Vi Bilägares forum

Tyck som von Lööv i miljöbilspremiefrågan!

Tyck som von Lööv i miljöbilspremiefrågan!
Ofta gnälls det på äldre bilar utan katalysator. Något som snart är utskrotat. Gamla, skapligt snåla bilar med katalysator är oftast miljövänliga då de redan är tillverkade och en gammal bil krävde dessutom 4 gånger mindre energi vid tillverkning än en ny och det trots att de t ex hade tjockare material i allt tillverkningen var mindre ren och modern och att mindre återvunnet användes. Dessutom är även halvgamla bilar snart borta då medellivsländen för en ny bil sjunker i Sverige för varje år. Bara kul med lite halvgamla bilar som variation i trafikbilden och möjlighet till billig förstabil. Dessutom et sätt för att bilar bevaras till eftervärlden. Blir medellivsländen för låg vågar ingen köpa ny bil pga sämre andrahandsvärde, sämre med reservdelshållning och en för ny bil kan aldrig bli tillräckligt billiga för många med nytt körkort t ex eller som andrabil. Nya bilar bör vara lättare och innehålla mindre onödigheter för miljöns skull. Och då blir de ju lättare. Så skrotningpremien bör ligga på max 2000 kronor, då skulle många bilar skrotas och många skulle ta bort sina bilar som står och läcker olja i naturen. Men inte onödigt många. Däremot är det dåligt att miljöbilspremien för nya miljöbilar är borta. Det kan dessutom vara avgörande till någon har råd med ny bil eller inte. Miljöbilspremie är det klokaste för miljön! Att det tillverkas nya bensinbilar, framförallt törstiga är även det ett hot. I flera länder utan katalysator. Dessutom överkonsumerar människor alla möjliga produkter och el av kolkraft, flyg, tarnsporter. Så kan vi i Sverige göra en bättre miljö för världen genom att gnälla på de få bilar som finns utan i Sverige katalysator? Visst, många bäckar små men mest energi på att fixa det viktiga först. ELLER?
2011-02-03 00:35

Kommentarer

MVH von Lööwwf
2011-02-03 01:04
Håller med. Vad är bäst: En 8 år gammal Volvo V70 med avgasrening, hög säkerhet och ganska värdefull. Eller en 9 år gammal krockfarlig Lada utan katalysator värd några tusen. Jo, Sveriges bilpark är bra och innnehåller många stora, säkra bilar. T o m en 20 år gammal volvo är bättre på alla sätt än en några år gammal Lada och allt de kör. Finns mer betydelsefulla saker för miljön än att gnälla på lilla sveriges bilpark. Varför tävla med grannen om att äga nyaste prylar (som alla vet ändå bara är köpta med lån) när man kan leva glad och gå in för sin familj istället. stress och att stressa runt med en ny bil och att inte vara mkt med sina barn är värre för sin egens, andras och barnens säkerhet än att åka i en äldre bil och vara glad och lugn och inte köra bilen så mkt som man gör när man stressar runt Jag är hellre hemma en del hos barnen än kör ny bil. På så sätt undviks enligt forskare att barnen får dåligt självförtroende och håller sig friska. Enkelhet i livet är dessutom trevligt och ger variation! Inget kul om alla har allt nytt. För ny bilpark har i vissa länder dessutom bidragit till att folk inte vågar köpa ny bil pga snabbt minskat andrahandsvärde. Och nyare bilar blir trots låg medellivslängd sällan så billiga att man kan köpa dem som t ex förstabil. gamla bilar behövs och ska inte skrotas ut för mkt. då får vi inga blivande klassiker t ex för oss som gilalr att skruva själv även i framtiden. Köpte en ny opel i höstas, min första nya bil. inte så lyxig och dyr för att kunna leva lungt även i fortsättningen... och ha råd med nyservade bromsar och de bästa däcken... men helst åker jag buss, säkrast och billigast. att köra en massa med ny bil är farligare än att köra mindre med en gammal... En arbetskamrat gnällde över min gamla nissan och kallade mig miljöbov. själv kör han massor mer mil än mig och flyger ofta... ogillar stötfångaren på opeln=stor och palstig. inte miljöklokt om jag måste ha en ny. min nissan är mer gedigen och tålig. Satsa på miljöbilspremie igen fast på 15 000, inför lag på hur mkt nya bilar får släppa ut. sluta sälj nya bilar som inte går på tex biogas elelr iaf inte släpper ut för mkt osv... satsa på kollektivtrafiken och åk mer buss!
2011-02-06 00:30
Jag tycker verkligen att det är obehagligt med ni två miljöprofeter och ert missionerande om er egen förträfflighet. Jag tror inte att ni lever som ni propagerar för och om ni gör det så kan ni ju slå er för bröstet och njuta av er egen förträfflighet. Men slå inte för hårt bara, då kanske ballongen spricker.
2011-02-06 08:50