Volvo ska inte införa någon renodlad agentmodell hos sina återförsäljare, i stället väljer företaget en kompromiss. För bilköparna innebär det också ”viss flexibilitet gällande priserna”.
Volvo ska inte införa någon renodlad agentmodell hos sina återförsäljare, i stället väljer företaget en kompromiss. För bilköparna innebär det också ”viss flexibilitet gällande priserna”.
Kommentarer
Folk vill pruta!
Jag tror även att folk fortfarande vill ha en lite personligare kontakt med den som säljer.
Bättre med fasta priser, varför skall man, som en hästhandlare, behöva hålla på att pruta bara för att man skall köpa en bil?
Som exempel så säljer Tesla en mängd med bilar, dom köper man på nätet och hämtar upp på aviserad plats.
Inte några hästhandlare som det skall dealas med för att göra en affär.
Men då är frågan, hur vet man att priset som t.ex. Tesla satt vid agentmodellen är det rätta? Du har ju ingen att diskutera priset med, eller?
Ja, Teslas modell är praktisk när man vill slippa obehagliga frågor kring autopiloten man betalar dyra pengar för men ännu inte är lanserad.
Att sitta med en försäljare på bilfirman man känner och dricka kaffe och prata om utrustning och eventuellt prut är för mig ett nöje. Köpa bil via internet, nej tack. Däremot att bygga bilen först på internet innan man besöker bilfirman är bra, då vet man på ett ungefär vad man vill ha och vad det kommer att kosta.
En del vill som Hacken ha den sociala biten vid bilköpet, snacka med med säljaren, umgås, och prutandet hör också till den delen. En del har bestämt sig för exakt rätt bil, vill slippa hästhandlarsnacket med en pratig säljare i rutig bilhandlarkavaj, och bara köpa och få bilen levererad till ett fast pris. Folk är olika...
Man ska alltid försöka pruta vad det än gäller, försöket är gratis och man kan inte förlora på det enbart vinna om det lyckas.
Sedan kan det som Hacken skriver vara intressant med den sociala kontakten med säljaren och i många fall nödvändigt.
I motsats till Hackens erfarenhet anser jag dock att det är oftast är omöjligt att plocka ihop bilen på nätet när det gäller tilläggsutrustning, där behövs hjälp av säljaren.
Går man efter tillägg på nätet hamnar man ofta på hiskliga summor och paketen som erbjuds är ofta fel sammansatta för att passa mig!
Att bygga bilen på nätet är ju bara en ungefärlig försmak om utrustning och pris, i slutklämmen bestämmer man utrustningen i samråd med säljaren som kanske även har ett bra paketerbjudande som man inte ser på nätet.
Sedan är det för mig viktigt att få prova en bil med samma konfiguration som jag vill ha eller nära nog innan jag slår till.
Ska en bil köpas enbart på internätet ska det fan vara en billig sak. En bilhall med allt vad det innebär i yta och logistik är inte billig i drift.
Budgetbilar baserade på batteri, elmotor och en vridpotentiometer ska inte kosta uppåt miljonen.
Ja, speciellt inte om en riktig instrumentbräda, med mätare, knappar, spakar och reglage, har ersatts av en simpel surfplatta...
Håller inte med om att det man plockat ihop på nätet i en bilkonfiguration inte stämmer. I mina fall har det stämt till 100% och istället har bilförsäljaren sagt att du vet ju mer än mig och sedan har bilen levererats precis som jag vill ha den.
Varför skall man behöva diskutera priset?
Du kan väl använda internet även till det ?
Nej bilen kostar detta, eller så kan du köpa den där i hallen som har 15% rabatt.
Och fortfarande, hur vet du att priset är rätt och att inte bilmärket tagit ut för mycket vinst? Får du rabatt eller bra pris på däck eller något annat på internetköpet? Tycker nog att fast pris verkar vara lite av godtycke och inte en prisförhandling, till kundens nackdel.
Och du tror att försäljaren talar om vilken avans han har på bilen?
Min son sålde bilar under några år så fick lite info om avansen på en nybil. Varierade rejält beroende på fabrikat och modell. Även eventuell prutmån.
Så är det någon som är tränad för att lura upp dig på läktaren och få dig att tro att du gjort ditt livs affär så är det en bilhandlare.
