Vi Bilägares forum

Har den som kör upp för backen förkörsrätt?

Har den som kör upp för backen förkörsrätt?

Finns det en oskriven regel att den som är på väg uppför backen har företräde?

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-01-03 05:00

Kommentarer

Generellt har man inga rättigheter i trafiken.

Man bör underlätta för andra om man kan även om de inte kan kräva det.

Uppdaterat: 2023-01-03 08:34

Störst går först!

Uppdaterat: 2023-01-03 09:34
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Saabnisse,
Lite ligger det i det. Jag har aldrig fått så fri väg överallt som när jag lånade en Chevrolet Blazer från 80-talet med olika färg på dörrar, skärmar och resten av bilen. Den gav ett väldigt oömt intryck.

Uppdaterat: 2023-01-03 09:53

Det säger sig självt att trafik på väg uppför en (hal) stigning så långt det är möjligt ska ges förtur. Jättekul (NOT!) att tvingas stanna och sedan bli stående bara för att någon tiltad jöns inte begriper vare sig logik eller fysikens lagar.

Uppdaterat: 2023-01-03 13:21
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Det kan ibland etableras lokal praxis där de som kör uppför släpps fram, men smäller det så gäller de vanliga trafikreglerna (i regel högerregeln). Min far, uppvuxen i Örnsköldsvik och med en lång försäkringskarriär brukade använda det lokala "uför-öfför" som skräckexempel på just detta.

Uppdaterat: 2023-01-03 15:48

Märkligt att ViB inte kan svara bättre.

I Schweiz det lag på att alltid släppa fram uppåtkörande fordon. Tunga fordon och fordon med släp ska alltid släppas fram vare sig de kör uppåt eller nedåt. Man måste också följa anvisningar från postbussförare i linjetrafik. Jag är ganska övertygad om att samma gäller i Österrike och andra alpliknande länder också (Italien, Frankrike, Norge etc.)

Schweiziska Bundesrechts, trafiklagstiftningen, anger följande: (www.Fedlex.admin.ch)

Artikel 9 Absatz 2 "Kreuzen":
"Der Fahrzeugführer hat dem Gegenverkehr den Vortritt zu lassen, wenn das Kreu­zen durch ein Hindernis auf seiner Fahrbahnhälfte er­schwert wird."
"Ist auf schmaler Strasse das Kreuzen nicht möglich, so haben An­hän­gerzüge den Vortritt vor andern Fahrzeugen, schwere Motorfahr­zeuge vor leichten und Gesell­schaftswagen vor Lastwagen. Unter gleichar­tigen Fahrzeugen muss jenes zurückfah­ren, das sich näher bei einer Aus­weichstelle befindet; für das Kreuzen auf steilen Strassen und Berg­strassen gilt Artikel 38 Absatz 1 erster Satz.

Artikel 38 "Steile Strassen und Bergstrassen":
"Können auf steilen Strassen und Bergstrassen gleichartige Fahr­zeuge* nicht kreu­zen, so muss das abwärtsfahrende zurückfahren, aus­ser das andere befinde sich nahe bei einer Ausweichstelle. Für das Kreuzen mit ungleichartigen Fahrzeugen gilt Artikel 9 Absatz 2 erster Satz"
"Auf Bergpoststrassen müssen die Fahrzeugführer bei schwierigem Kreuzen und Überholen die Zeichen und Weisungen der Führer von Fahrzeugen im Linienverkehr beachten"

Orsaken är att det är avsevärt svårare att starta i uppförsbacke än nerförsbacke, i synnerhet för tunga fordon och fordon med släp.

Uppdaterat: 2023-01-03 19:20

Alltså som jag skrev tidigare, störst går först!

Uppdaterat: 2023-01-03 19:44
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Så står det inte.

Uppdaterat: 2023-01-04 02:42
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

På trettiotalet var Sven Stolpe på bilsemester i Andalusien. Efter några km uppför en slingrande, smal väg, den lilla byn var bara knappt hundra meter bort, mötte han en bonde på traktor med ett stort hölass. Gick inte att köra förbi varann. Sven ville att bonden skulle backa en liten bit - men denne sa med stoiskt lugn: “Det är den som möter som backar”. Inför denna övertygande argumentation hade Sven inget annat alternativ än backa hela vägen ner…😖

Uppdaterat: 2023-01-05 13:35
Togga

Tycker nog att alla vinner på att visa hänsyn i trafiken. Även när det gäller att köra upp för backe och särskilt vintertid. Inte så kul behöva stanna eller "smyga" fram vid möte i en hal backe, bara för att lagen inte säger att den som kommer uppifrån skall släppa fram de som kommer nerifrån. Men har man inte den förmågan att visa hänsyn i detta. Ja då har inte den personen någon hänsyn i annat. Tror nog alla som kommer nerifrån vill slippa lätta på gasen av den anledningen. Nästa gång är det ju hens tur att komma upp. Då är man glad att folk visar den hänsynen utan att behöva undra om vad lagen säger. Vanligt folkvett faktiskt.

Uppdaterat: 2023-01-05 17:19