Vi Bilägares forum

Dagens trafikhändelse.

Dagens trafikhändelse.

En tråd vi kan släpa upp när det hänt nått i trafiken vi vill berätta, utan att öppna en ny tråd för just den händelsen.

Åkte på E4/E20 söder ut mellan Sth o Södertälje i morse, 3 filer och ganska tät trafik, men det rullade på i 100.
När man närmar sig Södertälje blir högerfilen avfart, en bil som ligger där kommer plötsligt på att den ska rakt fram, slår på blinkersen och svänger i samma rörelse, utan att notera att det ligger en bil bredvid. Den bilen väjer ut åt vänster, där kommer en bil i 150 som får tvärnita, bilen bakom i mittenfilen tvärnitar också, bilen som bytt fil väjer tillbaka, där har en taxi sett sin chans att komma förbi men får tvärnita när bilen väjer tillbaka, en lastbil bakom taxin får göra samma sak. Vet inte varför, men bilen som väjde ut till vänster ställer sig också på bromsen, så plötslig är det helt stopp på vägen, och jag hör hur det bromsas längre bak.
Men inget hände och sakta rullar det på igen, men det var milimetrar från en masskrock.
Huvudansvarig var givetvis bilen som bytte fil utan koll, men om övriga hade haft lämplig avstånd till farten, och en bil inte hållt 150 när övriga höll 100 i den täta trafiken, hade det inte behövt vara så nära en krock.

På hemvägen kom jag ikapp en bil med släp, en XC70 med en Renault Trafic på släpvagnen !!!!, Den låg i mittenfilen då släpet började svänga/vobbla, det var nerförsbacke, såg hur bromsljusen tändes, men den vobblade bara mera, bil och släp var över i båda höger och vänster, for fram o tillbaka som en handske, men slutade innan det gick helt över styr. Jag körde försiktigt om ekipaget, och till min förvåning såg jag att föraren satt och pratade i telefonen, inte mot örat, utan höll telefonen framför munnen och pratade väl troligtvis med högtalarfunktionen.

Uppdaterat: 2018-09-24 22:18

Kommentarer

På väg mot kungliga huvudsaken i morse var det för ovanlighets skull köer redan vid Kungsängen. Några km senare insåg jag att det var tittköer jag satt i för det stod bärgningsfordon i mötande körfält, Först kunde jag inte se vad det var som låg på vägbanan, men när jag närmade kunde jag konstatera att det var ett lastbilssläp av den sort man fraktar containrar på. Att jag inte såg vad det var berodde på att hjulen var uppåt och lastytan nedåt. Det hade nog blivit knas i vägbygget som just passerats.

Uppdaterat: 2022-12-01 11:49

Mycket knas om man hamnar upp o ner.
Såg en bil för många år sen som körde mot en sån där betongsugga de stänger av med vid vägbyggen, den var nära uppe i 45 graders lutning innan den landa på hjulen igen.

Uppdaterat: 2022-12-01 21:08

Igår blev jag drabbad av symbolpolitik.
Var och gjorde ett jobb på Liljeholmen, nästa jobb var i korsningen Hornsgatan/ Ringvägen, en resa på 7-8 minuter.
Men jag har dubbdäck på bilen, så det tog 28 minuter att nå dit.
Anledningen är dubbdäcksförbudet på Hornsgatan.
Om hela stan haft förbud kunde det gjort nån nytta, och jag kunde sagt till kunden "Tyvärr, jag kan inte komma till dig"
Men nu var det praktiskt möjligt att åka dit med en lång omväg, så det kunde jag inte säga.

Uppdaterat: 2022-12-10 11:27

Ganska spännande att vara ute i trafiken dessa dagar, snö och ganska halt överlag. I stockholmsområdet där det varit -10 grader ett antal dagar i sträck är det halt ta mig katten över allt. Beundrar de sorglösa trafikanter som kör som om det vore sommar, full fart i ytterfilen. För att inte glömma bort dem som ligger bakom mig i filen, alldeles för nära i förhållande till väglaget. Sedan har jag hamnat bakom en del EPA-traktorer i området där jag bor, många trafikanter vågar inte köra om dem i detta väglaget så det bildas lätt långa köer. Bäst vore att ha haft dubbdäck nu, men jag har friktion och det märks när jag vill trycka på lite i fart, det släpper ganska lätt.

