Vi Bilägares forum

Vilket avfettningsmedel använder ni?

Vilket avfettningsmedel använder ni?

Själv brukar jag använda OK:s naturavfettning som är ganska bra, bilen blir nästan helt ren. Har även testat Turtle Extreme Prewash-T och då blir bilen i det närmaste helt ren.
[img]http://www.jula.se/mediaarchive/6142478/main/629020-jpg.jpg[/img]
Den enda nackdelen med Turtle Prewash är att det är svårt att få en bred spridning på sprayen då innehållet är en gelaktigt vätska som är ganska tjockflytande. Brukar först ta avfettning på hela bilen och låta det verkar medan jag tar fälgarna med Wheel Clean som säljes på Jula av märket Hamron, inte lika bra som Sonax fälgrengöring men nästan och kostar bara hälften av vad Sonax fälgrengöring gör. Tar sedan med fälgborste och därefter högtryck på fälgarna och sedan bilen, därefter torkar jag rutorna med silikonskrapa och lite papper. Backspeglarna och vid fram och bakdörrar. Det räcker under vintern för bilen blir skitig direkt ändå.
[img]http://www.jula.se/mediaarchive/6142622/main/629352-jpg.jpg[/img]
Finns ju en mängd olika avfettningsmedel så undrar om någon har något tips?

Har även testat Biltemas Prewash fast den var inte lika bra som Turtles.
[img]http://www.biltema.se/ProductImages/36/medium/36-37_m.jpg[/img]

När Plus på SVT testade Avfettningsmedel 2008 blev detta slutresultatet.
PLUS TESTAR AVFETTNINGSMEDEL
Här har Plus listat de testade avfettningsmedlen. 1 är bäst och 10 är sämst.

1: Prickbort Avfettning (56 kr*)
2: Turtle wax Prewash-T (79 kr)
3: OKQ8 Naturavfettning (39 kr)
4: T-Grön avfettningsmedel (45 kr)
5: Biltema Kallavfettning (29,90 kr)
6: T-Grön natur (59 kr)
7: Hagmans Kallavfettning (44 kr)
8: Turtle wax Avfettning (39 kr)
9: Shell Asfaltlösare (60 kr)
10: Preem Nafta avfettning (52 kr)

* Priserna inom parentes är vad undersökarna har betalat på bensinmackar och biltillbehörsbutiker i Umeå under vintern 2008.

SP som utfört testet har gett ett medelbetyg till de olika produkterna och utifrån det har avfettningsmedlen placerats i fyra olika grupper.

Ingen av de testade produkterna var så effektivt att plåten var helt fri från smuts och fläckar efter tvättning.

I den bästa gruppen finns Prickbort och Turtle wax Prewash-T. Där var resultatet att det enbart fanns ett mindre antal små asfaltsfläckar kvar efter tvättning.

I den näst bästa gruppen hamnar OKQ8 Naturavfettning, T-Grön avfettningsmedel samt Biltema Kallavfettning. Där är ungefär en tredjedel av smutsen kvar efter tvättning.

I den näst sämsta gruppen är ungefär hälften av smutsen kvar efter tvättning. I den återfinns Turtle wax Avfettning, T-grön natur och Hagmans Kallavfettning.

I den sämsta gruppen finns Preem Nafta avfettning och Shell Asfaltlösare. Där var större delen av smutsen kvar efter tvättning.

Källa: SVT Plus/SP

Uppdaterat: 2013-12-13 21:13
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Kommentarer

Brukar faktiskt köpa det gamla avfettningsmedlet som är EJ naturvänligt på JULA alt ÖoB. Funkar bäst både till bil o till fettet i köksfläkten.

2013-12-14 13:04
De som säger att lycka inte kan köpas för pengar... har aldrig ägt en SAAB. Det perfekta förvaringsfodralet/boxen för 2.5" och 3.5" hårddiskar: http://deltaco.elektronikfreak.com

Jag vet att Jula säljer ett avfettningsmedel som heter Starta, kostar 99 kr för 4 liter. Har testat det och det var väl okej om jag inte minns helt fel. ÖoB har jag aldrig testat. Använde Kemetyls T-Grön förut och tyckte att det var ganska bra men det får inte så bra betyg.

2013-12-14 16:00
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Vad jag egentligen menade med mitt inlägg var väl att de "icke naturvänliga" avfettningsmedlen är bättre än vad de naturvänliga är. De jobbar helt enkelt effektivare. Sedan misstänker jag att det inte är så där väldigt stor skillnad mellan lågprismedel o de "fina" märkena. Många gånger får man man betala lite extra bara för att det är en snygg förpackning. Däremot har jag märkt att det kan förekomma skillnader i själva sprayfunktionen mellan lågprisflaskan o den "fina" flaskan.

Jag vet inte om Vi Bilägare har haft någon test av avfettningsmedel nyligen men Teknikens Värld hade ett stort test våren 2010 där de testade 12 olika avfettningsmedel... både billiga o dyra men jag hittar inte länken till testet.
http://www.teknikensvarld.se/2010/04/29/15072/fett-bra/

2013-12-15 15:13
De som säger att lycka inte kan köpas för pengar... har aldrig ägt en SAAB. Det perfekta förvaringsfodralet/boxen för 2.5" och 3.5" hårddiskar: http://deltaco.elektronikfreak.com

elektronikfreak:
Det verkar bara vara du och jag som använder avfettningsmedel? Har läst att man kan använda yes diskmedel också, fast vet inte om det är bra eller hur mycket diskmedel med vatten man ska späda. Funderar på att köpa en 4 liters dunk av Turtle Prewash på Jula och sedan pröva det i en tryckspruta och se om det blir bättre spridning än med pumphandtaget. [img]http://www.biltema.se/ProductImages/45/medium/45-578_m.jpg[/img]
Har även läst att det finns några som använder lacknafta som avfettningsmedel, det kan väl inte vara bra för lacken?

