Vi Bilägares forum

Dagens trafikhändelse.

Dagens trafikhändelse.

En tråd vi kan släpa upp när det hänt nått i trafiken vi vill berätta, utan att öppna en ny tråd för just den händelsen.

Åkte på E4/E20 söder ut mellan Sth o Södertälje i morse, 3 filer och ganska tät trafik, men det rullade på i 100.
När man närmar sig Södertälje blir högerfilen avfart, en bil som ligger där kommer plötsligt på att den ska rakt fram, slår på blinkersen och svänger i samma rörelse, utan att notera att det ligger en bil bredvid. Den bilen väjer ut åt vänster, där kommer en bil i 150 som får tvärnita, bilen bakom i mittenfilen tvärnitar också, bilen som bytt fil väjer tillbaka, där har en taxi sett sin chans att komma förbi men får tvärnita när bilen väjer tillbaka, en lastbil bakom taxin får göra samma sak. Vet inte varför, men bilen som väjde ut till vänster ställer sig också på bromsen, så plötslig är det helt stopp på vägen, och jag hör hur det bromsas längre bak.
Men inget hände och sakta rullar det på igen, men det var milimetrar från en masskrock.
Huvudansvarig var givetvis bilen som bytte fil utan koll, men om övriga hade haft lämplig avstånd till farten, och en bil inte hållt 150 när övriga höll 100 i den täta trafiken, hade det inte behövt vara så nära en krock.

På hemvägen kom jag ikapp en bil med släp, en XC70 med en Renault Trafic på släpvagnen !!!!, Den låg i mittenfilen då släpet började svänga/vobbla, det var nerförsbacke, såg hur bromsljusen tändes, men den vobblade bara mera, bil och släp var över i båda höger och vänster, for fram o tillbaka som en handske, men slutade innan det gick helt över styr. Jag körde försiktigt om ekipaget, och till min förvåning såg jag att föraren satt och pratade i telefonen, inte mot örat, utan höll telefonen framför munnen och pratade väl troligtvis med högtalarfunktionen.

Uppdaterat: 2018-09-24 22:18

Kommentarer

Millimeter från att smälla på E4an i eftermiddags.
Vägen svänger kraftigt, som en chikan vid väggbygget vid Häggvik.
Taxin bredvid till höger följde inte körfältet (heldragna markeringar), utan åkte rakt fram och prejade in mig mot betongsuggorna, men jag lyckades bromsa i halkan så den missade mig.
När jag åker upp bredvid taxin sen, så är han full upptagen i en diskussion med passageraren, sitter o gestikulerar med båda händerna med huvudet vänt bortåt. När jag då tutar ilsket håller han på att hoppa ur stolen.

Uppdaterat: 2022-02-22 18:38

Snöandet här har gjort vägarna otroligt knaggliga.
Plusgrader och regn som senare övergick till snö och kallgrader ihop med vinden gjorde troligen snöröjningen rätt jobbig.
Fast i morgon blir det varmt igen 🤨

Uppdaterat: 2022-02-23 09:54
*Robban

Robban - en dag - sen svalare igen, tyvärr...

Uppdaterat: 2022-02-23 10:08

Sant Pi, fast blir det runt nollan som det verkar här så går det nog att massera snön lite lättare än i morse med -10…

Uppdaterat: 2022-02-23 10:42
*Robban

Återigen råkar man ut för dessa tokiga bilförare. Har en bil bakom mig, som ligger 5 meter bakom bakluckan när det 50km. När det är 70 och jag gasar iväg och kanske håller 70-80 så försvinner han långt bort i horisonten i backspegeln. Blir sedan 50 km igen, raskt kommer han ifatt och ligger 5 meter från min bagagelucka. Vad är det för fel på dessa personer?

Uppdaterat: 2022-02-25 22:55

Närsynt.

Uppdaterat: 2022-02-25 23:05

Ja, det snällaste man kan säga om dessa är att de är närsynta. Fast egentligen vill man kalla dom nåt annat... Liksom de som inte hittat sin blinkersspak - oerhört irriterande när man väntar på att t ex ta sig in i en "rondell" och i en massa andra trafiksituationer.

