Dimljus som bländar

3 inlägg 0 nya
Dimljus som bländar

Nu på vintern när det ofta är blött på vägarna i södra Sverige så bländar de som kör med dimljus ofta. Hur skall vi få bukt med det?
Jag brukar i bland blinka med heljuset om det bländar för mycket.

Jag tycker nog inte att dimljusen bländar men det är irriterande att det finns de som kör med både dimljus och halvljus samtidigt och det kan ju vara obehagligt och dessutom olagligt.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Personligen tycker jag att regeln om dimljusanvändning är både felaktig och löjlig.
Meningen med dimljus är att det ska kasta ljuset lågt för att minska reflexer i dimdroppar och snöflingor. Därmed är bländningsrisken minimal.
Om det används tillsamman med helljuset försvinner den effekten eftersom helljuset skapar reflexer. Om det används som enda ljus, vilket är tillåtet i nedsatt sikt, minskar också siktsträckan eftersom ljuset kastas så lågt och kort. Enda vettiga kombinationen är därför i kombination med halvljus när sikten är nedsatt.
Jag kör mycket i hög trafikintensitet och möter ofta bilar med halvljus tillsammans med dimljus och jag upplever aldrig bländning.
Däremot är jag irriterad över den vit/gul/blå färgskiftning som uppstår när jag möter en bil med xenonljus. Är det något som borde förbjudas är det i så fall dessa.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.