Köpa "äldre" 4x4 SUV eller Pickup för 30000, vad är bra, vad är riskabelt?

2 inlägg 0 nya
Köpa "äldre" 4x4 SUV eller Pickup för 30000, vad är bra, vad är riskabelt?

Ja, i dagsläget har jag dels en Toyota Corolla kombi från -03 som "vardagsbil", dels en Toyota Tercel -87 4wd för att ta mig ut i skogen och för att ta mig fram på vintern när snön yr igen vägarna. Båda är ju "relativt" bränslesnåla mindre kombibilar (Terceln är i alla fall snål för att vara en fyrhjulsdriven bil med förgasarmotor!).
Jag funderar på att göra mig av med Terceln för en lite mer terrängkapabel bil, jag behöver ju inte två småkombibilar, utan en SUV eller kanske ännu hellre en Pickup med fyrhjulsdrift skulle kanske vara mer praktisk för skogs- och vinterbehovet. Bor man på landet är ju en pickup aldrig fel, för alltid är det någon bråte man skall släpa omkring.

Dock har jag förstått att flera av dieselpickuperna har motorer som inte håller. Av de bensindrivna pickuperna och SUVarna så drar många väldigt mycket bensin. Jag har haft både Chevrolet S10 pickup och S10 Blazer. Även om en sådan eller liknande (kanske en Jeep Cherokee) skulle kunna funka (de flesta milen skulle ju köras i Corollan hursomhelst) så vore det ju trevligt med en pickup eller SUV som inte drog så mycket soppa.

Observera att jag visserligen inte kör trial eller annan offroadkörning, men jag vill/skall ha en bil med god markfrigång och hyfsade terrängegenskaper, inte någon Volvo AWD som bara gör att man kommer längre in i snödrivan innan man kör fast!

Hittar jag en tillräckligt bränslesnål SUV eller Pickup med hyfsad komfort (åtminstone AC) så kanske jag säljer Corollan istället för Terceln. Men jag känner ett visst behov av två bilar, då jag som sagt bor på landet och inte vill bli strandsatt bara för att den ena bilen krånglar (det är skönt att ha ett alternativ).

Alltså:
1. Vilka utav SUVarna i prissegmentet upp till 30000:- har åtminstone dugliga terrängegenskaper?
2. Vilka av ovanstående SUVar (med bensin eller dieselmotor) har vettig bränsleförbrukning (under 1,0l/mil blandad körning).
3. Vilka fabrikat, modeller och årsmodeller av dieselpickuper med fyrhjulsdrift har motorer som håller som en dieselmotor SKALL hålla (d.v.s. långt över 30.000 mil om den får rätt service).
4. Vad bör man definitivt passa sig för (märke, modell, årsmodell, motoralternativ), och varför?

Anders Olsson

Hej Anders!
Jag skulle helt klart köpa en Mitsubishi pajero 2,8 td. driftsäker ,lågväxel och går att hitta lastbilsreggad.
Det ligger en ute på blocket för 25000 kr, en vinröd lastbilsreggad ett fynd för dina ändamål.
En nissan terrano 2 funkar också, men dom är lite slöa.

Hälsningar Johan.

brutal master

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.