Uppdaterat: 2022-02-26 09:15

Kollegan drog till Tyskland för att hämta hem whisky han haft på fat där sen 12 år tillbaka.
De åkte från Stockholm kl14 i torsdags och kom hem 21 i fredags. Resan inkluderar 4 timmar på hotell.
Bilen, en XC70 D5 var fulltankad sen tidigare och gick 90 mil innan den ville ha påfyllning, så det fick den i Danmark för 18:- litern. Bilen fylldes även i Köpenhamn på hemvägen för samma pris, och det räckte gott o väl hem.
Kollegan hängde även upp sig på uppgiften 230 mil t o r, för det var bara 229 mil, 9 km och 600 meter.

Uppdaterat: 2022-03-06 17:52

Vid en sväng med firmabilen igår kväll hade jag lyckats vrida ljusreglaget ett hack för mycket, och när jag kom ut ur byn tändes helljuset automatiskt.
Viste inte att bilen hade den funktionen, men det funkade utmärkt även fast jag har extraljus, bländade av/på nära nog snabbare än jag själv hann tänka.
Man har ju läst om många automatiker som är lite sega att slå på helljuset efter möte, men den här var blixtsnabb.

Uppdaterat: 2022-03-12 11:58

Det är en bra funktion, vi har det på båda våra bilar och funkar riktigt bra. Enda problemet kan vara om man kommer ikapp en elbil från Merca, de med en hel ljusslinga bak. Då kan hända att automatiken inte riktigt känner igen att det är en bil framför. Då får man blända av manuellt men annars som sagt en bra funktion att ha.

Uppdaterat: 2022-03-12 12:38

Min bländade av på en väg som svänger en bit fram, där finns 2 grindstolpar med röda reflexer, gissar att bilen tolkade det som bakljus på en bil.

Uppdaterat: 2022-03-12 16:52

Har stängt av funktionen på min bil, vill kontrollera ljuset själv.
Samma sak med torkarna

Uppdaterat: 2022-03-12 20:15
Gillar kurvor och rondeller

Idag har jag varit ute och åkt på flera infarter i Stockholm, på morgonen körde jag igenom Nacka. Lätt kaos då det var något stopp i morgontrafiken på den s.k söderleden så flertalet bilister försökte finna smitvägar på lokalgatorna. I en större rondell var det kö från två av infarterna i denna rondell. Bilisterna hade kört igång med blixtlåsprincipen, att de släppte in varannan bil så allt flöt faktiskt på ända tills jag skulle in i rondellen. En SL buss behagade inte att fortsätta med blixtlåsprincipen, chauffören fick säkert hjärnsläpp eller något för han tjänade inget på att störa blixtlåsprincipen överhuvudtaget. Detta var yrkeschaufför nr1 denna dag som inte var på humör.
Nr2 var en tung lastbil med släp som körde mycket stora stenar(på riktigt), alltså en riktigt tung lastbil. Jag höll 55km/tim på en 50-sträcka. Lastbilen kom ikapp mig i ett nafs, fast det var en lokalgata. Jag testade att öka till 60, javisst han hakade på lätt som en plätt och la sig några meter bakom mig, alldeles för nära faktiskt så jag såg bara en stora jäkla grill i backspegel. Jag saktade ned och tog det lugnt, han gillade inte mig.
Nr3 var hemma förbi en skola, det är 30km. Likadant en lastbilschaffis, som inte alls hade tänkt sig att hålla 30 utan kom ikapp mig och försökte pressa mig genom att vilja komma in i min bagagelucka.
Idag var det inte yrkesförares dag precis, inga bra föredömen i trafiken.

Uppdaterat: 2022-03-31 16:18

Att man titulerar sig yrkeschaufför är ingen garanti för att man är en bra chaufför. Det ser man ju då och då hela tiden.

