Vi Bilägares forum

Peugeot 508 med MCP låda och husvagnskörning

Peugeot 508 med MCP låda och husvagnskörning

Hej !

Är ny på detta forum och dessutom relativt nybliven ägare till en Peugeot 508 1.6 e-hdi diesel med MCP växellåda.
Under själva processen med att köpa bil fanns väl tanken på att köpa en 2 liters diesel med aut,låda för att orka med vår husvagn.
Men jag kan idag efter första semesterresan med husvagn konstatera att det har gått över förväntan bra !
Iofs vår vagn väger endast 1250 kg men med full packning så blir det en del att dra på ändå.

Jag kan bara konstatera att automatiken sköter sig som den ska och lägger alltid i "rätt" växel, håller inte med att växlingarna är för långsamma, om man växlar snabbare med manuell tror jag inte de kan vara bra för växellådan, synkringarna måste ju hinna jobba i lådan...
Att jag inte har några problem med att köra med MCP lådan kan ju kanske bero på att jag i min vardag kör en Scania med Opticruise växellåda som också är en datoriserad manuell växellåda.

För övrigt så är jag inte missnöjd med valet av motorstyrka i 508an, den jobbar på mycket bra och känns starkare än vad den är, bränsle förbrukningen har legat på i snitt 0.93 med husvagn och det är då jag nöjd med.

Det enda men jag kan komma på är när jag skulle backa och trixa med vagnen på en mycket backig och knölig campingplats är att det luktade brända lameller om bilen, men det finns ju ingen krypväxel på backen tyvärr.
Sen skulle jag vilja kunna stänga av alla pling -plong larm som ljuder när man trixar på en campingplats, det skriker för handbroms och det larmar för bilbälte och det piper från backvarnaren.
Någon mer som har erfarenhet från MCP lådan och husvagn ?

Janne

2012-07-28 13:43

Kommentarer

Vad bra att det går bra att dra med bilen, ska själv börja dra med min 508:a med MCP lådan och 1.6 e-HDi motorn. Om man har stabeliseringsdrag så måste man väl sälla om den när man backar, annars ligger bromsen på vagnen.
Du har ett fack som du kan öppna på vänster sida om dig där kan du slå av backsensoren om du vill.
Har du fast eller löstagbart drag?

2012-07-28 15:56
Pär

Jag har löstagbart drag.
Jo jag hittade den knappen, skönt att kunna minska lite på oväsendet.
Vagnen har några år på nacken så det är endast ett konventionellt drag, jag brukar inte köra fortare än 90 till 100 km/h med vagnen så det går väldigt stadigt ändå, handlar mycket om hur man lastar vagnen och hur mycket man har i lufttryck i däcken.
Jag klämmer i ca:3bar i bilens bakdäck och 4 i husvagnens däck.
Men visst vore det kul att testa körning med stabilisator, det vore ju inte första gången isf som man blir övertygad om ett tillbehör som man inte kan vara utan :-)

Janne

2012-07-28 18:36

Ok står i valet och kvalet vilket typ av drag jag ska sätta på. Skönt att få lite tyst i bilen när man backar :-) Ska köpa vagn till hösten eller till våren får se när det blir.
Men om det luktar bränt när du backar så kolla upp så lite bromsen ligger på vagnen, kan vara så om det går tungt.

2012-07-28 18:52
Pär

Måste även fråga, blev nyfiken vad du har för utrustningsnivå på din 508:a och extrautrustning om du har någon.

2012-07-28 19:27
Pär

Det är en 508 1.6 e-Hdi MCP sedan, Allure med Pack Pilote dvs, all utrustning som jag tycker mig behöva, bluetoothuppkoppling, delläder med eljusterbara stolar även svankstödet , funktionen med utdragbart lårstöd är helt suveränt skönt, lätt att hitta en perfekt körställning.
Xenonljus med aut, som reglerar hel och halvljus, vet inte hur men funkar gör det.
Jo en sak till som faktiskt kom på -70 talets Citroen Padda , svängbart ljus, följer med rattens rörelser i kurvor och i korsningar.
Det enda jag skulle vilja ha haft extra ärJBL-ljudpaketet men det får bli på nästa bil :-)

Janne

2012-07-28 19:55

Ja då är den bra utrustad. Själv så har jag SW:n vill säga kombi med Active utrustningen med delläder med eljusterbarara stolar, sen så har jag gjort en tok mörk toning på bakrutorna och lagt på feta 18" på bilen, det jag saknar är just lårstödet men är så otroligt nöjd med bilen, kommer nog byta om några år och lär bli en till 508:a igen men då kommer jag absolut välja helläder, navigation med head-up display och xenon.