Uppdaterat: 2022-12-16 17:30

Optimus skrev: "Bäst vore att ha haft dubbdäck nu, men jag har friktion och det märks när jag vill trycka på lite i fart, det släpper ganska lätt."

Nänä så kan det inte vara. Friktionsdäck fungerar lika bra som dubbat har jag fått lära mig på detta forum. Till och med trafikverket påstår att friktionsdäcken gjort vägarna hala nu i December. Det kan väl inte stämma?

Uppdaterat: 2022-12-16 21:37
Christer skrev:

Optimus skrev: "Bäst vore att ha haft dubbdäck nu, men jag har friktion och det märks när jag vill trycka på lite i fart, det släpper ganska lätt."
Nänä så kan det inte vara. Friktionsdäck fungerar lika bra som dubbat har jag fått lära mig på detta forum. Till och med trafikverket påstår att friktionsdäcken gjort vägarna hala nu i December. Det kan väl inte stämma?

Friktionsdäcken slipar ju vägbanan så den blir alldeles blank. Det är bra om det finns bilar med dubbdäck, de river ju upp den blanka vägbanan lite grand. Jag har en rejäl backe upp till mitt område där jag bor, likadant där. Packad snö som slipas fin av friktionsdäck.

Uppdaterat: 2022-12-17 11:16

Åkte till Göteborg i onsdags kväll, och hade alla väderslag/väglag som finns under resan.
-6 när vi startade, snön ökade på i Södertälje, mellan Ny och Norrköping kom vi ikapp ett "Plogtåg" som inte plogade, utan bara saltade trots en ansenlig mängd snö på vägen (Idioti om du frågar mig)
Vid Kolmården tröttnade jag på att ligga i 30 bakom det, svängde av och åkte gamla vägen, inte snabbare, men roligare. Mellan Norr och Linköping var det nollgradigt för att bli kallare efter, vid -4 började det regna underkylt, rutan på bilen isade igen. Full värme, defroster och upprepade tryck på elvärmen i rutan gjorde att vi inte behövde stanna som många andra bilar gjorde.
I Jönköping var det klar himmel, i Borås frostdimma så rutan åter isade igen, så vi fick upprepa proceduren från Linköping och nu blev det kallare o kallare, landade i ett -13 grader kallt Göteborg !!!
Morgonen efter missade jag att starta värmaren, slog på elrutan som normalt tar bort isen på nån minut, men den hade slutat fungera ?? Pansaris på rutan, så jag slog på värmaren och gick tillbaka till hotellfrukosten och åt lite till.
Hemvägen igår skulle bjuda på besvärligt väder enligt prognoserna, men vi hade strålande sol i 40 av 45 mil i ett mycket vackert frostat landskap.

Uppdaterat: 2022-12-18 19:12

På väg hem på Götaleden mot Götatunneln igår efter jobbet. Ingen stor rusning. Leden har 70kmt. Många kör i 55 i högerfilen (?) och jag tar mig ut i vänsterfil. Kör väl i 78 isch. Ser i backspegeln att det kommer nått fort, riktigt fort bakifrån. Jag är väldigt nära den bilen jag ska köra förbi och tänker att bakomvarande saktar in tills jag hinner gå in i högerfil men istället, trycker bakomvarande på än mer och kör om mig på insidan (lätt en bit över 100) och jag inser att jag får ju tvärnita om han ska en chans att gå ut framför mig och köra om den bilen i högerfil som kör i 55. DET VAR NÄRA. Jädrar i låcdan, vad nära det var. Hade inte jag saktat in rätt rejält hade han inte haft en chans att väja ut framför mig. Hade idioten kört på bilen i högerfil hade det blivit elakt i den farten. Det var precis att föraren bakifrån klarade retursladden han fick när han slängde ut sin bil framför mig i vänsterfil.
Den försvinner sen emot Götatunneln några hundra meter framåt och där fastnar han bakom en av alla gruslastbilar för västlänken som idogt trafikerar lederna alla tider på dygnet. Alltså, INGET att vinna på att göra en sådan manöver. Det kunde gått illa, till vilken nytta.
Nåja, livet gick vidare, denna gången.

