Vi Bilägares forum

Betalningsmetoder och betala i förskott för något man inte sett?

Betalningsmetoder och betala i förskott för något man inte sett?

Hur betalar ni bilfirman och betalar ni i förskott för något ni inte sett?

Anledningen av frågan är att jag talade med en bilhandlare långt ifrån min hemort som hade en intressant bil men jag vill SE det jag köper innan jag betalar något. Säljaren på den stora bilfirman sa att de inte tar emot något annat betalningsmedel än Swish och banköverföring. Swish ser jag som problematisk för maxgräns är 150tusen, räcker inte till nivåmässigt. Kvarstår gör förskotts banköverföring men då krävs att betalningen görs upp till tre bankdagar innan jag åker och tittar på bilen. Är inte alls sugen på att sätta mig i den situationen. Jag vill träffa säljaren, se och köra bilen, innan jag talar om pengar alls. Vad jag kunde förstå var förskotts banköverföring vanligt enligt den säljaren jag talade med. Betalkort hade ju varit det enklaste och mest logiska men det var något de endast tog i "nödfall".

En sak jag inte lyckats få fram (världssämst på att googla). Beloppsgränsen på 150tusen i swish-appen, är den endast per överföring? Detta har jag inte lyckats hitta svar på. Går det att överföra 150 flera gånger efter varandra på några minuter, tex 3 x150 och då betala 450 på det viset?

2019-05-14 16:27
/Hilife

Kommentarer

Du har väl en bank? Prata med den.

2019-05-14 17:11
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Har dom inte sänkt nivåerna i swish nu. Brorsan köpte en båt för 700 med swish för några år sedan
men det blev som du säger flera stycken swishar på raken. Men jag kollade i helgen när jag köpte en båt och då hade dom sänkt alla belopp osv.

Jag hade aldrig betalat för något öht. utan att sett vad det är jag köper.
Ett alternativ är ju att köpa på kredit som du sedan löser några dagar senare. Nackdelen är att du får uppläggningsavgift kanske.
Men är bilen så långt bort då? Du nämner 450K, i så fall är väl en enkel flygbiljett en struntsak i sammanhanget om du först åker bil och kikar och sedan återrkommer?

2019-05-14 17:39

Om du har en smartphone kan du väl göra en överföring med den om du pratar med banken så dom okejar beloppet?

2019-05-14 18:48

Man ringer till sin bank och sedan får man göra en temporär höjning av gränsen att Swisha.

Jag hade aldrig i livet lagt mer än en handpenning/hålla gift, innan köp och provkörning.

2019-05-14 19:01

Låter lite märkligt att handlaren inte tar betalkort. De två senaste bilarna jag köpte betalade jag med vanligt betalkort, inga problem eller prat om yttersta nödfall även om jag förstås fick dra kortet ett antal gånger. Som redan påpekats går det att höja beloppsgränsen för Swish så det är ju bara att ringa banken när du står nere hos handlaren och vill betala.

2019-05-14 20:36

Betalkort skiljer sig åt mellan alla handlare. Hos Hedin bil fungerade betalkort, dock max 100K åt gången sist jag handlade. Hos Toveks var det banköverföring minst 3 dagar innan hämtning som gällde, betalkort fungerade icke. Konstigt att man verkar ha övergivit standardmetoden postväxel som fungerat i alla år. Eller rättare sagt, märkligt att man inte har tagit fram en ny standard när många bankkontor stängt ned och postväxeln mer eller mindre försvunnit.

2019-05-14 20:51

Betalade via bankens app och telefonen på plats hos handlaren senaste gången - fungerade bra.

2019-05-14 21:14

Bankkort har ju betydligt lägre avgift än kreditkort så det var säkert kreditkort som avsågs i första hand men de senaste fem köpen har jag alltid fått föra över i förskott.

2019-05-14 21:16

Varför 3 dagar innan ?? Finns det fortfarande banker som tar 3 dagar på sig att skicka pengar ??

