Focus eller Prius?

4 inlägg 0 nya
gsson
Focus eller Prius?

Hej!

Jag funderar på att byta ut min Mazda 6 diesel (07) mot en Focus Flexifuel eller Prius. För ett år sedan då jag köpte Mazda så tänkte jag köra ~2000 mil om året, men nu har jag bytt jobb osv, så jag kommer att hålla mig runt 1000 mil.

Så jag har kollat på Focus (-06) och Prius (-05), då de ligger runt 150kkr. Jag har svårt att veta vilken av dessa som är bäst, Toyota har kvalité, men jag undrar om den inte drar för mkt. Focusen är större, men det är ju en Ford... :/ Förvisso så är ju Mazdan i princip en Ford oxå..

Så ge mig lite tips och råd om hur jag skall göra. Skall bege mig ut i veckan för provkörning av de bägge, men jag vill ju veta vad jag skall kolla efter!

MVH,

//Mattias

saabnisseFocus eller Prius?

Det beror ju på hur dina körvanor är.
Åker du mest landsväg är inte Prius särskilt lyckad, den är trög och trist, där är Focusen väsentligt bättre, men sitter du i timslånga bilköer i storstadstrafik är Prius ett mycket bra alternativ.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
Shogun
Bild för Shogun
Bild för Shogun

Tycker inte att Prius är trög och trist, bilen är väldigt pigg, speciellt i stadstrafik. Fast ett leende på läpparna åker du nog inte omkring med för att den är inspirerande att köra, däremot när du åker till macken och där ifrån åker du med ett leende på läpparna till skillnad mot de flesta andra.

Och fast du ligger och kör landsväg drar den inte mer än strax över 0,5l/mil, vilken bil i denna motsvarande storlek klarar det ? Möjligtvis en diesel. Ofta får man bara höra att Prius drar mer än deklarationen som är på 0,43 l/mil men säg en bil som klarar sin deklaration i verkliga livet, de är inte många. Har också pratat med ägare till flera Prius bilar, dessa vet hur bilen är att leva med, bättre än de som bara gör en kort test/provkörning

Vi provade Prius mycket ingående när vi sist skulle köpa bil, att det inte blev Prius berodde på min fru ! Hon tyckte det var otäckt när motorn stannade vid rödljus etc "Tänk om den inte startar igen" var kommentaren. Alltså en ovana som jag är övertygad om att man vänjer sig vid.

Skulle jag köpa miljöbil skulle jag vänta in nästa generation Prius som troligtvis kommer som Plug-in, man har ju bilen på prov nu i Sverige kunde vi läsa på Vibilägare sida.

Etanol bilar ger inte jag mycket för, tror det är en återvändsgränd. Täta service intervaller, en försäljare jag pratat med som säljer etanol bilar påstår att det blir kortare livslängd på en etanol motor, inte helt otänkbart. Sedan att jämföra kvaliten på en Ford och Toyota låter sig nog inte göras i längden.

Själv står jag i begrepp att köpa mig en mindre/snålare bil men ändå väldigt rymlig och flexibel bil, en Toyota Yaris Verso. Maken till stor och rymlig liten bil får man leta efter, men ful som f-n är den, men vad gör det? Det är ju jag själv som ska ha den och ingen annan ! Sedan så skrattar man eller åker med ett leende från macken när man tankat även med denna bil.

Nä, jag skulle köra på Prius, "även om motorn stannar vid rödljusen" En vane sak.

PREVIA

På den här länken kan man läsa om hur Priusen går på Etanolbränsle.I min Prius steg förbrukningen någon deciliter med 50% E-85 i tanken men man märkte ingen skillnad på motorns ork vid normal körning. [url=http://www.greenenergynetwork.com/media/studies/prius-e85.PDF]

http://www.greenenergynetwork.com/media/studies/prius-e85.PDF[/url]
Här lite om Priusen.
[url=http://www.lysahttp://www1.eere.energy.gov/vehiclesandfuels/avta/pdfs/he...
Här om den tidigare modellen.
[url=http://www1.eere.energy.gov/vehiclesandfuels/avta/pdfs/hev/2002_boa314_p...

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.