Uppdaterat: 2023-01-05 15:50
/Hilife

Ja du hade tur, men du måste visa lite förståelse, han kanske inte var nykter, eller påtänd, eller biltjuv, eller bara allmänt genomkorkad!
Då är det inte lätt att köra bil och speciellt inte om man måste köra fort.
Många lider av för många måsten.

Uppdaterat: 2023-01-05 17:17
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Bilverkstäder, ja jag säger då det. Hade inne fruns Opel Corsa på service i veckan. Dum som jag var, så svarade jag ja på frågan om de skulle byta torkarblad i samband med servicen. Notan för det bytet kostade 900kr. Man undrar nästan om torkarbladen är handgjorda just för mig för det priset. OK, då har jag lärt mig den läxan. Byt själv är det som gäller.

Uppdaterat: 2023-01-28 14:17

Bytte precis torkare fram. Modellanpassade för 300kr från biltema. Tog 1 minut.

Uppdaterat: 2023-01-28 14:40

Ja, det var väl ungefär den kostnaden som jag hade förväntat mig. Men jag ligger tydligen långt efter verkligheten.

Uppdaterat: 2023-01-28 21:39

Får vänlig frågan vid service på Toyota om de ska fylla spolarvätska och byta torkarblad. Förmodar att det skulle kosta liknande som för Optimus, men detta borde även den mest tafatta bilisten klara av själv. Trasiga lampor får de byta, vill inte ge mig på att skruva i lampfattningar. Det gick illa sist...

Uppdaterat: 2023-01-28 22:14

Fick hjälpa en Peugeotägare i går kväll, om det var en 208 eller 2008 noterade jag inte, men det var en elbil iaf.
Kom runt en kurva och slog på helljuset ut på en raksträcka i skogen, ser långt fram en helt släkt bil i mötande, när jag kommer närmare kliver en person ur. Jag stannar, bilen var helt död, så jag hjälpte till att ställa ut varningstriangeln, tog även fram min triangel och ställde den framför bilen, hon skulle åka förbi mig nån dag och lämna tillbaka den. Hon bodde bara 2 km bort så hon fick skjuts hem av mig, och sa då att bilen var fulladdad när hon åkte, men den bara slocknade. Hon hade haft bilen i snart ett år och inte haft nått problem tidigare.
Man får väl gissa att det var nått stök med 12v batteriet om bilen tvärdör ??

Uppdaterat: 2023-01-29 12:27
40-talisten skrev:

Får vänlig frågan vid service på Toyota om de ska fylla spolarvätska och byta torkarblad. Förmodar att det skulle kosta liknande som för Optimus, men detta borde även den mest tafatta bilisten klara av själv. Trasiga lampor får de byta, vill inte ge mig på att skruva i lampfattningar. Det gick illa sist...

Jo, det råder ingen tvekan om att byta torkarblad är enkelt. Det är ju det som irriterar mig med den prissättningen. Det gör man ju på ett par minuter.

Uppdaterat: 2023-01-29 16:40

Rikard, nu var ju du en vänlig själ som stannade och kollade, men hur många törs göra det idag?
Jag hörde nyligen om en bekant som råkade ut för att en man dök upp mitt framför hans bil vilt viftande. Han stannade och undrade vad som hänt och fick förklaringen att bilen bara stannat.
Samtidigt dök en till figur upp med en pistol och sa åt honom att öppna dörren. Därefter kom ännu en stor buse och samtliga tog plats i bilen och tvingade honom att åka till en uttagsautomat där han fick ta ut en summa på sitt konto, lämna det till en av busarna och köra till en stad 5 mil bort.
Där fick han stanna i bilen med en av busarna medan de andra två mötte upp några polare och gjorde upp några affärer.
Därefter hemåt och när han närmade sig Staden talade han om att det var slut på bensin. Åk och tanka sa en av busarna och vid macken gick en av dem in i stationen och köpte godis. Efter fyllningen fick han åter åk till en uttagsautomat och ännu en gång bli av med pengar, därefter försvann de.
Han åkte direkt till polisen och gjorde en anmälan. Det visade sig att busen som varit inne på macken blivit filmad och polisen sa att honom har vi kontroll på, han är väl känd, men tyvärr har vi inga bevis!
Utredning pågår, men kommer den att leda till något?
Vad ska man egentligen göra vid en sådan här händelse?