Har handlat bil flera gånger både på firma och privat, o använt banköverföring.
Säljaren tar en skärmdump på betalningen, och skickar kvittot med post när pengarna syns.

2019-05-14 21:27

Senaste gångerna har jag alltid betalat med bankkort och det vid leverans av den nya bilen. Har aldrig lagt ett öre i förskott. Mitt Visa bankkort har ingen övre gräns, så länge beloppet finns på kontot, så det behöver bara dras en gång oavsett belopp.

Men jag skulle aldrig betala i förskott för en bil jag inte sett, inte ens handpenning. Har en känsla av att det minskar mina möjligheter att förhandla om priset... Känns som man därmed accepterat priset. Risken är ju även att bilen inte motsvarar förväntningarna. Hur lätt är det då att dra sig ur och få tillbaka sina pengar? Man har ju läst om dom som fått problem med sånt... Jag skulle chansa och åka dit och titta först. Har den redan blivit såld skulle jag resonera att då var det inte meningen. Det kommer alltid nya köpobjekt.

2019-05-14 21:28

Jag swischade 200 000 förra året. Fick en varning om att det var för högt belopp, men genom att logga in på internetbanken kunde man ställa in ett temporärt högre belopp som bara gällde för den gången. Jag har Ica banken.

2019-05-14 22:51
- Peugeot e-208 GT 2022

Betala inte innan du sett bilen!
Som många skrivit innan så är förhandlingläget borta. Om du sedan kommer ditt och vill ha bilen så borde det inte vara något bekymmer för företaget att du betalar på plats med din bank där.
Papper går ju att skriva så att du skall betala och detta skrivs under av bägge två.

Postväxel gär väl fortfarande!?

Jag hade ringt och kollat vilken bank dom har. Är det samma bank som ni har på något kort så är det inga bekymmer, tar några sekunder på plats.

Uppdaterat: 2019-05-15 07:27

Pinjong: Jag har läst om swish på min banks hemsida och där är det väldigt sparsmakat med sådan beloppsinformation, märkligt kan jag känna. Jag har tidigare talat med dem om vad de rekommenderar vid sådana här tillfällen och de säger alltid samma sak. Postväxel (som då inte firman tar). Annars hade det ju varit det enklaste och bästa. En postväxel är dessutom skyddad så om något händer kan den spärras.

Kikade på överföringstider. Lyckades googla mig fram till nån slags information och överföring går tydligen fortare än tre dagar nu, det KAN gå samma dag (om betalning till annan bank görs innan 11:00) men då endast vardagar. Enda tiden jag kan ta mig är ALLTID helg och då sker tydligen inga överföringar alls, eftersom riksbanken (som administrerar alla överföringar) är stängd. Så det är heller ingen bra möjlighet när man kört 50 mil och ev vill föra över pengar på plats. En vanlig vardag hade funkat just fine.

Jönåker: Vi har samma tankar. Att betala i förskott är något jag aldrig skulle göra (men jag får en känsla av att det faktiskt är rätt vanligt när man talar med bilsäljare). Att se och köra det man är intresserad av innan man talar pengar är en självklarhet men det ställer ju till det när objektet är långt bort. Är bilen betald i förväg och säljaren har pengarna på kontot och man inser att det inte var bilen för dig och vill ha tillbaka pengarna är även jag inne på din linje, de kommer gör allt för att behålla dem. De har ju affären i sin hand. Det tjafs som då kan inledas lär kunna bli en rysare.

Swish är nog det lätt enklaste att använda men samtidigt känns det inte som det rätta valet när det är så mycket pengar. Å andra sidan är det väl samma mekanismer som i en vanlig banköverföring kan jag tänka så det är väl bara att gilla läget.