Uppdaterat: 2022-03-31 16:53

Där jag bor på Ekerö är det total trafikkaos. Kommunen försöker påverka trafikverket som lovade full framkomlighet under ombyggnaden av vägen, trafikverket slår ifrån sig och säger att de inte kan göra annat, och hänvisar till säkerheten.
Lite märkligt, då jag som lekman skulle kunna göra minst 10 saker som skulle underlätta framkomligheten, utan att äventyra säkerheten.
Problemet är kanske att trafikverket inte sitter i köerna och ser verkligheten, utan har det hela på nått papper.
En pappersprodukt måste vara senaste trafikomläggningen, där bussar och lastbilar inte kan hålla sig i sin fil, utan måste över i mötande körfält, och där de mötande inte kan hålla åt sidan pga betongbäriärer.
Hur som, när det väl lättar upp och blir 2 filer fram mot Brommaplan har folk tröttnat för länge sen och tar bussfilen, som i sin tur gör att bussarna får stå ännu längre tid i kö.
Förr var det mest Audi och BMW i bussfilen, nu regerar Tesla där. I morse stod inte mindre än 4 Teslor (alla vita) i bussfilen, med en arg tutande busschafför bakom.
Om jag fick bestämma skulle jag ställa dit polisen 06-09 en hel vecka, då borde de flesta fått en bot eller 2 och slutar köra där. Ha polis där nån timme 2 gånger om året är bara fånigt.

Uppdaterat: 2022-03-31 20:13

Rikard - förmånsbils-förarna har tydligen bytt märke. Det är väl mera status med en Tesla numera...:)

Uppdaterat: 2022-03-31 23:03
Rikard skrev:

Om jag fick bestämma skulle jag ställa dit polisen 06-09 en hel vecka, då borde de flesta fått en bot eller 2 och slutar köra där. Ha polis där nån timme 2 gånger om året är bara fånigt.

Tveksamt om det fungerar. Här i Göteborg led vi av ett avstängt tunnelrör i Götatunneln under lång tid (takförstärkningar för västlänken). Norrgående trafik från stan som kom Götaleden mot tunneln hamnade i enorma köer varje dag eftersom vägverket dragit ihop filerna till en och dedikerat en fil till bussfil. Sträckan fram till tunneln där filerna gick ihop var ganska lång och dessutom indirigerad på infarten mot stan istället för att gå rakt ned i tunneln. i den korsningen fanns ett trafikljus som släppte 4-5 bilar i sina bästa stunder från leden. Jag tog kötiden en gång och det var ca 30min. Alltså fanns det en stor tidvinst i att inte byta in i högerfilen och fortsätta i det som då blev bussfil, köra förbi hela kön fram till trafikljuset och "snika" in sin bil där och ned i tunneln, vips - sparat 30min.

Detta var uppe i trafikradion vid flera tillfällen och till slut kunde nog inte Polisen bortse från det. Alltså, kunde man se Polisens närvaro och tack vare att det var sänkt från 70 till 50kmt så åkte många som körde olagligt i bussfältet, även dit för fortkörning. Alltså kännbart. Dock kan jag inte säga att det i nån mening dämpade körningen i bussfilen, alls. Polisen stod där ganska mycket trots allt, både morgon och kväll, mest kväll. Kan inte påstå att det hade nån speciellt avskräckande effekt. Det var en salig trängsel i bussfilen, mest hela tiden. Det komiska var att det faktiskt blev kö där med eftersom bussarna fick vänta på bilar som skulle lämna bussfilen och då inte blev insläppta och då blev det stopp bakåt, i båda filerna. Underbart...

Ska man reflektera lite så hade ju Trafikverket kunnat göra det aningen bättre. Hade de inte dragit upp all trafik från leden in på avfarten och korsningen till järntorget och sen hänvisat ned trafiken därifrån till tunneln, när det faktiskt hade gått att göra en direktinfart från leden (visserligen en fil) ned i tunneln istället för att alla skulle passera ett trafikljus som släppte mycket få bilar i stöten hade de heller inte behövt en dedikerad bussfil för då hade inte köerna blivit alls så långa. Trafikplanerarna i Gbg är inte ett dugg smartare än i Stockholm får man förmoda.

Uppdaterat: 2022-04-01 08:37
/Hilife

Samma här som där tror jag.
De skulle ha folk som åker själva och se hur det fungerar.
Märkligt att en så pass ny tunnel inte är förstärkt från början.

Uppdaterat: 2022-04-04 08:17

När jag kör bil i Göteborg får jag känslan av att man borde sätta en laddning över hela området från Gamlestaden ner till Olskroksmotet med ytterkanten i Brunnsbo ungefär och sen börja om från början. Lyckligtvis är jag inte så förtjust i regn så jag är sällan där.