Uppdaterat: 2023-01-29 17:54
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Rikard, nu var ju du en vänlig själ som stannade och kollade, men hur många törs göra det idag?
Jag hörde nyligen om en bekant som råkade ut för att en man dök upp mitt framför hans bil vilt viftande. Han stannade och undrade vad som hänt och fick förklaringen att bilen bara stannat.
Samtidigt dök en till figur upp med en pistol och sa åt honom att öppna dörren. Därefter kom ännu en stor buse och samtliga tog plats i bilen och tvingade honom att åka till en uttagsautomat där han fick ta ut en summa på sitt konto, lämna det till en av busarna och köra till en stad 5 mil bort.
Där fick han stanna i bilen med en av busarna medan de andra två mötte upp några polare och gjorde upp några affärer.
Därefter hemåt och när han närmade sig Staden talade han om att det var slut på bensin. Åk och tanka sa en av busarna och vid macken gick en av dem in i stationen och köpte godis. Efter fyllningen fick han åter åk till en uttagsautomat och ännu en gång bli av med pengar, därefter försvann de.
Han åkte direkt till polisen och gjorde en anmälan. Det visade sig att busen som varit inne på macken blivit filmad och polisen sa att honom har vi kontroll på, han är väl känd, men tyvärr har vi inga bevis!
Utredning pågår, men kommer den att leda till något?
Vad ska man egentligen göra vid en sådan här händelse?

Aj då =( Inget alls jag tänkte på när jag stannade.

Uppdaterat: 2023-01-30 11:28

Liten notering bara .
Affären i stora byn som vi säger, har en parkeringsplats där man är tvingad att backa in i en sväng. Bästa platsen då den är bred och ligger närmast ingången.
Än bättre är att den alltid är ledig, backa o svänga är inget folk gör frivilligt.

Uppdaterat: 2023-01-30 12:17

I kväll såg jag nått jag inte trodde var möjligt.
3 bilar efter varandra som blev fotade av en fartkamera.

Uppdaterat: 2023-02-09 23:43

Det där med EPA-traktorer. Vet inte vilken fot jag ska stå på egentligen.
Men idag blev jag i alla fall riktig förbannad. Var på en stormarknad hemmavid, med en stor parkering. På denna parkering körde två BMW EPA traktorer runt och sladdade i gruset(det var en torr dag så det rök riktigt förbannat mycket) mellan de parkerade bilarna. Det var en riktigt idiotisk bilfärd mellan de parkerade bilarna. Ett riktigt hjärnsläpp faktiskt av EPA förarna(det var 2 st BMW förare). De hann iväg innan jag och andra var framme för att sätta stopp för idiotin. Synd att de inte registreringsskyltar bak. Annars hade jag haft en bild på registreringsskylten.
EPA traktorer står inte högt på min lista idag. Förbjud skiten

Uppdaterat: 2023-02-10 18:45

Optimus:
"Förbjud skiten".
Finns mycket att förbjuda. Långtradare, traktorer eller grävmaskiner i rusningstrafiken. Alla Toyotaägare lämnar då den trygga (? ) innerfilen och kör om i sedvanliga 30km UNDER vad alla andra (utom möjligen traktorn) kör. Kanske borde man förbjuda Toyotas också, de upplever jag generellt sett som en större bromskloss i trafiken än Epatraktorer. En Toyota framförs mycket sällan mycket över 30km/t, eporna brukar ju iaf rulla lite fortare nedför även när de är lagliga, Toyotorna bromsar så fort de passerar +30km/t? Alltså, vi borde förbjuda även Toyotor?
Skämt åtsido. Jag förstår vad du menar Optimus. Inte roligt att få sin bil blästrad helt plåtren, när den är parkerad. Det är tragiskt hur dålig känsla vissa har för sånt. De flesta hade nog reagerat som dig.

