Är den dyrare bilen alltid bättre?

6 inlägg 0 nya
Är den dyrare bilen alltid bättre?

Som jag nämnt i en annan tråd så har jag kört en Mercedes GLS under några dagar. En bil som kostar en bra bit över 900kkr. Nyligen körde jag också en Volvo V60 T8 och jag kan ärligt säga att om jag fick båda bilarna gratis och inte hade behov av att dagligen frakta fler än fyra personer så skulle jag alla dagar i veckan välja Volvon, trots att den kostar ungefär hälften mot Mercedesen. Varför? Jo för att Volvons sittkomfort, fjädringskomfort och körkänsla passar mig oändligt mycket bättre än Mercans. Den kanske är lite bullrigare än GLS:en, men inte så det stör. Volvons framstolar är också mycket bättre än GLS:ens
Detta är kanske ett märkligt uttalande, eftersom många säkert drömmer om stora lyxbilar som Mercan. Men efter att ha kört den så kan jag säga att gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Visst är Mercan bättre än Volvon på många sätt, den är sjusitsig, har ett större bagageutrymme, får dra 3500 kg, den har luftfjädring med nivåreglering. Men på de sätten som är viktiga för mig, som sittkomfort, styrning och körkänsla så är Volvon, enligt mig överlägsen.
Tycker detta visar hur bra mellanklassbilar egentligen har blivit.

Det finns ingen bil som är objektivt bäst. Alla är kompromisser av olika slag. För mig framstår en GLS som något av det sämsta jag skulle kunna ha.

Jag tycker inte man kan prata om en "Bauta-SUV" och en högst normal mellanklassare i samma mening. GLS:en är ju bara en parodi - för mig. Andra tycker nog annat.

När jag väljer bil, så har jag oftast det mycket klart för mig vad som är prioriteter. Och då går SUV fetbort. Men visst var en SQ5 ganska nära en bra bil.....;-)

Den bästa bilen generellt, vetenskapligt, och inte utifrån en enskild människas personliga upplevelse, är naturligtvis också den bästa kompromissen, tanken att den bästa bilen INTE är en kompromiss, är bara oförstånd.
Och myten att det inte finns någon objektivt bäst bil är också oförstånd.

Det objektiva finns alltid, i alla frågor och alla situationer, att människor konsekvent förnekar det beror på att de själva skulle förlora oerhört på om det objektiva erkändes som existerande.
Hela livet blir så mycket mindre "jobbigt" om man allmänt säger att det inte finns.
Eftersom man då kan hävda vad som helst utan att någonsin behöva riskera att ha fel eller lägga ner tid och energi på att skaffa sig kunskaper.

(Dessa våldsamt provocerande uttalanden som angriper hela mänskligheten är en personlig käpphäst och som sådan är det därför tillbörligt att be om ursäkt för dem, men det är en god sak för framtidens samhälle att ta varje chans att kritisera grundläggande mytbildningar som är till stor skada och orsakar mycket lidande för hela världen.)

Din frågeställning skulle nog snarare vara ”är den dyrare bilen alltid bättre inom samma segment”. En GLS skulle väl snarare jämföras med Suburban, Escalade osv.

Skodaägarens slutord - "Tycker detta visar hur bra mellanklassbilar egentligen har blivit." - är nog en bra sammanfattning. Sen har vi alla lite olika preferenser och krav men grundfunktionen hos "vanliga" mellanklassbilar är ändå rätt OK idag.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.