250 åtgärder presenteras för att hålla målet om halvering av att antalet omkomna till 2030.
Geofencing och fler fartkameror ska uppfylla nollvisionen
Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-05-11 19:40
250 åtgärder presenteras för att hålla målet om halvering av att antalet omkomna till 2030.
Kommentarer
Vi behöver inte fler fartkameror. Bilister kör bara lugnt där de är och fartkameror registrerar inte alla andra trafikbrott som jag upplever dagligen i trafiken. Vi behöver fler trafikpoliser ( finns det några alls? ) som bevakar och kontrollerar trafiken, både fler polisbilar och kontroller-bilister uppför sig när en polisbil är bakom eller strax bakom och civila polisbilar. Jag kör lite för fort-brukar lägga på 10 km på hastighetsgränsen i bland lite mer, dels för att följa med rådande trafikrytm och dels för att jag utanför städer och samhällen ofta tycker att hastighetsgränsen är för låg. Det är viktigare att fokusera på de som kör oansvarigt, egoistiskt och agressivt och inte samarbetar i trafiken, de kör också nästan alltid för fort.
Självkörande bilar är lösningen när de kommer.
Man måste ju vara realistisk och inse att en polisbil med 2 poliser i inte kan finnas på alla ställen i Sverige där förare anser sig själva bäst lämpade att bestämma vilken hastighetsgräns som skall gälla.
Då är nog i praktiken fartkameror och kommande geofencing de enda möjliga eftersom det tydligen är omöjligt för alldeles för många att följa de regler/gränser som finns. Det har vi sett inte minst i dessa spalter.
Precis Pi, att köra för fort ser många som en rättighet.
Nollvisionen är ju inte seriös så länge man bara fokuserar på hastighet och låter tonåringar utan kunskaper köra trimmade A-traktorer och att det är helt OK att sitta och rattsurfa.
Håller fullständigt med Stefan, mer poliser i trafiken som reglerar riktiga trafikbrott.
Det tråkiga är att man koncentrerat sig på hastighetsöverträdelser och det är ju inte så underligt eftersom det är den del av lagbrott som är enklast att övervaka.
Värre är att man har svårare att med den här metoden komma åt väsentligt värre brott som drogade bilförare, stulna fordon mm.
Till det krävs än så länge fysiska poliser och det är svårt att uppbringa i tillräckligt antal.
Ett annat problem är den juridiska spärr som hindrar en effektiv kameraövervakning med hänsyn till den personliga integriteten.
Man kan jämföra med London där alla i princip är kontinuerligt övervakade i den offentliga miljön.
Jag vet inte om det är så jag vill ha det, men det har minskat buset avsevärt.
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.