Fick faktiskt en egen "epaerfarenhet" på hemmaplan härom helgen när det kommit några decimeter snö. Epa ligan är ute och sladdar i snön på gatan framför där vi bor. Rätt vad det är hör vi ett jädra brak. Vi tittade försiktigt ut. Titta, där står en VolvoEpa halvvägs in i vår trädgård. Bilen har kört över en träspång jag har över diket för att kunna gå och hämta posten på andra sidan vägen. Tur man bygger stadigt för bilen hade studsat över den. De var rätt många så jag tänkte att de klarade väl sig och till slut efter vad vi kunde höra, ett signifikant antal svordomar, påhejningar och minst två, avdragna bogserlinor, stod bilen åter på vägen, verkade även vara körbar. Dagen därpå kunde jag besiktiga förödelsen i dagsljus. Min träspång var inte vacker men den hade bara flyttat lite på sig. Staketet får man nog renovera till våren. Det var inte vackert. Spången kanske de inte såg i sin bärgningsförtvivlan under all snö men staketet tycker jag nog de kunde upptäckt.
Nåja, ingen dog. Det är det viktigaste.

Uppdaterat: 2023-02-14 08:56
/Hilife

Gillar "Ingen dog, det är det viktigaste"

Uppdaterat: 2023-02-14 09:18

Du gick inte ut och konfronterade dem om det förstörda staketet? För farligt?

Uppdaterat: 2023-02-14 09:24

Vi hade en buss på besök i trädgården när jag bodde hemma, ett staket som delades med grannen skadades.
Den hetsiga grannen med tummen mitt i handen, kom ut och gapade om polis, försäkringsbolag, advokat mm.
Pappa gick in i garaget, hämtade brädor såg hammare och spik, en timme senare var allt återställt "Jag målar till våren" utan polis försäkringsbolag och advokat.

Uppdaterat: 2023-02-14 09:29

hilife,
Du har givetvis helt rätt i det viktigaste, men jag undrar hur många som är lika toleranta som du?
Själv är jag och har alltid varit, positivt inställd till A-traktorerna, jag tror att de många gånger förhindrar de dumheter jag själv och mina kompisar höll på med i deras ålder och då handlade det om vanliga, ofta stora, bilar i bedrövligt skick.
Det var en bra sak man snabbt lärde sig och det var att alltid ha god framförhållning och stora avstånd till framförvarande. Med bromssträckor på 200 meter från 50 kunde det bli lite svettigt.
Men nu får vi se vad den nya utredningen för A-traktorer leder till, kontrollbesiktning varje år, höjda säkerhetskrav och höjd hastighet är några krav som ska utredas.

Uppdaterat: 2023-02-14 09:33
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
40-talisten skrev:

Du gick inte ut och konfronterade dem om det förstörda staketet? För farligt?

Nä, inte så. De där pojkarna är inte farliga. Det framgick mycket tydligt att de var inte så nöjda med sig själva över framfarten så fanns ingen anledning att gå ut och strö mer salt i såren. Jag gjorde bara en synnerligen lekmannamässig bedömning att en grinig staketägare var inte precis vad de behövde i det läget...

Uppdaterat: 2023-02-14 14:58
/Hilife
Rikard skrev:

Pappa gick in i garaget, hämtade brädor såg hammare och spik, en timme senare var allt återställt "Jag målar till våren" utan polis försäkringsbolag och advokat.

Jag var väl inne på samma tanke som din Pappa gjorde vid ert tillfälle. De körde inte in där medvetet och visst, hade jag haft ett stort, fint snickrat och målat staket med grind så hade läget varit annorlunda, då hade väl trafikförsäkringen fått bygga nytt men, staketet är gammalt och dåligt. Slamsugaren förstörde ena grindstolpen med sin slang förra året (undrar hur fanken det gick till) och nu tog epan den andra sidan. Jag ids inte ens snickra där nu men får fundera hur vi ska ha det till våren.