Ska nu in om några veckor på 2:a servicen och den var mkt dyrare än den första... Denna går på 5000:-

2012-07-28 20:26
Pär

Jag har avtagbart drag monterat av åf innan bilen levererades, och men den elinkopplingen så slås backvarnaren automatiskt av när man ansluter ett släp till eldosan. Kommer upp ett meddelande i displayen att deaktivering skett. Funkar ypperligt så Janne det borde din åf kunna fixa också, ifall de monterat dragkroken.
Min GT SW drog för övrigt kring 0,85-0,9 när jag drog ett stort flyttsläp med prylar förra sommaren när bilen var helt ny, så kan nog vara så att en GT drar mindre diesel än en e-Hdi när man kör med släp/husvagn eftersom den inte belastas lika hårt.
Kan rekommendera JBL-paketet, det spelar på bra när man är på det humöret.
Linus

2012-07-28 23:51

En uppdatering ang, bränsleförbrukning mm.
En 30 milaetapp med husvagn och hastighet mellan 80-90 km/h gav ett snitt på 0,8.
En 30 milaetapp med husvagn och hastighet mellan 70-80 km/h gav ett snitt på 0,85.
Motorn jobbar alltså bäst och mest ekonomiskt mellan 80-90 km/h verkar det som.
Inga problem att dra men så kommer det stora MEN, jag sätter ett stort frågetecken för hur länge kopplingen / lamellerna håller när man får backa med släp/ husvagn.
Det är absolut inga fel på bromsarna på husvagnen de går lätt och backspärren släpper som den ska, men det osar bränd koppling så in i h......... efter att ha tex, backat in vagnen på en campingruta eller något annat som erfordrar krypkörning bakåt.
Det är upp till Peugeot att ha någon lösning på detta för man kan väl inte sälja en bil som man bara kan dra framåt med ?

Janne

2012-08-12 19:25

Det låter jävligt konstigt att det blir så när du backar... Skulle prata med med ÅF och se vad dom vet om saken, för inte ska det lukta bränt så mkt när du backar.

2012-08-12 19:39
Pär

Har googlat runt lite och hittat bla på Citroen forum några som har "problem" med att det osar brända lameller vid backning, hittade även på det Holländska 508 forumet flera länkar med bilister som helt enkelt bränt upp sina kopplingar vid backningsmanöver.
Jag förstår inte Holländska och Googles översättning kan man ju få myror i huvudet av ibland men antingen är det någon uppdatering på G eller en önskan om uppdatering av backfunktionen.
På Scanian jag kör med Opticruise jag kör till vardags är det ju inga problem med att backa......
Som det är nu så får man välja campingplats efter hur slätt det är, tror inte det finns några lameller kvar om man skulle behöva backa upp på en kulle tex.

Janne

2012-08-12 19:53

Hittade på det Holländska Forumet länkar till installatörer av dragkrok, ca: 400 EURO ink, arbete, hade varit lönt att åka dit och få monterat då det kostar ca 14000 här i Jönköping...
För att gå tillbaks till brända lameller så tycker jag att motorns varvtal är för högt innan "dragläget" tar och börjar dra bakåt.
Det blir lite som en gammal gubbe som har gasen i botten och reglerar farten med kopplingen, lite tillspetsat.
Jaja, man får hoppas att det finns en lösning annars har man gjort ett felaktigt val i bilköpet.

Janne

2012-08-12 20:21

Jag tänkte montera drag på min 508:a och hörde med min ÅF och dom skulle ha 11000:- för jobbet sen så hörde jag med mekonomen och dom tar 6000:- för samma jobb, så valet blir ganska så lätt vart man åker. Är ett fast drag jag sätter på.

2012-08-12 20:34
Pär

Det är bra om det luktar lite bränt så att man påminns om att man har en husvagn påhakad där bak, med en starkare bil glömmer man lätt detta vilket jag fått erfara när jag svängde in på en parkering men glömde att en husvagn satt på kroken vilket inte var så bra för den parkerade grannbilen som fick sig en törn av husvagnen.

2012-08-13 13:41
PREVIA

Hej har också problem med lukt av lamell både med husvagn och utan lämnat bil på rep. flera gånger men inget görs.
Problem med backvarningen behövs inte kopplas bort utan man programerar om så att den vet om husvagnen.
Har en 2011 och den drar bara 0,64 med husvagn

2013-01-12 14:53

Någon typ av uppdatering på lådan ska man kunna göra har jag hört... Dock ingent jag gjort än så länge!

2013-01-12 15:36
Pär