Uppdaterat: 2022-04-04 09:23
Rikard skrev:

Märkligt att en så pass ny tunnel inte är förstärkt från början.

Kan man tycka...
Tunneln har ju varit avstängd i två omgångar, för samma sak dessutom. Företaget som gjorde första vändan klarade inte av det och fick ge upp. Sen var tunneln öppen ett tag och sen kom det på tapeten igen med nytt företag. När deras slutdatum anlände så visade det sig att deras jobb heller inte var ok, alltså kunde de inte öppna tunneln, kaoset fortskred. Sen hade tydligen några experter gjort en besiktning och det visade sig att det "undermåliga" arbetet helt plötsligt "acceptabelt"(?) och miraklet inträffade, tunneln öppnades.

Det gick inte många veckor innan det minsann skulle stängas igen, men nu pga att resten av Götaälvbron skulle bilas bort och det kaoset som inleddes då fick allt det andra att blekna eftersom nu stängdes alla filerna på leden av och avledningen skedde på sidovägarna utan någon som helst kapacitet att svälja den trafikmängd som matades in i ekvationen. Hur tänkte planeraren när de leder in all trafik från E45/Götaleden in på smågator och trafikljus som släpper 3-4 bilar i stöten? Total ridå.

Nåja, det var bara två veckor och de som arbetade med att demontera resterna av bron, visste vad de gjorde för de höll sin timeframe.

Uppdaterat: 2022-04-04 14:57
/Hilife
L. Mäkinen skrev:

När jag kör bil i Göteborg får jag känslan av att man borde sätta en laddning över hela området från Gamlestaden ner till Olskroksmotet med ytterkanten i Brunnsbo ungefär och sen börja om från början. Lyckligtvis är jag inte så förtjust i regn så jag är sällan där.

Det är nog väldigt få som tycker det är intuitivt att köra i Gbg. Det har alltid varit en märklig sk "planering" i den här staden. Jag har kört här sen färskt körkort och ett tag var man riktigt modig på att ta sig fram, då på den tiden gick det faktiskt att köra in lite tid om man hade brått men det är helt omöjligt nu. Måste man köra "inne i stan" kan man bli stående vid trafikljus i 4-5 minuter på vissa platser eftersom så fort det kommer en spårvagn så bryter den allt och har företräde. Hade det bara funnits EN spårvagn vore inte problemet något att oja sig över men staden ser snart ut att vara byggd med spårvagnar. Det finns en turordning mellan trafikslagen och bilismen, är totalt nedgraderad, längst ned på skalan. Det blir därmed märkligt i vissa korsningar. I en stor fyrvägskorsning nära jobbet trafikerar spårvagnar, bussar, cyklar och gångtrafikanter i en salig blandning med bilar, och så fort en spårvagn syns, får allt annat rött. Om jag som bilist då stått och väntat och det skulle varit "min tur" innan spårvagnen bröt kretsen, så bryts detta och det "börjar om" och alla andra kör före. Undrar, om det kan vara problematiskt att programmera systemet så att det kommer ihåg vem som väntat längst när spårvagnen kört förbi? Ibland är det sådana köer att man undrar det nånsin kommer lösas upp.
Sånt är det i Göteborg.

Har ni liknade problem (ja, ni har väl ännu inte stan full av spårvagnar) i huvudstaden?

Uppdaterat: 2022-04-04 16:16
/Hilife

Ja jag har inte kört jättemycket i Göteborg. Kanske 5 gånger på 10 år eller nåt sånt.
Men varje gång har jag fått stora problem. Vägar, tunnlar och broar som går hit och dit och t.o.m. GPSen får panik och ger upp.

Tyckte för många år sedan att Stockholm var krångligt, men det är ganska enkelt i jämförelse. Om det mycket större Stockholm är enklare för mig att köra i som är uppväxt i lilla Östersund så måste planeringen vara lite knasig i Göteborg om du frågar mig.

Uppdaterat: 2022-04-04 18:49
- Peugeot e-208 GT 2022

Jag tar aldrig med mig bilen in till Gbg centrum. Att just trafiken är lite krånglig är inte främsta skälet utan snarare att det är dyrt att parkera och att jag som tidigare boende i centrum ändå tycker att min (skitiga) bil ska lämnas utanför. Dessutom är ju inte staden större än att man kan gå och vid behov använda kollektiva färdmedel.