2013-12-16 15:37
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Diesel på en trasa fungerar utmärkt, en halv dl räcker till hela bilen och kostar ca: 75 öre.

2013-12-16 16:11

Hej!

De senaste åren har jag endast använt Prickbort. Det är ganska bra och betydligt bättre än T-Grön som jag tidigare använde. Skall du använda diesel är det ett absolut krav att du har en säker avrinning.

Supertvätt har jag slutat med för det är helt värdelöst. Bortkastade pengar, om du frågar mig.

2013-12-17 00:15

Brukar köra med något mindre miljöfarligt alternativ trots att jag tvättar i Gör det själv-hall, känns bäst så. Billigt och duger fint åtminstone till min bil som sällan är extremt skitig och skapligt välvaxad.

2013-12-17 20:17

elektronikfreaks länk var: http://www.teknikensvarld.se/2010/04/29/15072/fett-bra/

Till höger om de tre gubbarna som gnor på en motorhuv finns "Köp testet i pdf-format. Klicka på "Ladda hem hela testet" (vilket är gratis) så kan ni läsa vad TV kom fram till.

Turtle Extrem Pre-wash och Sonax Power Wash vann testet. Nu är det ju några år sedan, men man får ta det för vad det är.

2013-12-17 20:30
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Provade idag Turtle super avfettning och var nöjd med resultatet. Inte lika bra som Turtle Extrem Prewash men nästan och är mycket lättare att spraya på. Köpte 5 liters dunk för 199 kr på Jula. Spädde sedan med hälften vatten och hälften avfettning i en tryckspruta från Biltema. Det gick åt 1 liter och har 4 liter kvar.
[img]http://www.jula.se/mediaarchive/6142504/main/629081-jpg.jpg[/img]

Angående supertvätt så har jag provat den för många år sedan och jag gillar inte den eftersom det inte blir något lödder i svampen, sedan är jag också tveksam till i supertvätt då både avfettningsmedel och vax används i en och samma tvätt, verkar underligt. Brukar använda Sonax glans schampo eller Turtle zip bilschampo med vax.
[img]http://www.jula.se/mediaarchive/6140930/main/510545-jpg.jpg[/img]

Vem var Kjell Karamell?[img]http://i.imgur.com/tZUGd.gif[/img]

2013-12-17 21:34
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Som kallavfettning, alltså den starkare typen som tar bort asfaltprickar kör jag med Bio Solv N från Biokleen. Den är dessutom märkt med Bra Miljöval, enligt Naturskyddsföreningen och fungerar väldigt bra.

Jag är allmänt "allergisk" mot produkter som heter Nano, eftersom riskerna med sådan produkter är mycket dåligt undersökta. Partiklarna som kallas nano är så små att de lätt tränger igenom det mesta inkl. kroppen, så det känns inte speciellt hälsosamt att t. ex. stå och andas in sprayångor med det innehållet.

2013-12-17 22:20

Helt riktigt, nanoteknik ska vi vara väldigt försiktiga med och man kan ju fråga sig varför man tillsätter det i bilvårdsprodukter.
Men vi kan ju också fundera på om det finns nanopartiklar i flaskan eller enbart som ord på etiketten?
http://www.arbetsmiljoforskning.se/partiklar/framtid-och-risker-med-nanoteknik

2013-12-19 09:10
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Instämmer med DieselTorsten, lite diesel på en trasa är oslagbart när det gäller asfaltprickar / -fläckar, har inte hittat något avfettningsmedel som ens är i närheten

2013-12-19 20:54

crister_1:

Citat:

Jag har däremot aldrig trott på slömetoden att allt bara försvinner med avfettningsmedel och högtryck

Det är bara på vintern som jag kör med avfettningsmedel och högtryck för att få bort salt då det saltas någon oerhört mycket här i Stockholmstrakten. Vägbanan är våt till 80 procent av tiden hela vintern så det lönar sig inte att tvätta bilen med svamp den blir skitig ganska snabbt igen.

Jes_
Hur mycket Yes diskmedel och hur mycket vatten använder du när du blandar din avfettning?

2013-12-20 11:27
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Jag tvättar med vatten och schampo, när bilen är torr tar jag vanlig lacknafta, om det inte hjälper blir det thinner, därefter vatten och vaxschampo, aldrig Yes, Jes.

2013-12-20 16:36
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Asfaltsprickarna får sitta kvar tillvåren, bara onödigt att blaska med en massa avfettning som löser asfalt, både för rostskyddet, viss plast och miljön.

Jag kör OKs miljöavfettning + tid, ju längre den får ligga på ju bättre, bara dimma på lite vatten om vädret är för fint så den torkar, bäst väder är när det duggregnar el är fuktigt i luften, då kan den ligga på en halvtimme. Blåser av med högtryck, byter till roterande borste, duttar lite supertvätt direkt på borsten och tvättar, då det rinnet vatten om borsten hehövs ingen avspolning, bara skinna av. Med borsten kör jag även i dörrskoningar.

2013-12-20 18:20