Vill minnas dom hade så lite som 5000kr med på en Peugeot, priset var bestämt av KW Bruun. Men det var ”agent” lösningen på Peugeot
Snoid
Det handlar inte om att ”lura upp någon på läktaren” eller vad säljaren har för avans.
Det handlar ju om att du som köpare känner dig nöjd efter ”förhandling”.
Så klart, ett klassiskt försäljningtrick. En nöjd kund är bra kund som troligen genererat en provision till säljaren och förtjänst till förtaget.
De gamla bilsäljarna är inte nöjda med agentlösningen. Deras provision begränsas och de måste följa given uppförande- och klädkod.
Försäljningstrick eller inte. Kunden vet ju vad ”listpriset” är utifrån den information som finns att hämta på nätet. Vad säljaren får för provision är skitsamma i sammanhanget. Som kund är man intresserad av slutpriset.
Är det fasta priser med agentmodell är det ju också provision till säljaren men inget incitament för att göra kunden nöjd.
Jag kollar alltid priset med flera firmor. Kan bli lite tjatigt och kräver lite arbete, men har troligen lönat sig.
Christer skriverit han är nöjd med vad han plockat ihop på nätet och det kanske stämmer på Volvo, men jag har aldrig försökt arr köpa det märket.
Men som Axa skriver, huvudsaken är att man blir nöjd.
Så klart incitamentet finns kvar då även ”agenter” har provision och vill göra kunden nöjd för att du skall köpa bilen.
Men du kan väl åka till Skoda, de har agenter.
Den lokala jättestora VAG handlaren sa upp alla säljare och återanställde ”agenter”’med lite högre grundlön men ett tak på provisionen. De flesta gamla ”garvade” säljarna slutade. Nu är det mest ”agenter” som låter som ett positiv som rabblar nått de lärt sig på nätet.
De bästa säljarna har en agenda, det är att tjäna maximalt med pengar. Den kan dom få dig som kund att känna dig nöjd, det handlar om manipulation. Du får med nått extratillbehör eller en fiktiv rabatt på vinterdäck.
Nej det finns inga säljare som driver ideell verksamhet, stjärnsäljaran har bra provision för att företaget är beroende av att ha sådana, med ens trogen kundkrets med återkommande köpare så genererar som god förtjänst till företaget och den egna plånboken.
Och vi som kunder går på det gång på gång och tror vi gjort en lysande affär.
Nej det kohandlandet slipper jag gärna, vill jag köpa en liter mjölk så köper jag en liter mjölk, behöver inte få en halv dl grädde med kort datum på köpet.
Och säljarna har säljmål infråga om antal sålda bilar som dom skall leva upp till, så även om du bara är en ”agent” så behöver du få en nöjd kund, annars köper inte vederbörande en bil av dig.
Kort fråga, vad tillför bilförsäljaren för värde till bilaffären då, om arbetet redan är gjort?
Bilförsäljare har en roll precis som nämnts tidigare att maximera bilföretagets vinst, bilköparen är känslostyrd och har ett underläge från start. Att känslor styr i hög utsträckning bilval och procedurer kring köpet visar ett ju defacto stort antal av inläggen i trådarna här på Vib.
Vissa debattörer tycker att ett stort antal knappar på ratten och utspritt på instrumentbrädan är det optimala andra uppskattar betydligt fler finesser men minimalistisk design. En simpel surflatta som någon uttryckte kan dölja en hög tekniknivå, många knappar en lägre tekniknivå och fler felmöjligheter i kablage och kontaktdon.
Snoid
Nej, jag har inte hört något om att lokala Skoda-handlaren infört agentmodellen.
För övrigt så har jag ganska bra koll på vilka konsumentpsykologiska trick säljarna använder sig av. Jag har jobbat med/mot manipulation i över ett decennium.
Problemet med agentmodellen, och vilket kommer förmodligen visa sig på sikt, är att säljarna kan enbart förhandla upp priset medan kunden aldrig ner. Det kommer att slå tillbaka på de som använder sig av agentmodellen.
För övrigt så tror jag att agentmodellen kommer behöva rundas på ett eller annat sätt för att hantera lagerbilar som förblir osålda.
JL
Ja, det fantastiska i ”hög tekniknivå” genom att ta bort en sådan smart sak som blinkersspak.