Däremot tycker jag det kanske varit på sin plats att de kunde kommit och knackat på och sagt som det var? Blev nästan mer off över spången jag byggt över diket, den var inte vacker nu men, det är bara en spång i tryckimpregnerat. Inget att starta krig över?

Livet går vidare och som sagt, ingen dog...

Uppdaterat: 2023-02-14 15:03
/Hilife

Jag ramponerade en brevlåda med min Amazon i yngre dar. Vägen svängde dubbelt så mycket som jag gjorde.
Jag hann inte ens lägga i backen innan ägaren kom ut. Han meddelade att lådan kostade 50:- och när jag sa att det inte räcker till en ny låda menade han att det var inräknat i hushållsbudgeten sen länge och att det var fler som varit nära lådan. Det var bara slumpen som gjorde att han fick se den gå åt.

Uppdaterat: 2023-02-14 19:23
Rikard skrev:

I kväll såg jag nått jag inte trodde var möjligt.
3 bilar efter varandra som blev fotade av en fartkamera.

Lurig variant, som låter ovanlig. Men folk har ju en tendens att följa efter varandra som en svans i trafiken oavsett hastighet och rytm, så i sig är jag inte förvånad.

Uppdaterat: 2023-02-23 03:43
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.
Rikard skrev:

Liten notering bara .
Affären i stora byn som vi säger, har en parkeringsplats där man är tvingad att backa in i en sväng. Bästa platsen då den är bred och ligger närmast ingången.
Än bättre är att den alltid är ledig, backa o svänga är inget folk gör frivilligt.

Säker på att det inte är en parkering för rörelsehindrade? ☺️

Uppdaterat: 2023-02-23 03:59
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.
John2008 skrev:

Rikard skrev:
Liten notering bara .
Affären i stora byn som vi säger, har en parkeringsplats där man är tvingad att backa in i en sväng. Bästa platsen då den är bred och ligger närmast ingången.
Än bättre är att den alltid är ledig, backa o svänga är inget folk gör frivilligt.

Säker på att det inte är en parkering för rörelsehindrade? ☺️

Nä, den ligger mitt emot och är enklare att bara köra in på, platsen jag ställer mig på är man tvingad att backa in på, och därför är den alltid tom.

Uppdaterat: 2023-02-23 11:01

Det där är så konstigt, tycker jag. Det är alltid enklare att backa in i en ruta än att backa ut ur den.

Uppdaterat: 2023-02-23 11:40

Mäkinen - stämmer nog inte riktigt. Är det trånga P-platser (som det ofta är) så tycker nog de flesta att det är enklare att köra in - sen när man skall backa ut så är det ju ofta lite mera utrymme bakom bilen. Detta kan nog vara en förklaring.

Uppdaterat: 2023-02-23 11:44
Pi skrev:

Mäkinen - stämmer nog inte riktigt. Är det trånga P-platser (som det ofta är) så tycker nog de flesta att det är enklare att köra in - sen när man skall backa ut så är det ju ofta lite mera utrymme bakom bilen. Detta kan nog vara en förklaring.

Det går aldrig att manövrera in lika smidigt med de styrande hjulen inne i rutan. De måste vara i den ände som har plats att röra sig i sidled.
Har man framänden inåt måste man närapå skära hörnen på bilarna bredvid.

Uppdaterat: 2023-02-23 13:16

Mäkinen - det ev problemet löser uppenbarligen de flesta.

Uppdaterat: 2023-02-23 14:50

Jag håller på Mäkinen. Det är väl snarare att folk inte kan backa och se i backspeglarna hur dom placerar bilen.

Uppdaterat: 2023-02-23 20:19
Mr Snoid skrev:

Jag håller på Mäkinen. Det är väl snarare att folk inte kan backa och se i backspeglarna hur dom placerar bilen.

Jag kan inte backa med släp heller, haha!

