ABS-varianter

4 inlägg 0 nya
ABS-varianter

För att inte ytterligare förstöra tråden om en Skoda med anekdoter kring ABS-system startar jag en ny.
Den äldsta bil jag kört med ABS-system var en BMW E28. Jag minns inte om det var en 525i eller 528i, men jag tror det var en -82 års modell. När bilen stod still kunde man trycka pedalen ända ner i golvet, men så fort den rullade stannade den ungefär där den borde och när ett hjul låste sjönk trycket i hela bromssystemet. Det var inte en positiv upplevelse.

På tidiga Ford Scorpio och Sierra kändes det bra tills något triggade ABS-systemet. Då kändes det som att bilen plötsligt rullade alldeles för långt innan det bromsade igen. Lång tid efter att jag hade slutat köra såna undvek jag fortfarande att bromsa hårt över övergångsställen och asfaltsskarvar.

När Volvo 850 kom hade de nog jobbat hårt med bromsarna. Det gick så på gränsen mot låsning att man kunde bromsa svarta spår i asfalten. Senare årsmodeller verkade det inte gå att göra så med.

Jag gillar hur olika ljudet är. Har varit med om bilar där det krasar högt likt värsta grus- och stenkrossen och så min gamla Mazda som hade ett enligt mig behagligt mjukt krasande, utan kras så att säga (svårt att beskriva ljudet).
Det skiljer ju i dag inte bara hur själva elektroniken jobbar men också då mekaniken (alla ventiler som öppnar och stänger) och icke minst vilken typ av sensor det sitter i hjulen. Vore intressant att se hur mycket sensorerna i sig påverkar hur bromsningen sker.

Jag minns Ford Escort, kompisen hade en XR3i med Lucas mekaniska ABS, klart lynnigt och jäkligt långsamt, men de var tidiga... Kanske samma som på LM's upplevelser om Sierra och Scorpio?
Tidiga ABS på Citroen med gashydraul var inte heller någon behaglig upplevelse vill jag minnas. Pappa hade en BX II 16V som var svår att hitta peak på när man "ähum..." lekte lite med den på grusväg...
Det har hänt rätt mycket de senaste åren, helt klart!

*Robban

Min pickup har bara ABS på bakhjulen. Den verkar dock inte funka eftersom varningslampan tänds när man kommer över 60 km/h.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.