Högerregeln

9 inlägg 0 nya
Högerregeln

Högerregeln, Sveriges mest okända trafikregel?. "[b][i]Högerregeln innebär att fordon som närmar sig samtidigt från höger på anslutande väg ska lämnas företräde om vägmärke eller trafiksignal saknas. [/i][/b][b][i]Högerregeln gäller även på parkeringsplatser samt andra öppna platser."[/i][/b] Blir du påkörd av ett fordon som kommer från höger är du vållande till och med om det fordonet kör in i sista delen av din högra bakskärm. En mycket enkel och tydlig trafikregel som har funnits sedan högertrafiken infördes 1967. Man kan tänka sej att i varje situation när det kommer ett fordon från höger (vissa undantag se vägverkets hemsida) finns det ett vägmärke, väjningsplikt-lämna företräde. Trekantigt med röd bård och gult för övrigt, vad det vägmärket betyder känner säkert många fler till. De flesta olyckorna i tätort sker i vägkorsningar och skulle vara betydligt färre om alla klarade av att följa trafikreglerna. Därför tycker jag att vägverket ska göra en kampanj om högerregeln, följs denna sänker man hastigheten i vägkorsningar etc vilket minskar olycksriskerna och ökar trafiksäkerheten.

Peter A

Det finns naturligtvis många aspekter men det viktigaste är att det finns klara och tydliga trafikregler som inte kan misstolkas. Då slipper vi många bilolyckor och vad är inte ett människoliv värt? Skadade och dödade människor innebär ett enormt lidande för alla inblandade och anhöriga samtidigt som de kostar enorma pengar. Det är också en stor miljövinst om antalet olyckor kan minska vilket blir följden med tydliga regler som alla följer i stället för att var och en tolkar lite som han själv tycker. Högerregeln finns inte bara i Sverige utan i hela Europa vilket allt för många svenskar får lära sej först när olyckan redan hänt.

Tja, i så fall är väl Norgegatan skyltad som huvudled? Om ej är fallet, klaga !!
Högerregeln är enkel och bra, även om du inte verkar begripa det.
Hur vill du egentligen att det ska funka? Kör du aldrig på andra vägar än de du känner till? Hur gör du när du är i en okänd stad? Struntar i högerregeln? Jag tvivlar på att du överhuvudtaget varit i CZ.

Jag

ehijne (ej verifierad)

Runt triumfbågen och Place la Concorde är det inte rondeller. Det är runda korsningar där högerregeln gäller.

Egentligen borde högerregeln gälla även för rondeller. I Tyskland gör den det, så länge skyltar inte säger annat. (Vilket de gör i de flesta fall). Just rondeller är grund till förvirringen angående högerregeln. Välskyltade huvudleder är för mig inga problem. Små stadsdelgator = högerregeln. Huvudsaken tycker jag är att skyltningen är korrekt. Hur det är runt triumfbågen m.a.p skyltning vet jag inte, men det är ju i Frankrike, så det saknar väl betydelse för den vettiga världen... (they are the bloody french, for gods sake....)

Jag

ehijne (ej verifierad)

Högerregeln gäller aldrig i rondeller, inte i Tyskland och inte i något annat EU-land.
En rondell eller cirkulationsplats är alltid skyltad och då gäller skyltningen. Saknas skyltar som visar att det är en rondell/cirkulationsplats är det ingen rondell/cirkulationsplats och då gäller högerregeln.

Tyvärr har Du fel. Om inget annat skyltats (i Tyskland) gäller högerregeln.Fahrschulwissen?

Eingemottet. Dabei sind die Regeln ganz einfach. Und
mit etwas Rücksicht wird selbst ein mehrspuriger Riesenkreisverkehr zum
Kinderspiel: * Steht ein "Vorfahrt gewähren!"-Zeichen zusammen mit dem
blauen für Kreisverkehr an der Kreuzung/Einfahrt, haben [url=http://www.autobild.de/artikel/verkehrspraxis_44209.html#" style="border-bottom: 0.075em solid darkgreen ! important; font-weight: normal ! important; font-size: 100% ! important; text-decoration: underline ! important; padding-bottom: 1px ! important; color: darkgreen ! important; background-color: transparent ! important;" classname="iAs" class="iAs]Fahrzeuge[/url]
im Kreisel Vorfahrt. Vorsicht, vereinzelt gibt es noch kleinere Kreisel
ohne Schilder. Hier gilt "rechts vor links". Der Verkehr im Kreisel
muss warten.

