Serva bilen på icke-auktoriserad verkstad

2 inlägg 0 nya
andreas72
Serva bilen på icke-auktoriserad verkstad

Hej,

Jag har en Mazda 6 06:a som jag hittils servat på en auktoriserad verkstad. Trots att jag kör väldigt lite så vägrar de att undanta några punkter från servicelistan, även de som beror på miltalet. Därmed betraktade de min 2:a service som en 3000 mila service trots att bilen bara hade gått 1400 mil. Därmed tycker jag att kostnaden blir onödigt hög och funderar på att istället serva bilen hos firman där jag köpte bilen. Jag fick där löftet om att de skulle serva min bil till ett betydligt lägre pris än hos den auktoriserade verkstaden där jag tidigare lämnat in bilen. Saken är dock just den att denna firma numera inte är en auktoriserad återförsäljare av Mazda utan har övergått till att sälja ett annat bilmärke.

Därför undrar jag nu:
Kan jag lita på att få en fullvärdig service hos en icke-auktoriserad verkstad? Har de tillgång till all information om vad som ska kontrolleras och bytas inkl. s.k. servicebulletiner som den auktoriserade verkstaden har? Och kan man förutsätta att de har tillgång till datorutrustning som behövs för att scanna av eventuella felkoder eller är denna utrustning specifik för varje bilmärke. Kort sagt: Har den icke-auktoriserade verkstaden tillgång till den information och den utrustning som behövs för att göra en fullvärdig service på min bil?

Sedan har min bil en digital servicebok som tydligen bara den auktoriserade verkstaden har befogenhet att fylla i. Hur ska jag därmed kunna få en stämpel som visar att jag skött servicen enligt rekommendation? Blir det genom stämplar på egentillverkade lösblad eller hur kan detta lösas på bästa sätt?

saabnisseServa bilen på icke-auktoriserad verkstad

Att en bilverkstad är auktoriserad behöver inte betyda att den är låst till just ett specifikt märke.
De flesta allbilsverkstäder som är auktoriserade har rätt att reparera vilka märken de vill utan att event. garantier upphävs.
Detta är ett EU-beslut som man försökte (och i vissa fall fortfarande försöker) kringgå av vissa märkesverkstäder genom att påstå att garantin inte gäller.
Detta är fel, men många bilägare har inte vetskap om detta.

Men det är naturligtvis upp till resp.verkstad att välja vilka bilar de kan och vill serva och man bör ju själv undersöka vilka möjligheter de har.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.