Fotgängare

3 inlägg 0 nya
Fotgängare

Hej!
Dagligen kör jag på Drottningsholmsvägen och Bergslagsvägen i Stockholm, en lång gata med många rondeller. Starx efter många av rondellerna finns ett tydligt skyltade övergångsställen, med trafiksignaler. Ofta står en fotgängare där och väntar, förgäves, vid släckt trafiksignal. Ingen stannar, förrän den stackars fotgängaren "tryckt fram" grönt ljus.
Vad gäller?
Har inte en bilist skyldighet att släppa fram en fotgängare på ett tydligt markerat övergångsställe, även vid en släckt trafiksignal?

/christer

Jo, det har dom ju... ett övergångsställe kan vara bevakat eller obevakat. Är trafikljusen helt släckta (eller blinkar gult, inget fast sken) är övergångsstället obevakat. Vid obevakade övergångsställen har gående företräde, och fordonsförare väjningsplikt...

Jes (ej verifierad)

Fotgängaren har företräde ... och hur det än är, vi som kör bilar, vi har utbildning i trafik .. det har nödvändigtvis inte fotgängare. Vi har ett mycket större ansvar.

Tusan vad bra med ett "släckt" övergångställe, sådana vill jag gärna se här omkring... Släpp över fotgängaren, det går snabbare än om den måste trycka fram rött för dej.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.