Uppdaterat: 2023-02-23 20:30

Tur att det finns riktiga "karlakarar" här...😀

Uppdaterat: 2023-02-23 21:14

Jobbade i Västerås i onsdags, bredvid en stor bilfirma, tror de hette Landins bil som hade ett stort utbud.
Hunden ville gå en sväng, så vi gick utmed bilfirmans parkering fram o tillbaka, där fanns bla Peugeot, Citroen, Subaru, Nissan, Ora och en massa andra nyare beg bilar.
Ingen av alla dessa bilar gav mig nått "Vill ha" begär.
Konstiga former, fula fäljar, fel proportioner mellan hjul och hjulhus eller hela bilen....Nä, dagens bilar är inget jag gillar.
Men nått intressant dök upp iaf, det åkte förbi en Fiat Kombi med 5 cylindriga motorn och trasigt avgassystem, den lät mysigt.
Dessutom stod det en 90 tals Fiat på parkeringen, och bara en sån sak som att se 2 livs levande Fiat samtidigt är smått fantastiskt =)

Uppdaterat: 2023-02-24 10:24

Ibland tror jag att jag är lite tokig, hur reagerar ni. Igår hade jag en nytvättad skinande blank svart bil. Idag var det plusgrader och all den snö som fallit runt Stockholmsområdet(vi fick mellan 50-60cm ute i skärgården på ett dygn) har börjat att smälta. Naturligtvis hade jag ett kundmöte i stan, ca 3 mil från hemmet. Jag kommer på mig själv med att sitta och styra undan från det stora vattenflödet som var på vägen till stan när snön smälter, för att bilen inte ska bli skitig igen. Jag blir nästintill upprörd när jag möter lastbilar som stänker skit på bilen.
På hemvägen från stan är det likadant, undviker de stora pölarna ligger extra långt bakom framförvarande bil så det inte ska stänka så mycket. När jag kommer till ön där jag bor så kör jag inte i spåret som blivit i körbanan för där rinner ju vattnet, utan kör lite till vänster eller höger om vattnet.
Så här efteråt förstår jag ju att det är helt sjukt. Detta sätt pågår till en gräns då jag inser att det är ingen idé att hålla på, då svänger mitt sätt till att bli mer avslappande och spelar ingen roll om jag kör i en vattenränna eller stor pöl. Men det tar ett par dagar innan det lossnar för mig. Är ni likadana elller är det bara jag som beter mig som en dåre.

Uppdaterat: 2023-03-10 18:50

Du som är tokig som valt en svart bil om inte annat....absolut sämsta färgen. Snygg 2 minuter efter man tvättat sen är det ogjort arbete typ....
Jag är mer sån på vintern nu att jag inte tvättar alls för det inte är nån mening då jag ändå kör typ 17 mil dan efter.....så nu är bilen otvättad sen några veckor och ser verkligen riktigt mögig ut....

Uppdaterat: 2023-03-10 18:56

Det kan jag hålla med om, svart är en kass färg. Jag gav med mig till min fru. Själv ville jag ha en vit med svart tak alternativt en sage green med svart tak. Men egentligen spelar det ingen roll, mitt beteende är likadant oavsett färg på bilen. Jag var likadan med min förra bil, vit Opel Grandland.

Uppdaterat: 2023-03-10 21:22

Idag bogserade vi en Dacia Logan 5 mil tvärs genom Stockholm. Då trafiken på helgerna nästan är värre än på vardagarna och söndagsåkarna är ute, gjorde vi knappt nått avtryck alls i trafiken, vi blev faktiskt inte omkörda en enda gång !!!
När Dacians var i garaget rev jag bort bröstkåpan för att kolla kedjan. Den var tokslut och glappade en cm trots att spännaren var ute max, båda glidskenorna var trasiga.
Årsmodell -15 med 15" mil på mätaren.
Vilket jäkla skräp.
Om ni har en bil med 0,9 el 1,2 tce motor, byt olja minst var 1000 mil, och sälj bilen fortare än kvickt om motorn börjar skramla.