Håller med FXX: Underligt att det inte finns nån standard för dessa relativt stora överföringar som på en bred bas är accepterade. Det var en bra idé du säger att köpa på kredit och sen lösa den direkt när man är i hemmahamn. Det hade jag inte tänkt på. SMART. Ska undersöka det för det är nog det enklaste. En uppläggningsavgift suger ju men å andra sidan är det kanske priset för att man har de kraven man har och att avståndet är såpass långt. Värt att undersöka.

2019-05-15 09:17
/Hilife

Enklast är väl att bilhandlaren är lite flexibel och anpassar sig till möjligheterna. Har aldrig betalt en bil i förväg utan endera via postväxel, mitt kontokort eller via banköverföring på plats hos handlaren.
Tar du på kredit som du sen löser så är det ju ett lån som du löser i förtid och för sådana brukar kreditinstituten alltid vilja ha nån form av ersättning för förlorade ränteinkomster så den lösningen är högst tveksam kostnadsmässigt.
Accepterar han inga av dessa gängse betalmetoder och dessutom ligger långt ifrån din bostadsort - skippa den handlaren är mitt tips. Det dyker alltid upp nya objekt.

2019-05-15 09:29

Är det en stor och seriös firma? Låter ju lite märkligt att dom i så fall inte tar kortbetalning. Det upplever jag smidigast och hos både Volvo- och Toyotafirman har det gått bra betala med kort. Men swish borde i och för sig gå lika smidigt, förutsatt att banken tillåter så högt belopp. Ett samtal till din banks kundtjänst borde ge snabbt svar på den frågan. Jag skulle nog valt den metoden, förutsatt att det går.

2019-05-15 09:32

Är det helt omöjligt att lösa det på en vardag? En semesterdag bör man väl kunna offra för en affär på över 400 kkr om det är jobbet som är problemet.

2019-05-15 09:32

Efter att ha läst Pi:s inlägg är jag benägen att hålla med. Skippa den handlaren om han inte är mer flexibel än så. Tycker inte han låter seriös... Du skrev i #1: "Vad jag kunde förstå var förskotts banköverföring vanligt enligt den säljaren jag talade med." Låter som han försöker få dig att betala i förskott, dvs "köpa grisen i säcken". Det ger mig dåliga vibbar.

2019-05-15 09:38

Solklart hade det varit enklare att göra det en vardag. Mitt alternativ är dock endast helger som det ser ut nu iaf. Det är inte 450 som ska in, det var mest en exemplifiering för att se hur det går till att göra överföringar över 150 för om maxbeloppet är 150 så måste det ju göras fler överföringar.

Firman är en auktoriserad (?) firma i huvudstaden. Så jag tror väl inte de är oseriösa men det är de svaren jag fått. När vi köpte en annan bil i somras här på hemmaplan, samma bilmärke, så betalade vi 120 med kort, inga problem alls. Därav att jag var fundersam över retoriken denna säljaren körde. Kort hade varit att föredra men det var inte av intresse när jag frågade.

Just det med krediten är som PI säger kanske att de inte släpper ett lån i förtid utan betydande kostnader och då är det kanske inte intressant, speciellt inte som man faktiskt har pengarna och inte egentligen behöver kreditbetalning. Tack för bra ideer och åsikter. Uppskattas.

Uppdaterat: 2019-05-15 09:52
/Hilife

Det känns som att "bilhandlaren" förlorar sin affär pga osmidighet när det gäller betalningen. Hur länge klarar sig en sådan? Bra administrativa rutiner är ju ändå grundförutsättningen för varje företag.

2019-05-15 09:58
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Jag tror nog att denna osmidighet framförallt har med säkerhetstänkande och kostnader.
De vill vara säkra på att inte bli blåsta och vill inte betala kortavgifter. Blir troligen en ganska så stor summa pengar som köparna slipper betala. Ni kan väl inte tro att dom bjuder på denna kostnad. En banköverföring kostar dom inte en krona och är en garanti för att pengarna finns på deras konto innan dom lämnar från sig bilen och ordnar med ägarbyte.
Vid en kredit kan du ju alltid förhandla bort uppläggningskostnad och jag har då inte hört om en bilkredit där du inte har frihet att amortera mer eller lösa hela krediten när du vill utan en krona i kostnad.

