Miljöbilsklassning

2 inlägg 0 nya
Gäst (ej verifierad)
Miljöbilsklassning

Tas någon hänsyn till hela utsläppskedjan etanol kontra bensin, vid bedömning om miljöbil eller inte miljöbil? Nu mäter man förmodligen bara det som kommer ut i bilens avgasrör utan hänsyn till allt det utsläpp som etanoltillverkningen medför, innan bränslet passerar respektive bilmotor.

Christer

Gäst (ej verifierad)

Hej Christer,

Dagens miljöbilsklassning grundas på bilens koldioxidutsläpp, typ av bränsle, eventuellt hybridsystem samt förekomsten av partikelfilter (för dieselbilar). Någon livscykelanalys av bränslets totala koldioxidutsläpp görs inte.

I det sammanhanget kan det vara värt att komma ihåg att det inte bara är vid tillverkningen av etanol som det bildas "extra" koldioxid. Även transport och raffinering av olja samt transport och framställning av biogas, ger ett koldioxidpåslag som idag inte räknas med när man talar om bilarnas utsläpp av koldioxid.

Vänliga hälsningar

Tommy Wahlström

Vi Bilägare

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.