Uppdaterat: 2023-03-12 00:07
Rikard skrev:

Idag bogserade vi en Dacia Logan 5 mil tvärs genom Stockholm. Då trafiken på helgerna nästan är värre än på vardagarna och söndagsåkarna är ute, gjorde vi knappt nått avtryck alls i trafiken, vi blev faktiskt inte omkörda en enda gång !!!
När Dacians var i garaget rev jag bort bröstkåpan för att kolla kedjan. Den var tokslut och glappade en cm trots att spännaren var ute max, båda glidskenorna var trasiga.
Årsmodell -15 med 15" mil på mätaren.
Vilket jäkla skräp.
Om ni har en bil med 0,9 el 1,2 tce motor, byt olja minst var 1000 mil, och sälj bilen fortare än kvickt om motorn börjar skramla.

😊Ja oljan och oljebyten är det viktigaste på en motor oavsett fabrikat och motortyp.

Man kan fuska och hoppa över och blunda för mycket men inte oljebyten.

Har du dragit hem ett fynd att göra en slant på ?

Uppdaterat: 2023-03-12 08:34
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Nej, en bekants bil.

Uppdaterat: 2023-03-12 08:52

Två säkra vårtecken? Jag såg igår en bil med husvagn och en motorcykel på vägen och det var verkligen länge sedan nu. Hen på motorcykeln körde minst 120 km/ tim. på 80-väg och kryssade mellan bilarna. Notiserna om förolyckade på mc brukar kanske vara ett vårtecken och speciellt när många är ringrostiga och kör långt över sin förmåga.

Uppdaterat: 2023-03-21 05:12
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Jag har kört motorcykel nån gång alla månader senaste året förutom i januari. I söndags var första gången i år som det var riktigt njutbart med rena sommarvärmen, +7°C.

Uppdaterat: 2023-03-22 13:34

Var med om en obehaglig händelse igår.
Hade kört av motorvägen och saktade in bakom en Toyota Yarisfarthållande farbror (som körde en i20) och det gick alltså som väl var inte så fort.
När han skulle svänga höger in på huvudleden, som var helt fri från trafik, stannade han plötsligt som om det var ett stopptecken där.
Det är fri sikt minst ett par hundra meter och jag räknade med att han bara skulle köra in på huvudvägen och jag hade börjat trampa på gasen men nu fick jag snabbt trycka hårt på bromspedalen som gick i botten!
Nåja, bilen stannade några meter bakom i20n, vanan från gammelbilar med delvis fungerande bromsar på olika hjul satt kvar i bakhuvudet så jag höll tillräckligt avstånd, men obehagligt var det.
Naturligtvis hade inte bromspedalen gått i botten utan kanske bara några cm lägre än vanligt, men det var ju tillräckligt för att magen skulle sitta uppe i halsen!
Jag körde försiktigt till närmaste parkering och bromsade in där och då var pedalen som vanligt igen.
Den första tanken på att det var en slang eller ett rör som spruckit var alltså fel, ingen olja hade läckt ut och jag kunde köra vidare.
Vid bromsning från högre fart hörs skrapljud från vänster framhjul och det tyder ju på att ett belägg har släppt, det är inte så länge sedan de byttes, men det kan ju hända ändå.
Jag har inte haft tid ännu att kolla mer noga, det kanske blir i helgen.
Men det här fick mig att tänka på hur viktigt det är att hålla tillräckligt avstånd till framförvarande och inte lita på att bromsarna fungerar lika bra som alltid tidigare.

Uppdaterat: 2023-03-23 09:28
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nått liknande i morse, en lastbil med trailer framför mig skulle göra vänstersväng, en bil framför den samma sak.
De åkte när det var fritt, men precis när bilen kommit in på vägen stannade den, lastbilen fick tvärnita, man har ju inte i tanke att en bil stannar plötsligt mitt i vägen.
3 gånger fick lastbilen tuta innan bilen kom iväg, släpet stod ju fortfarande kvar över vår väg.

Uppdaterat: 2023-03-23 10:08

Igår kväll höll en älg på att kliva upp på vägen precis när jag passerade med bilen, snöade som katten så jag såg lite dåligt. Tur att den inte hann kliva upp före jag passerade. Nu står två älgar utanför köksfönstret, mitt på dagen. Får vackert sitta o vänta på att de behagar att flytta på sig så jag kommer ut till bilen.

Uppdaterat: 2023-03-28 13:55