H eller V, godtyckligt?

3 inlägg 0 nya
H eller V, godtyckligt?

H eller V, godtyckligt? Har en bil som är helbilsgodkänd med följande sommardäck 205/65/R15 94V samt med en konstruktionshastighet av 230 km/h. Varje gång jag skall köpa nya sommardäck idiotförklarar däckshandlarna (flera stora däckskedjor samt servicestationer) mig och säger att det räcker att köpa däck med hastighetskod H för ingen, vare sig Bilprovningen, Polisen eller Föräkringsbolag bryr sig och man får ju inte köra så fort i Sverige, dessutom duger det ju med vinterdäck med hastighetskod Q. Mig veterligen är det väl bara Finland som friskrivit sig från sommardäckskraven när det gäller helbilsgodkännande och konstruktionshastighet, eller har jag missat något. Jag fick nästan slåss för att få köpa mina V-däck denna gång.

Skall du bara köra i Sverige kan du i praktiken göra som du vill.
Skall du ner på kontinenten så måste du ha rätt däck, annars dyra böter.

Med kontinenten menar du väl Tyskland?
Det är ju bara där man har nytta av V-däck.
Men det är ju ytterst få bilar som kollas vid gränsen, frågan är väl vad som händer om det händer nåt.
En kompis till mig fick för ett par år sedan en lapp på rutan vid inpassage med en text om högsta tillåtna hastighet baserat på de däck han hade.
Men jag har aldrig hört talas om någon annan som fått det.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.