Etanolinblandning

3 inlägg 0 nya
Etanolinblandning

[b]Erfarenheter från drygt två år med etanolinblandnning![/b]
[b][/b]
Under denna tid har familjens två bildar körts med 50/50 blandning av E85 och 95 bensin. Först en SAAB 900i -87 som sedan byttes mot en Suzuki Baleno -98. Den andra bilen är en VW Golf 1,8. Alla tankningar bokför vi och efter dessa c:a 6000 mil kan man konstatera detta: Bränsleförbrukningen [b]påverkas inte ( [/b]har gjort några rena 95 tankningar för att jämföra). Det som däremot påverkar förbrukningen är antalet kallstater, gaspådraget, typ av körning ( stads eller landsväg). Inga motorskador eller startproblem. Dessutom ett något bättre miljösamvete. Så länge det inte finns något bättre alternativ till etanolen så tänker jag fortsätta använda den. Argumenten som framförs i DN den 16/12 2007 att etanolen är en katastrof för de svältande tycker jag inte håller eftersom orättvisorna på jorden knappast orsakas av att vi rika använder det ( i mitt tycke) mest miljövänliga alternativet.
Hälsningar Owe Pettersson

Blackmore (ej verifierad)

Jag har kört på ren E85 i en Jetta 1,8 kat -90 under två år, totalt ca 5000 mil. Den har gått helt prickfritt. Däremot ökade förbrukningen från 0,7 till 0,9 L/mil, vilket är logiskt med tanke på skillanden i energinnehåll och stökiometrisk verkningsgrad. Huruvida det är miljövänligt och etisk korrekt att köra bilar på etanol tillverkad av sockerrör, odlade under slavliknande förhållanden, på mark i Brasilien där regnskogen huggits ner kan man dock ifrågasätta. Jag har dragit slutsatsen att etanolen under dessa förhållanden inte är försvarbar och har därför slutat köra på E85.
Mvh Åke

Tja det bästa ur miljösynpunkt är naturligtvis att åka kollektivt eller att cykla när man ska iväg men det kräver både tid och ork. Så då har nutidsmänniskan att välja mellan att använda fossil energi eller att tro att den framställda etanolen inte är så miljödålig som Åke hävdar.[b]
Miljöexperten ger etanol grönt ljus
[/b]
Miljöbilarna boomar. Det är en bra signal från Sverige till omvärlden, säger Naturvårdsverkets
expert Mats Björsell i Svenska Dagbladet den 11 februari 2006.
Mats Björsell vill avföra en del myter från dagordningen, som att Brasiliens högeffektiva
sockerrörsodlingar (som är råvara till etanolen) skulle utgöra ett hot mot regnskogen i Amazonas.
Däremot bör vi hålla ett öga på kvarvarande Atlantregnskog.

Detta från Klimataktuellt från Naturvårdsverket 2007-12-19

Hälsningar Owe Pettersson

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.