2019-05-15 14:08

Hehe. Inte tror jag att ett nekande av kortanvändning kommer kunden till godo. Den slanten stoppar nog den snåle näringsidkaren i egen ficka. Gissar jag.

2019-05-15 14:21
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Vätba nu du skrev att dom tog betalkort i nödfall.... Ja detta blir ju ett nödfall i dagsläget.
ALLTSÅ kan dom ta betalkort med andra ord

2019-05-15 16:06
pinjong skrev:

Hehe. Inte tror jag att ett nekande av kortanvändning kommer kunden till godo. Den slanten stoppar nog den snåle näringsidkaren i egen ficka. Gissar jag.

Nja, du kan väl kolla lönsamheten för den snåle näringsidkaren via t.ex Ratsit.
Skulle vilja påstå att konkurrensen är ganska så tuff, så dom täljer nog inte guld med smörkniv.

2019-05-15 17:24

Man får väl fråga "vill ni göra affär eller inte ??"
Vet en som gjorde det vid skrivbordet hos handlaren, när han fick syn på att kontraktet pris ökats på med gummimattor och leveransavgift. Han ställde sig upp och sa, jag går om 5 sekunder om du inte strycker det där.
Det gjorde handlaren utan att blinka.

2019-05-15 17:38

Ett vanligt billån med rörlig ränta kan man lösa precis när man önskar utan kostnad. Ej att förväxla med ett bostadslån där banken kan begära ränteskillnadsersättning då dom lånat upp motsvarande belopp hos riksbanken enligt samma räntebindningstid som låntagaren.
Vissa hävdar tom. att man genom att ta en bil på kredit ger extra utrymme för prutning då säljaren har procent på utlånat belopp hos kreditinstitutet.

2019-05-15 18:14

Seat vill ju gärna sälja bilarna på kredit via sitt finansbolag och då får man 3 års garanti och nån form av serviceavtal. Vill man lösa lånet sen bara för att få mera garanti och service så sa dom i alla fall att det skulle kosta nån/några tusenlappar - osäkert dock hur många. Så alla lån till bil bör man nog kolla upp avseende kostnader vi förtida uppsägning.

2019-05-15 21:17
Pi skrev:

Seat vill ju gärna sälja bilarna på kredit via sitt finansbolag och då får man 3 års garanti och nån form av serviceavtal. Vill man lösa lånet sen bara för att få mera garanti och service så sa dom i alla fall att det skulle kosta nån/några tusenlappar - osäkert dock hur många. Så alla lån till bil bör man nog kolla upp avseende kostnader vi förtida uppsägning.

Då var det inte ett helt vanligt billån dom ville sälja. Här står tydligt att lånet kan lösas utan tillkommande avgifter.
https://www.seat.se/finansiering/seat-billan.html

2019-05-15 21:28
Guran skrev:

Pi wrote:Seat vill ju gärna sälja bilarna på kredit via sitt finansbolag och då får man 3 års garanti och nån form av serviceavtal. Vill man lösa lånet sen bara för att få mera garanti och service så sa dom i alla fall att det skulle kosta nån/några tusenlappar - osäkert dock hur många. Så alla lån till bil bör man nog kolla upp avseende kostnader vi förtida uppsägning.
Då var det inte ett helt vanligt billån dom ville sälja. Här står tydligt att lånet kan lösas utan tillkommande avgifter.
Och att serviceavtal och förlängd garanti är frivilliga tillval.
https://www.seat.se/finansiering/seat-billan.html

2019-05-15 21:31

Säljaren sa i alla fall att lösen av lånet skulle kosta lite men att uppsidan med garanti och serviceavtal var värt kostnaden.
Men grejen är att skall man ta lån bara för att slippa förskottsbetalning så kolla villkoren för uppsägning.

