Apropå fågelkollision och viltolyckor

11 inlägg 0 nya
Apropå fågelkollision och viltolyckor

Oturligt nog har, som nog många vet, en JAS 39 Gripen (flygplan...) haft närkontakt med en fågel vilket resulterade i en del skador, av större mått mätt. Piloten klarade sig dock fint tack vare våra fantastiska plans reffinerade utskjutningsanorning.
Trafikverket har även i dagarna gått ut med att man skall försöka sammanställa vilka sträckor i landet som är mest utsatta för viltolyckor, ty dessa inträffar på tok för ofta. Ibland med dödlig utgång tyvärr.

Då kom sig bara en liten fundering:
Fåglar och bilar.
Hur många här har haft närkontakt med fåglar med sin (eller annans) bil?
Vad hände? Hur gick det? Inga skador på bilen eller mer eller mindre stora skador? Fågeln?

Tre saker drar jag mig till minnes av min erfarenhet:
* Pappa körde - detta var säkert 15-20 år sedan - och jag ser en liten sparv komma flygande från vänster, precis framför bilen och min blick följde den dolda fågeln och in i backspegeln där jag inte såg röken av den. Djurvän som jag är bad jag honom stanna och, mycket riktigt - satt pryligt placerad i grillen tyvärr. Det som var bra var att den nog dog direkt. Inga skador på bil.
* Jag själv körde och två gröngälingar stod på vägen, en 90-väg. Fåglar står ju där ibland och jag närmar mig och den ena flyger iväg och den andra... flyger INTE iväg! :-o Hann inte stanna och tar den med underredet. Vänder direkt och den dog som tur var nog ögonblickligen. Inga skador på bil.
* Såg några trutungar som staplade runt kring vägen, en 50-väg precis efter en rondell. De irrade ut på vägen och en bil (som nog inte såg de kan tilläggas) träffade den ena unden precis precis med däckskanten. Såg detta i backspegeln. Funderade och magkänslan sade att jag skulle vända om. Mycket riktigt var den skadad. Benbrott. Sådant kan man förvisso fixa rent tekniskt men man gör det aldrig om det inte är synnerligen hotade arter eller liknande. Fann en större sten i närheten och... den dog fort (och det var definitivt inte med njutning - att ha ihjäl djur känns ALDRIG bra, även om det är för att minska dess lidande även om jag självfallet gör det i andra situationer som för att få mat men det skall gå snabbt och effektivt).. Inga skador på bil.

Detta är i fågelväg vad jag råkat på vad gäller kontakt med bilar. Alltså har bilarna klarat sig utan någon skada alls men djuren har däremot fått sätta livet till.

Vad har ni varit med om?
Som sagt - enbart fåglar nu och bilar. Vi kan sträcka oss till motorcyklar och mopeder också, men inte flygplan och inte harar e.t.c.

Många, men klarat mig från skador. En arbetskompis fick en uggla i fronten på motorvägen, den förstörde både grill, kondensor, kylare och saker innanför, gick på över 20" att laga bilen i mitten på 90 talet.
Ugglan satt på en stolpe till höger, typ 2 meter hög, men gav sig iväg i samma sekund som han passerade i ytterfil.

Fått ena lampglaset krossat av en fasan för närmare 20 år sen. Körde Nissan (Datsun?) Bluebird 1,8 SSS då, fågeln dog ögonblickligen. Tror nog att en mås eller två också strukit med för ännu längre sen...

Jag kan bara minnas två fågelträffar. Den första i en blå Amazon när jag övningskörde. Det var en fiskmås som dök förbi (nästan) vägen och träffade backspegeln som vek sig mot sidorutan. Hade jag haft originalspegel hade den nog träffat sidorutan.

Den andra var en röd Amazon där jag för stunden tänkte testa toppfarten på en lång raksträcka. Hur fort det gick vet jag inte för mätaren gick bara till 180 km/h. Jag vet inte heller vad det var för fågel, men den träffade mitt i vindrutan och blev till en kladdig smet. Min reaktion var att starta torkarna, men det gjorde inte saken bättre utan utökade bara ytan med sörja.
Det blev en hastig inbromsning och sen väldigt låg hastighet till närmsta bensinstation och tvätta rutan.
Under de 28 år som gått sen dess har jag bytt körstil.

Körde på en duva i slutet av Juni nu i sommar. Det satt ett gäng duvor på motorvägen när jag kom och alla utom en drog iväg ut åt höger. Jag kör väl över den som satt kvar tänkte jag, men den tog ett skutt rakt upp i sista millisekunden och träffade mitt i grillen. Det small som tusan i framrutan när rufset kom farande upp över huven, men jag har förstått efteråt att den fick med sig den stora stjärnan från grillens mittpunkt och att det förmodligen var smällen från den jag hörde. Tyvärr bara plast där så allt fick bytas, plus ramen för nummerskylten. 6204:- plus moms gick det på.

// Krister

Apropå fågelkollision och viltolyckor

Lite krokigt är också rakt

Framfarandes i min Saab 9-5 kombi i lite drygt skyltad motorvägsfart för ca 15 år sedan sammanstötte jag med en fasan med total avsaknad av trafikvett. Den verkade leva i villfarelsen att högerregeln gäller vid utfart på motorväg. Självklart blev sammanstötning med det flygande fjäderfät oundviklig. Detta resulterade i tvärdöd fasan, ödelagd grill, buckla i motorhuv och sedermera besök hos plåt- och lackerverkstad. Hade självriskeliminering vid djurkollision i min försäkring.

Det var en dyr duva. Hua...
Och fasanen också, men priset per kilo kanske gick jämnt upp på båda?

FInner det faschinerande av en förhållandevis liten fågel kan åstadkomma. Tar man bort fjädrarna på en fasan är det ju påtagligt mindre än vad den ser ut.

Åkte på en skogsbilväg och där satt två tjädrar på vägen, pickade kanske grus. Ryggmärgsreflex blev gasen i botten och sikta, en av tjädrarna blev träffad. Resultatet blev bara några sprickor i plastgrillen som jag limmade och det blev en fin söndagsmiddag av den 5 kg tunga tjädern. Såsen man kokar av det som rensas bort blev underbar.

Fasaner har inget trafikvett. Vi har ett säteri i närheten som arrangerar fasanjakter och det läcker fåglar därifrån. De brukar stå längs vägen för att plötsligt rusa ut när det kommer en bil.

Skeptikern: Låter som en riktiga äkta tjuvjakt. =)

En sparv har träffat vindrutan för en 20 år sedan men den verkade precis väja och byta flygriktning så jag tror den klarade sig annars har jag varit väldigt nära att köra på rådjur flera gånger om jag inte tvärbromsat eller väjt undan. Senast för någon vecka sedan på motorvägen mitt i natten på väg mot Arlanda för att hinna med mitt morgon flyg. Kan inte ha skiljt mer än några centimeter från kollision. Kände hur ABS bromsarna vibrerade i pedalen. Han väl sänka farten från 130 till 70 ungefär. Den hoppade ur från ingenstans och sprang över ganska snabbt.

Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.