4X4-svar

4 inlägg 0 nya
4X4-svar

Syftet med provkörningen i Vi Bilägare var att lyfta fram olika typer av 4WD-bilar som exempel på att visa skillnader, inte bara i 4WD-system, utan också som biltyper. Det var därför vi hade så vitt skilda bilar som Volvo XC70 och Hummer H3. Det enda de har gemensamt är att de är fyrhjulsdrivna och kostar ungefär lika mycket i grundpris.

Till provkörningen adderade vi två nykomlingar i Sverige, Isuzu D-max och Toyota Land Cruiser V8. Volvo XC70 är intressantare att jämföra med än Audi Allroad och Subaru Outback eftersom Volvon köps av fler svenska bilköpare. Subaru Outback testade vi för övrigt i nr 12 2007.

Att helt rättvist jämföra marknadens mer än 80 4WD-bilar under samma omständigheter är i praktiken omöjligt.

Jag har kört de flesta av 4WD-systemen som erbjuds idag och kan därför konstatera vissa skillnader. Några av de sämre jag kört tidigare (gällande just 4WD-system och inget annat) är Cadillac SRX, Lexus RX400 och Honda CR-V. Även Volvo XC med viskokopplingen (före Haldex som kom sommaren 2002 på XC70) hör till de sämre just vad det gäller framkomlighetsförmåga. Att nya XC70 inte kom längre i grusbacken var också något av en besvikelse.

Om man inte behöver 4WD för mer än att köra på snöiga vägar så är Volvon den bästa bilen i den här gruppen. Det har att göra med att Volvon är helt enkelt mer personbil än Landcruiser, Hummer och Isuzu och därmed bör passa fler bilköpare.

Av dessa bilar har Volvon bästa landsvägegenskaperna, bra komfort och utrymmen som passar de flesta . Dessutom ligger säkerhet och rostskydd på samma höga nivå som V70 i övrigt.

Landcruiser är för dyr, svajig och törstig. Isuzu har för dålig komfort och säkerhet. Hummer är inget vettigt köp bland annat av ekonomiska skäl. Därför vinner Volvon i den här jämförelsen, trots den sämsta fyrhjulsdriften. Därmed inte sagt att Volvo är den bästa bilen totalt sett av alla 4WD-bilar.

Pris och egenskaper på de provade bilarna skiljer sig kraftigt åt, vilket torde ha framgått av provkörningsrapporten.

Behöver man 4WD för mer avancerad körning finns det en mängd bilar som är bättre lämpade än Volvo XC70. Vilken som är marknadens bästa 4WD-bil är svårt att avgöra. Toyota Landcruiser tillhör de bättre offroad, liksom exempelvis Land Rover/Range Rover. Det gör även Mercedes G-klass med möjlighet till att manuellt koppla in tre diffspärrar.

Vilken bil som är bäst beror helt enkelt på köparens krav, behov och inte minst plånbok.

Men det är kul med alla synpunkter på 4WD. Det gör att vi nog får ta upp ämnet igen vid ett senare tillfälle.
Christian Ellmark, Vi Bilägare

Tack för svaret.
Kanske var artikeln väldigt bra för 'gemene man' men för oss som önskade lite mer tekniskt på djupet riktiga fakta blev nog lite besvikna.
Det är ofta framkomligheten anges som lika för biltyper som XC70, Allroad, Outback, Scout, X3 etc. men då man verkligen hårdtestar dessa med tex dragkraft procentuellt mot bilens vikt, grepp på endast ett hjul, djupsnö/sand/lera etc så kommer det upp stora skillnader som inte syns "på papperet" eller i reklamen.

Vi får väl se vad nästa 4x4 reportage blir :)

Det nya reportaget Audi vs. Saab pekade väldigt bra ut skillnader i drivlinan med praktiska exempel.
Precis sådana exempel behövs alltid då man skall jämföra olika 4x4 installationer. Med ett sådant exempel hade man sett att Volvo XC70 kom inte uppför backen antagligen på grund av avsaknaden av diffbroms = den klarar inte att styra kraften dit den kan användas bäst. Subaru är en av de få tillverkare som förstått vikten av det och inte snålar på en sådan sak.

Äntligen! För första gången på 10 år blev det en vettig jämförelse mellan några 4-hjulsdrivna bilar. Något teknisk och undanskymd, men i alla fall ett fall framåt!

Men självklart skulle 4-hjulsegenskaperna på något sätt återspeglas i poängtabellen!

Om man köper en 4-hjulsdriven bil har man i regel ett syfte med det, t ex dragbil för husvagn eller häst, dra upp båten på en hal ramp, hal och snöig uppfart till huset eller sommarstugan. Nästa steg borde vara att just tala om för läsarna vilken 4x4-bil som passar för olika praktiska 4x4-behov.

maccaddam

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.