Vi Bilägares forum

Äldre (och yngre) i trafiken

Äldre (och yngre) i trafiken

I dag rapporteras att risken att vålla en trafikolycka är som lägst vid 75. Alltså är jag just nu på topp. Om jag hänger med till 90 så kommer min risk i trafiken att vara densamma som för en 35-åring.

Här finns det nog många förklaringar. Jag kör mindre än tidigare. Bilen är nu ett transportmedel, ingen leksak. Jag håller hastighetsgränser (för det mesta). Jag retar mig inte på andras klantigheter. Jag har inget behov av bilen som statusmedel.

Självklart ska äldre inte köra när deras fysiska eller psykiska förmåga är otillräcklig. Men det är minst lika viktigt att påverka trafikbeteendet hos de yngre. Varför inte en prövotid på ett par år med en skylt på bilen som talar om att föraren inte är så van?

Uppdaterat: 2017-08-20 13:38
Gunnar L

Kommentarer

Jag har märkt att ju äldre jag blir ju mindre blir min önskan att komma först. Jag softar oftare nu och släper fram andra.

Uppdaterat: 2017-08-20 13:50

Det är väl prövotid för nya körkortsinnehavare vill jag minnas.... Dock ingen speciell skylt på bilen.
För att relatera till Trasten så tycker jag också att den adaptiva farthållaren gjort sitt till för att man kör lugnare. För kommer man ikapp en bil som kör lite långsammare så anpassar sig ju min bil till framförvarandes hastighet - och jag slipper bli irriterad på att han kör 4 km/t långsammare...:)

Uppdaterat: 2017-08-20 14:05

Jag tycker alla borde göra mindre test av teori och körförmåga var tionde år och över en viss ålder, säg 70? så blir det var femte år. Oavsett statistik så en person som kör sällan (eller inte alls!) blir inte lika bra på det som en som kör ofta (självklart finns undantag). Och en som är 80 Har sämre reaktionaförmåga, försämrat minne, med mera.
Egentligen sjukt att du kan ta körkort som 18-åring och sedan inte ens vidröra en bil förrän du är 70 och då köra fritt igen. Lika sjukt som att en tioåring får framföra en båt som gör 50+ knop medan en van skeppare inte ens får puttra ut ett sällskap till en fin badstrand i sin gamla 6,5-meters Bohusjulle i utbyte mot en flaska Madeira.

Uppdaterat: 2017-08-20 14:24

Visst är det roligt att gasa även som äldre, men man väljer ju tillfälle med mer fantasi. Kör inte på fel sida om refuger vid skymd sikt, är extra försiktig vid korsningar, kör med större framförhållning än vad man gjorde som 20-åring.

Ett syntest i samband med körkortsbyte skulle nog öppna ögonen på många. Man märker ju inte hur synen försämras, och det är knappast fel att se så bra som möjligt, bilkörning eller inte.

Uppdaterat: 2017-08-21 17:16
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Högre behörigheter kräver dock läkarintyg från 50 år.

Uppdaterat: 2017-08-27 15:02

Ifrån en galning till en hetsporre och numer en som sköter sitt och att jag trivs som bäst just nu.
Alla behov att hävda mig i trafiken är som bortblåst, jaehhh nästan i vart fall...jag tar aldrig överilade beslut och risker och kör som oftast saktare än vad min äkta hälft önskar och därmed nästan lagligt.
Med en insikt så har jag idag en bekväm bil med automat och två små löjliga hundar som tillsammans gör mig glad, det är ungefär allt de kan men att det gör det bra.
Förr så skrattade jag åt både automat, farthållare och löjliga små hundar idag så önskar jag att jag skulle ha skådat ljuset tidigare och sluppit streta med bilar och egensinniga bestar till hundar men jag antar att allt har sin tid här i livet.

Uppdaterat: 2017-08-27 18:22

Ja det är väl bara att instämma.
Var sak har sinn tid och rally hjälmen är sedan länge borta utan nu häller mer adaptiv farthållare och bara lite moms som regel.

Uppdaterat: 2017-08-28 18:34
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Kanske man kan få en triangelformad varningsskylt bak på bilen när man passerat 49 så att andra håller avståndet bättre. Förslagsvis är den svart-gul-randig ungefär som getingen. En särskild saftblandare på taket skulle kunna komplettera. Kanske med röd lampa för den färgen är väl "ledig" numera.

Uppdaterat: 2017-08-28 19:01
Mycket vatten har runnit under hjulen...
3D skrev:

Det är väl så Tvärnit, upp till en viss ålder är man som Dr Jekyll och Mr Hyde. Lika snart man sattas sig bakom ratten växte hornen ut.
Nu 60 bast och man/jag är betydligt, inte bara lugnare utan också väldigt förlåtande i trafiken.
Men jag gillar ff att lufta mig på Autobahn emellanåt.

Ja, det beror ju också på vilken bil man kör.
När jag hade min MI16 for jag runt som en brunstig tonåring (dock utan att utsätta andra för fara). Det var helt enkelt skitkul att dra den varvvilliga motorn genom de tätstegade växlarna, känna gensvaret och kontakten med vägen.... varje kurva var en lockande utmaning, varje gång motorn passerade 5000 rpm var livet som roligast. Den motorn har ju en härlig karaktär, går att gubbköra utan protester, men är som gladast när nålen närmar sig 7000...

När jag sedan körde bruksbilen smög jag mjukt omkring som vanligt.

Fasen, man kanske skulle leta upp en MI16 igen... ;-)

Uppdaterat: 2017-08-29 08:45
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...