Straßenverkehrs-Ordnung (StVO)

Werbung:

I. Allgemeine Verkehrsregeln
[b]§8 Vorfahrt[/b]
[img]http://www.verkehrsportal.de/images/gif/quad.gif[/img] (1) An Kreuzungen und Einmündungen hat die Vorfahrt, wer von rechts kommt. Das gilt nicht,

wenn die Vorfahrt durch Verkehrszeichen besonders geregelt ist (Zeichen 205, 206, 301, 306) oder

für [url=http://www.verkehrsportal.de/stvo/stvo_08.php#" style="border-bottom: 0.075em solid darkgreen ! important; font-weight: normal ! important; font-size: 100% ! important; text-decoration: underline ! important; padding-bottom: 1px ! important; color: darkgreen ! important; background-color: transparent ! important;" classname="iAs" class="iAs]Fahrzeuge[/url], die aus einem Feld- oder Waldweg auf eine andere Straße kommen.

[img]http://www.verkehrsportal.de/images/gif/quad.gif[/img] (2)
Wer die Vorfahrt zu beachten hat, muß rechtzeitig durch sein
Fahrverhalten, insbesondere durch mäßige Geschwindigkeit, erkennen
lassen, daß er warten wird. Er darf nur weiterfahren, wenn er übersehen
kann, daß er den, der die Vorfahrt hat, weder gefährdet noch wesentlich
behindert. Kann er das nicht übersehen, weil die Straßenstelle
unübersichtlich ist, so darf er sich vorsichtig in die Kreuzung oder
Einmündung hineintasten, bis er die Übersicht hat. Auch wenn der, der
die Vorfahrt hat, in die andere Straße abbiegt, darf ihn der
Wartepflichtige nicht wesentlich behindern.

[img]http://www.verkehrsportal.de/images/gif/quad.gif[/img] (3) (aufgehoben)

Skyltarna 205,206,301 och 306 kan Du säkert hitta efter lite googlande.

Kalle

Jag tror inte vi kan komma överens, jag tror på enhetliga regler i hela Europa, du verkar lita på lokal kännedom. Enligt min åsikt fungerar inte din metod. Jag kommer inte att ändra åsikt, tydligen kommer inte Du heller att göra det. Jag hoppas vi inte möts i en korsning.. :-)

Ursäkta det med CZ, ett rent tankefel från mig, jag menade PL... Jag har flyttat från DE till CZ alldeles nyss, så jag kan verka lite förvirrad just nu...

Kalle

ehijne (ej verifierad)

Det är precis det jag säger. Om det inte är skyltat annat gäller högerregeln.
Men, det är ingen rondell om det inte är skyltat rondell med skylt 215.

[b]StVO § 9a Kreisverkehr [/b]

(1)

Ist an der Einmündung in einen Kreisverkehr
Zeichen 215 (Kreisverkehr) unter Zeichen 205 (Vorfahrt gewähren!)
angeordnet, hat der Verkehr auf der Kreisfahrbahn Vorfahrt. Bei
der Einfahrt in einen solchen Kreisverkehr ist die Benutzung des
Fahrtrichtungsanzeigers unzulässig. Innerhalb des Kreisverkehrs
ist das Halten auf der Fahrbahn verboten.

(2)

Die Mittelinsel des Kreisverkehrs darf nicht überfahren
werden. Ausgenommen davon sind Fahrzeuge, denen wegen ihrer Abmessungen
das Befahren des Kreisverkehrs sonst nicht möglich wäre.
Mit ihnen darf die Mittelinsel überfahren werden, wenn eine
Gefährdung anderer Verkehrsteilnehmer ausgeschlossen ist.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.