2019-05-15 21:42

Det låter ju som exakt samma sak som diskuteras i tråden. Att man tecknar serviceavtal och garantiavtal kopplat till ett kreditköp är precis vad vi diskuterat, så det är precis så det fungerar när man köper en bil på kredit...

Eller så kan vi se vad bankerna själva säger.
”Ska jag välja fast eller rörlig ränta?
– Med ett billån finns i princip bara rörlig ränta, en fast ränta erbjuds nästan bara till bolån eller lån med lånetider som är längre än 15 år. Den som erbjuder en fast ränta lånar upp motsvarande fast ränta på marknaden och får då ta ut en kompensation vid förtidslösen, det får de inte göra med korta krediter. Att ha ett lån med fast ränta lönar sig nästan aldrig i det långa loppet, utan då är det tryggheten man är ute efter.”

Frågor på det? En kredit med rörlig ränta kan alltid lösas utan kostnader öht.

2019-05-15 21:42
Pi skrev:

Säljaren sa i alla fall att lösen av lånet skulle kosta lite men att uppsidan med garanti och serviceavtal var värt kostnaden.
Men grejen är att skall man ta lån bara för att slippa förskottsbetalning så kolla villkoren för uppsägning.

Ja men då är det väl inger konstigt att du får betala för att behålla serviceavtal och förlängd garanti. Som annars ligger inbakat i priset. Det har ju inget med finansieringen att göra.

2019-05-15 21:44

Kan du inte bara googla vad lagen säger om kredit med rörlig ränta Pi! Det blir bara lite dumt när du skriver något du hörde nån säljare mumla om. I all välmening.

2019-05-15 21:44

Bankkort dvs inte kreditköp ger inte säljaren några stora kostnader, kreditkort däremot är självklart att de vägrar.

2019-05-15 21:47

Ok - mina råd om att kolla villkoren noga före ett kreditköp är fullständigt värdelösa - bra, då vet vi det ! Själv handlar jag aldrig bilar på kredit så för mig är det lugnt ! Däremot har jag i mitt yrkesliv jobbat mycket med avtal - därav mina påpekanden att noga läsa dessa innan påskrift.

2019-05-15 22:06

Verkar i sanning vara en djungel men det löser sig förmodligen när det blir skarpt läge. Tycker väl lite som några redan sagt att de begränsar sig i onödig mening genom att inte ta tex postväxel. Det är ju idealiskt, jag behöver inte förskottsbetala, de kan få betalt på plats med en betalningsform som faktiskt är skyddad, när jag hämtar bilen. Självklart hade bankkort (ej kreditkort) varit det allra bästa. De drar pengarna när jag köper bilen, jag slipper åka till banken i förväg och skaffa postväxel och de slipper åka till banken och lösa in den. Även om det är en kostnad på kortdragningen måste det väl ändå vara en bra affär både för båda parter att slippa bankresorna kan jag känna. Bilfirman har väl sina skäl men det är skumt att det är så olika och ska man åka långt för att köpa bil, är mitt råd att kolla med företaget innan man kör iväg för det kan ju bli knepigt bevisligen även om den säljaren troligen inte är född som inte "fixar" det för att få affären...

Är väl lite som Pi, har inte köpt mycket i mitt liv på kredit/avbetalning så har usel koll men är tacksam för FXX redogörelse för det låter rimligt med upplåning och rörliga ränta kontra fast ränta mm. Det bör ju (efter en kontroll) kunna vara ett väl så gott alternativ om allt annat skiter sig och man sen kan föra över pengarna och lösa krediten rakt av på hemmaplan. Verkligen en väg att undersöka. Tack.

Är iaf helt emot att pynta in pengar i förskott på något man inte sett. Tror jag avstår den vägen helt.

Tack för bra input.

2019-05-17 09:51
/Hilife