Inte alls, då sänker generalagenten priset då det är de som äger alla lagerbilar, inte lokala handlaren. Kolla på din lokala MB handlare som haft detta i många år. Eller BMW, skulle gissa på att även din lokala VAG handlare har det, utan att du vet om det.
Lecab som är Värmlands största bilhandlare som säljer hela VSG:s program sa upp alla säljare då de gick över till agentmodell. Finns ett fåtal kvar av deras ”gamla” säljare. En av de mer ”namnkunniga” Audi säljarna återfinns nu mer på Lexus.
Men om du missat att VAG infört ”agent” modellen kan du läsa här
https://via.tt.se/pressmeddelande/3386444/volkswagen-group-sverige-utvidgar-sin-agentmodell?publisherId=1891429&lang=sv
Snoid
Ok. Det har jag missat. Å andra sidan har jag inte varit och förhandlat om bilpriser på ett tag så vi får se hur det går när jag gör det i sommar. Jag är ganska övertygad om att jag kan förhandla till mig något bättre genom att manipulera tillbaka. ;-)
Problemet Axa är att du redan känslomässigt bestämt dig att du vill ha en ny Skoda Enyaq och din lokala Skodahandlare och försäljare vet det. Handlare - Axa 1 - 0.
Man är faktiskt inte tvungen att handla av den lokala handlaren!
Jag har flera gånger åkt från ankdammen.
JL
Nej, jag har inte bestämt mig för en ny Enyaq. Och även ifall jag överväger sådan (eller vilken modell det nu än blir) så är det ju inget säljaren vet något om. Det gäller ju att ha pokerfejs och man kan alltid lämna bilhallen ifall man inte är nöjd.
Jag kommer ju tex definitivt inte välja Tesla så vad står det då? Tesla 0-1 Axa?
Oj Axa vill inte köra Tesla, dagens nyhet. Lite jobbigt måste det vara att ligga i underläge mot Skodaförsäljaren innan förhandlingen ens börjat. ÅF 1-0.
J.L. Nu förenklade du det lite väl mycket, Axa skrev ju inte att han bestämt sig för Skoda, enbart att han inte skulle välja Tesla och det innebär ju dussintals andra märken.
Och då har han ju fortfarande övertag.
Hur viktigt det nu är, det viktigaste är ju att bli nöjd!
Precis. Och det finns ytterligare ett alternativ. Att jag inte byter bil och kör vidare med den jag har.
Det brukar nästan alltid vara det mest ekonomiska alternativet...
JL
Det finns ju flera märken och modeller jag inte kan tänka mig. Antingen passar de inte mina behov eller så uppfattar jag de helt enkelt som urusla. Så dessa ÅF har redan på förhand förlorat mot mig genom att försöka erbjuda vad jag tycker är undermåliga produkter.
Visst, de modeller som passar mig eller jag uppfattar som bra produkter får ett visst övertag. Men det beror ju på produkten inte säljsnacket.
Axa, det är väl snarare dina preferenser som avgör valet.
Nån annan kan faktiskt tycka att det du tycker är en undermålig produkt är bland det bästa man kan finna 😉
Snoid
Så kan det vara. Men frågan är vem som har ”övertaget”? En modell som jag anser är undermålig kommer ju aldrig ha övertaget, oavsett säljsnacket. Detsamma gäller väl dig och andra?
Såtillvida, man inte har sektbeteendet.
Jag väljer den bil jag vill ha. Ser man till prisvärdhet och inte har behov av att ladda mycket snabbt så är väl BZ4X riktigt bra prissatt.
Går tyst och bekvämt och snål på elektronerna.
Jag själv har redan börjat leta efter efterträdare. Men vet inte vad som kan trumfa Ioniq5:ans kvaliteter.
Laddar snabbt, inte så törstig på elektroner och ser frän ut.
Kanske 2025 års modell, den har fått ännu fler knappar till bla stolvärme/kyla och ytterligare nått mer samt bakrutetorkare för den som vill ha det.
Största förbättringen på nya Ioniq5 är väl fjädringen?
Uppdaterad fjädring kom redan på 2023 års modell.
Så det var bara första årsmodellen som har den lite struttiga/gungiga fjädringen bak. Även 77kWh batteriet kom samtidigt som uppdaterade stötdämpare.
Nu utökas även det till 84kWh, det glömde jag skriva.