@Mäkinen: Det regnar mer i Borås.

Uppdaterat: 2022-04-04 19:30
Mycket vatten har runnit under hjulen...
pinjong skrev:

@Mäkinen: Det regnar mer i Borås.

Jag har en kollega som flyttade från Göteborg i november och bor i Stockholm nu. Han är fascinerad över hur bra väder det har varit här.

I Stockholm kan man oftast gissa vart man hamnar via en avfart. I Göteborg måste man lära sig för det är ofta en rejäl krök på avfarten.

De senaste åren känns det som att jag bara har åkt mellan hem och arbetsplats. Det är inte stor variation på det jag ser runt mig.

Uppdaterat: 2022-04-04 20:02

Ja jag åkte till Göteborg för att se Metallica på Ullevi för några år sedan. Bodde på Scandic tror jag, men kunde inte parkera där för att det var fullt, så parkeringen kostade mig en arm och halva benet ungefär.
Svindyrt. Sjukt att man i Göteborgs stad är så anti besökare att man medvetet tar sådana fantasi avgifter at det ska skrämma bort alla besökare från att någonsin komma tillbaka.

Uppdaterat: 2022-04-04 22:31
- Peugeot e-208 GT 2022

Idag hade vi inte bättre väder än Göteborg. Mina kollegor från Götet var uppe här på kurs, de hade sommardäck på bilarna, inte helt lämpligt i morse.

Uppdaterat: 2022-04-05 18:08
bejje skrev:

Ja jag åkte till Göteborg för att se Metallica på Ullevi för några år sedan. Bodde på Scandic tror jag, men kunde inte parkera där för att det var fullt, så parkeringen kostade mig en arm och halva benet ungefär.
Svindyrt. Sjukt att man i Göteborgs stad är så anti besökare att man medvetet tar sådana fantasi avgifter at det ska skrämma bort alla besökare från att någonsin komma tillbaka.

Det är inte för inte de kallar Göteborg för bilhatarnas högborg. Göteborg tyckte det var en jättebra ide att ha full betalning på alla stadens parkeringar fram till 22.00 istället för 18:00 hos merparten av andra städer. Påföljden blev ju att folk inte besökte staden kvällstid på samma sätt längre. Det största parkeringsplatsen i city , HEDEN, som varit en livsnerv att kunna parkera bilen även under julhandel mm har nu decimerats till egentligen inget. De använde en underlig betalningsmodell som totalt omöjliggjorde att parkera längre än en timme. De hade väl handeln i åtanke men allt annat, glöm det. Det blev åt skogen för dyrt. Nu huserar den parkeringen en samling otroligt välfödda råttor. Skulle inte parkera en bil där längre än nån timme av den anledningen med risken att få bilens slangar och elkablar söndertuggade av dessa enorma gnagare. Alla dessa synliga råttor är väl även det en följd av västlänkens grävande med öppna avloppstrummor mm.

Man får väl ändå ge en eloge (?) till bilhatarna i Göteborg. De har lyckats för ingen sund människa kör ju INNE i city om man inte måste.

Uppdaterat: 2022-04-06 09:41
/Hilife

Jagade runt efter en dunk Adblue idag utan framgång, det var slut överallt.
På hemvägen från Gävle svängde jag av till ett Cirkel K Truckstop. Har aldrig tankat Adblue från pump förut, och möttes av en skylt "Denna pump är för lastbilar, och du MÅSTE ha ett magnetmunstycke för att kunna fylla" Det var även en bild på munstycket. Stod som ett frågetecken, men lyfte av pistolen och provade, den gick in i hålet. Stoppade i kortet och började fylla, det funkade utmärkt.
Dessutom var det billigt, 11,90 litern, en 10 l dunk brukar ju kosta drygt 250:-

Uppdaterat: 2022-04-07 21:15

Suck! Blir så trött på dessa bilister som tar sig friheten och rätten att blockera ytterfilen på en 2filig väg, i mitt fall en motorväg.
Låg bakom en Kia e-niro som körde 95 på 90 väg i flera km i ytterfilen. Blinkade några ggr med helljus men det sket hen i. Hen ville köra lite forfare än hastigheten i högerfilen- det fanns många luckor för att släppa fram oss bakom, det blev ett pärlband med bilar bakom och de flesta med för kort avstånd säkert irriterade på bromsklossen i KIAN. Att vi som ville om hade för avsikt att bryta mot hastighetsgränsen är väl inte ok men det är en annan diskusion.

