Automatlåda - inte miljövänlig?

4 inlägg 0 nya
Automatlåda - inte miljövänlig?

Jag undrar över de kriterier man tar hänsyn till när man bedömer miljöhänsyn. Även om en automatväxlad bil drar lite mer bensin pga. momentomvandlingen, så ger den ju alltid mjuk start = mindre däckslitage med gummipartiklar i luften, inga tjuvstopp med nystart och irritation, och bidrar till en mjukare körstil med mer avspända och lugna förare = mindre accelerationer och inbromsningar = mindre avgaser och partiklar i luften. Jag har kört automatväxlat sedan 1995 och min Opel Astra Combi 1,6 hade en snittförbrukning på 8 l. /100km i Storstockholmstrafik i rusningstid. Jag körde den i 10 år / 250.000 km. Sedan 2004 kör jag en Renault Megane Touring 1,6, med en snittförbrukning på ca 7 l. /100 km, men inte så mycket rusningstrafik längre. Det är skönt att köra med automat och jag tror inte att manuell låda skulle ge mig så mycket lägre förbrukning, men vara en betydligt större stressfaktor. Finns det några prov som tar hänsyn till helheten i bilkörandet?

[Edited on 2007-10-31]

Bra synpunkter. De flesta märker av det du skriver, kör man automat så kör man lite lugnare = mer miljövänligt. Dessutom drar de nya automatlådorna mindre bensin än manuellt växlade (se tex. Subaru Impreza testet).

Mer automat åt folket :)
Kanske miljörabatt på automatlådor som minskar förbrukningen?

Håller fullständigt med. Jag har nu kört Skoda Octavia 1,9 TDI med DSG-låda i knappt 9000 mil. Bättre finns inte. Den har en snittförbruklning på 6,3 l/100 km.

Varfär ska man sitta och göra saker manuellt när en maskin gör allting så mycket bättre?

Blackmore (ej verifierad)

Att inte fler bilar med automat säljs beror enbart på fördomar. En bil med modern automatlåda drar inte mer bränsle än en manuellt
växlad bil, snarare mindre eftersom man med automat kör lugnare, något
som även gagnar säkerheten. Bilar med automat borde alltså gynnas skattemässigt eller på något annat sätt.

Tyvärr är många märkessäljare så inkrökta och okunniga att de avråder sina kunder från att köpa en bil med automatlåda, möjligen beroende på att de vill slippa byta in dessa bilar i framtiden. Demobilar med automat är inte heller alltför vanliga, med undantag för VW som brukar ha åtminstone en version med den fina DSG-lådan.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.