Axa:
Skoda Enyaq tycker jag också verkar vara en vettig bil både till utseende, kvalitet för pengarna och inte minst att ryktet numera är bra bland de som kör den.
Har en kollega som är nöjd med sin Enyaq
Swenssons
Jo, den är tillräckligt vettig för mina behov. Vid byte vet jag inte ifall jag skulle välja Enyaq igen. Å andra sidan är det en hel del uppdateringar som gjort bilen vettigare så man vet aldrig.
Eftersom jag är privatköpare spelar priset roll. Det finns andra modeller som är intressanta men där priset blir för högt.
Jag trivs iaf bäst med samma bilmärke utifall den man redan har är bra nog.
Att vara hoppjerka och flaxa ”hit o dit” mellan märken är inget som jag strävar mot. Trygghet i samma bilmärke och att låta sig följa med i dess utveckling är ofta en trevlig upplevelse.
Märker det Swensson, måste vara lite inskränkande att fastnat i ett mediokert svensk/kinesiskt fabrikat.
Förvisso har dom hitills byggt bra bilar. Men den tiden verkar vara förbi med tanke på deras Kinabil som uppvisar allas tecken på att inte vara färdigutvecklad.
Själv var jag trogen SAAB i drygt 15 år. Men när jag väl bytte så märkte jag vad jag missat med att inte våga prova andra fabrikat med deras för och nackdelar.
Mr:
En kinabyggd modell skulle jag inte köpa och inte en asiatisk bil heller för den delen.
Apropå ” märkte jag vad jag missat med att inte våga prova andra fabrikat” så kanske det är på tiden att byta bort ditt nuvarande favoritmärke och se vad du missat genom att ha ratat en svensktillverkad Volvo under många år?
Tror du kommer att bli positivt överraskad samtidigt som du agerar som du just skrev att inte fastna i gamla vanor utan våga testa något nytt, testa en Volvo tillverkad i Göteborg.
- Törs du?
Som jag skrev så har jag ägt åtskilliga Saabar. Men Volvos säten funkar inte för mig.
Har självklart provat Volvo men de ”nya” sätena passar inte på något vis min rygg. XC40 funkar ok, men det är knappt en ”riktig” Volvo.
Däremot så funkar sätena i sydkoreanen väldigt bra. Köpte den med tanken om att jag skulle sälja den omedelbart om inte sätena funkade. Men det gjorde dom.
Mercedes GLC sätena var också helt ok.
Förövrigt har jag inget favoritmärke efter att Saab slutat tillverka bilar, dom gillade jag.
Mr:
ähhh släpp loss nu Mr det är ju fredagkväll!
Gör så här (om du har tid):
Åk till närmare Volvohandlaren och testa Volvos skålade sk sportstolar som bl.a sitter i fd R-designmodellerna men som numera kan köpas till i alla modeller med lägst ”pluspaketet” i kombination med kristallknopp från Orrefors.
De stolarna är otroligt bekväma men massor av justeringsmöjligheter precis överallt inkl justerbara lårstöd.
De stolarna är helt suveräna. På förra XC60:n valde jag till masssgestolarna och loungepaketen men de massagestolarna var icke prisvärda och inte alls så bekväma som sportstolarna.
Precis alla, knappa tio personer, som provsuttit min XC60 med dessa stolar ”älskar” verkligen dem!
Swensson, jag har testat XC60 T8 laddhybrid R design med svarta sportstolar i mjukt skinn och kristallknopp.
Det var bra fart på bilen 😉
Fick ont i ryggen efter en kvart. Nackstödet sitter för lågt och är fast. En ”bula” uppe på övre delen av ryggstödet tryckte mellan skulderbladen. Fy tusan så obehaglig stol.
Däremot hade jag en V60 lånebil när Mercan var på reparation. Den hade standardstolar, dom funkade betydligt bättre. Där hade jag inte ont i ryggen en timme efter jag kört.
Så nej, Volvos stolar med påfundet att ha fast nackstöd passar inte alla.
Bäst har jag suttit i XC40, dom har justerbart nackstöd och en annan stol.
Köper man X60 bör man reservera 200 000 kr till att byta fuktskadat kablage o elektronikmoduler efter några år, som ligger utsatt på lågpunkter undergolvmattan.
Mr:
Jaha då bygger du din ståndpunkt på emperi såsom det ska vara, bra gjort!
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.