Uppdaterat: 2022-04-12 17:14
Stefan Eriksson skrev:

Suck! Blir så trött på dessa bilister som tar sig friheten och rätten att blockera ytterfilen på en 2filig väg, i mitt fall en motorväg.
Låg bakom en Kia e-niro som körde 95 på 90 väg i flera km i ytterfilen. Blinkade några ggr med helljus men det sket hen i. Hen ville köra lite forfare än hastigheten i högerfilen- det fanns många luckor för att släppa fram oss bakom, det blev ett pärlband med bilar bakom och de flesta med för kort avstånd säkert irriterade på bromsklossen i KIAN. Att vi som ville om hade för avsikt att bryta mot hastighetsgränsen är väl inte ok men det är en annan diskusion.

Jo, sånt är ofattbart. Köra bil aktivt och samverka i trafiken verkar vara svårt.

Uppdaterat: 2022-04-12 21:28

Själv fick jag ett samtal precis när jag fått upp farten på jobbet "Du måste komma hit" Så jag bar ut alla verktyg igen och gav mig iväg. Det skulle enligt GPSen ta 30 min, men det blev tvärstopp i södralänken efter en krock på Essingeleden. Efter 2 timmar !!!! var jag framme, och då va jobbet nästan klart.
(Länna-Lidingö)
Min arbetsdag: Hemifrån-Länna 1,5 tim. Jobb 2 tim, varav 1 tim etablering/avetablering. 2 tim kö. 0,5 tim jobb. 1,5 tim resa hem. Alltså 5 timmar i bilen och 2,5 tim arbete. Tyvärr en ganska vanlig arbetsdag för mig i Stockholm.

Uppdaterat: 2022-04-12 21:43

Förstår dig Rikard, vägnätet i Stockholm och framförallt Essingeleden är hopplös-dimensionerad för trafikmängden på 60 och möjligen 70 talet. Jag avskyr och om jag kan undviker Essingeleden, ofta köer/strul numera även på helgerna.

Uppdaterat: 2022-04-13 09:32
Stefan Eriksson skrev:

Suck! Blir så trött på dessa bilister som tar sig friheten och rätten att blockera ytterfilen på en 2filig väg, i mitt fall en motorväg.
Låg bakom en Kia e-niro som körde 95 på 90 väg i flera km i ytterfilen. Blinkade några ggr med helljus men det sket hen i. Hen ville köra lite forfare än hastigheten i högerfilen- det fanns många luckor för att släppa fram oss bakom, det blev ett pärlband med bilar bakom och de flesta med för kort avstånd säkert irriterade på bromsklossen i KIAN. Att vi som ville om hade för avsikt att bryta mot hastighetsgränsen är väl inte ok men det är en annan diskusion.

Enda gången jag saknar tre big knick med 100w lampor.
Då fattar även hen utan hjärna att hen ska byta fil.

Och det är iofs lika vanligt att någon ligger i 80 i ytterfil på 90 väg utan att fatta 😢

Uppdaterat: 2022-04-13 10:06
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Frun brukar mycket sällan överhuvudtaget påpeka hur folk kör men igår kom hon hem ilsk som ett bi. Hon hade åkt till närmsta stad på motorvägen för att handla och på väg in hade hon kommit ikapp en kittad BMW med yttre attribut som hon kunde beskriva (stor vinge på bagageluckan och jättelåg med stora hjul). Fjanten (hennes ord) i BMWn ökade farten när frun trodde hon skulle behöva köra om då BMWn körde under 100 som är hastigheten på motorvägen. Gång på gång gjorde han detta och märkligt nog tycker mig märka detta oftare och oftare. Kanske inte så uppenbart som denna gången men när man kör till jobbet och kommer ikapp en bil som kör i 95-100 på motorvägen så ökar de succesivt så man till slut själv är uppe i 125 innan man är förbi, sen när man kommit förbi, faller den omkörde tillbaka i sina 92 igen? Det här är vanligt och är en företeelse jag faktiskt i princip, aldrig tidigare råkat ut för och då har jag kört mycket och långt genom åren. Vad handlar det om?

