Fartgräns 130 km/h på motorväg.

3 inlägg 0 nya
Fartgräns 130 km/h på motorväg.

Man skall ha så hög fartgräns på våra motorvägar som möjligt av samma anledning som man borrar i Hallandsåsen för att tågtransporterna skall tjäna 10 minuter mellan Göteborg och Malmö.
Det är inte samhällsekonomiskt gångbart att bygga motorvägar och inte sedan utnyttja dessa så effektivt som möjligt. I så fall kan man lika gärna strunta i att bygga motorvägar och i stället bygga vägar i en lägre standard av typen 2+1 ­eller 13 meters väg.Till detta har våra motorvägar redan nått nollvisionens mål. I samband med försöket med 120 km/h i Halland avled noll personer i trafikolyckor på sträckan, trots att medelhastigheten låg över 120. Ja, trafikanterna bröt lika frekvent mot 120 km/h som man tidigare gjort med fartgränsen 110 och medelhastigheten var den samma vid båda tillfällena. Bilisterna har själva genomfört 130 km/h som en naturlig fartgräns på motorväg och om nu detta inte leder till ökad trafikdöd vore det konstigt om inte vår regering anpassar lagen till hur trafikanterna agerar då detta inte skulle orsaka någon samhällig katastrof. Orsaken till att man genomförde testet på med 120 km/h var att skapa en större acceptans för våra fartgränser bland trafikanterna. Om nu inte trafikanterna fick detta utan höll de hastigheter som man alltid gjort, borde det då inte vara smartare att anpassa fartgränserna efter trafikrytmen och därmed kanske få acceptans för Sveriges övriga fartgränser? Tråkigt nog vågade inte vår centerpartistiske kommunikationsminister Åsa Torstensson löpa linan ut och genomföra 130 km/h som fartgräns på motorväg. Därmed kommer bilisternas acceptans mot fartgränserna vara kvar på samma låga nivå som tidigare. Vad har då regeringen uppnått?

Hejsan,

ditt inlägg är så att säga svårläst... .-)

Såvitt jag förstår gillar du inte dagens fartgränser på motorvägar? Det gör inte jag heller. Jag ogillar "nollvisionen" med avseende på motorvägar. Ekonomiskt vansinne! Jag skulle hellre satsa 1 miljon på farthållande åtgärder kring en skola än på avkörningssäkra vägrenar längs 1 mil motorväg. Tyvärr verkar det vara vad man gör nu. Begrav nollvisionen nu! Satsa dess pengar på vettiga åtgärder! Stoppa hastighetsjaktsfixeringen! NU!

Anders

Gäst (ej verifierad)

Kör på Autobahn mer eller mindre regelbundet (även på bitarna med "fri fart"). Tycker att 130km/h är rätt ok hastighet. Även om man får köra snabbare, räcker 130 bra.

Hela frågan om snabbare max motorvägshastighet har blivit infekterad i Sverige. Regeringen har inte uppnått något kort och gott. Var glad att du inte bor i Danmark som har ännu lägre motorvägshastigheter...

Känns mitt svar cyniskt, så beror det på att den är det. 8-}

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.