dyra metaller. Kanske en kombination av lättåtkomlig och bra innehåll?

På de flesta bilar idag är katen integrerad i grenröret och ett helsike att få bort, kanske har Prius sin hängande under som förr ?? och Japanskt enkel att skruva bort. Vanligtvis används M10x1 (fingänga) rostfri mutter med skurna spår och 14 mm grepp. Konstruktionen är gjord för att det ska gå att skruva bort efter många år, inte som på VW där man får ta fram vinkelkapen.
Fast tjuvarna idag kanske inte skruvar bort grejerna, det finns ju så fina batterimaskiner att kapa med.

Måste vara lagom irriterande att precis få hem bilen efter en stöld och någon dag senare saknar man katalysator igen.

Toyota får väl börja med popnitar istället för att ha vanliga skruvar. = )

Passerade en Prius på motorvägen idag som lät som att avgassystemet var av väldigt tidigt.
Hörde av en bekant att på hans släktings Prius hade de använt tigersåg så det behövdes helt nytt avgassystem för halva bilens värde.

Alla batteridrivna maskiner som finns idag underlättar för tjuvarna. Vi får väl gissa att katten sitter enkelt till på Prius.

Polisen är på tårna tydligen, eller bara ren tur.
https://xn--vrnamo-bua.nu/nyheter/polis-grep-tre-misstankta-tjuvar/

Power to the people

Rattar med airbag och många knappar är poppis också. De försvinner till och med inne i bilhallarna.
Förmodligen skeppas de över till forna öststaterna där de återupplivar svårt krockade bilar.

Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Rikard wrote:
Alla batteridrivna maskiner som finns idag underlättar för tjuvarna. Vi får väl gissa att katten sitter enkelt till på Prius.

Det är tydligen några årsmodeller som har extra mycket av några skojiga metaller och så blir inte katalysatorerna på Prius lika förstörda som på bilar där motorn går konstant.
Jag tycker förstås att det borde vara tvärtom att bilar där motorn stannar mest hela tiden får mer ojämn temp i katalysatorn med efterföljande problem.

Polisen i Uppsala hade jagat någon gynnare till Västerås i natt innan han stannade och sprang. Han hade katalysatorer i bilen och blev såklart plockad av bröderna Grip
https://sverigesradio.se/artikel/7576275

*Robban

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.