En annan sak som hände när frun åkte sen vände hem, hon fick rött på motorvägen på väg ut ur stan. Hon står i högerfil och en annan bil ställer sig på lediga platsen till vänster intill. När det slår om till grönt gasar båda iväg men Yarisen till vänster orkar inte riktigt om, vad gör de då? Skär in "nästan över huven" på fruns bil. Inte så gynnsamt. Shit vad ilsk hon blev. Själv ser jag detta förfarande ofta, men tyvärr i hög fart på motorväg när någon kommer och kör om och går in så nära framför att man tror man ska bli påkörd, vad kommer det ifrån? Lärs detta ut när folk ska ta körkort? Sen ser jag ofta förare som gör samma manöver, framför lastbilar och verkligen SNIKER in på lastbilarnas vänsterhörn, hur i fridens vågar de? Inte stora maginaler där kan man tänka.
Man bli matt.

Uppdaterat: 2022-04-20 11:53
/Hilife

Man lär väl ut att man ska se hela bilen i backspegeln innan man går in framför omkörd bil, men det kanske inte gäller idag ??

Uppdaterat: 2022-04-20 16:47

Radio Stockholms trafikreporter sa en kul grej i morse. Det var köigt på en väg efter en olycka, och massa bilister ringde in om rådjur i en dunge vid vägen.
"Jag kan meddela att de står där varje dag, men ni ser nog de inte när ni passerar i 80"

Uppdaterat: 2022-04-20 20:55

Tidigare ikväll stod jag vid ett vägarbete i Bålsta och väntade på grönt. Det är ett par hundra meter där trafiken växlar riktning så det är rött ganska länge.

Det blev inte grönt utan blinkande gult så när jag inte såg mötande bilar körde jag och de bakom mig följde efter. Ungefär mitt på sträckan mötte jag kön av bilar som kom från andra hållet.
Vi kunde resonera oss fram till en lösning där de som var framför min bil fick backa tillbaka...

Uppdaterat: 2022-04-20 21:46

Detta är ingen trafikhändelse som jag själv upplevt, men kollar man en hel del på Youtube som jag gör, så finns det ofantligt många dashcamvideos från USA.

Många där kör mot rött. I Sverige har jag helt ärligt aldrig någonsin under mina 22 år som bilförare sett någon som gjort det i Sverige, jo jag har sett ett par på Youtube, men de flesta verkar sköta sig både när det gäller rödljus och stop-skylt.

Eftersom det är en youtube video jag kollar på så måste det ju hända något, annars är den inte kul och av den anledningen krockar många som kör mot rött.

Men hur vanligt är det i Sverige? Kör folk faktiskt mot rött? Jo jag har sett några som gjort det, men då har det varit precis på gränsen mellan gult och rött. Ser aldrig någon som kör mott rött när det redan är rött sedan en tid tillbaka. Man måste ju vara halv utvecklingsstörd för att göra det eller vill dö, men ändå ser jag video efter video på youtube hur amerikaner som tycker att det är värt att riskera sin bil och sitt liv över det.

Uppdaterat: 2022-04-24 01:29
- Peugeot e-208 GT 2022

Hur vanligt det är i Sverige kan jag nog inte svara på helt men jag kör i Göteborgs innerstad i princip varje dag och där körs det mot rött så man får blodsmak i knävecken, mest hela tiden. Om jag själv kör på "sent gult och skitnära rött" så ser man i backspegeln att kanske två, ibland TRE bilar kör efter och det är så klockrena rödljuskörningar att det är helt horribelt. Har sett läskiga saker hända på grund av detta, att bilar krockar händer men när nån kör mot rött brukar det "laddas" för att "hinna över" men vad de inte tänker på är att när de gör så, får gångtrafikanter och cyklister "grönt" i andra änden av korsningen och då kommer en stolle in på det övergångsstället i på tok för hög fart. Har som tur är aldrig bevittnat att nån blivit påkörd.

Några som satt detta i system är kollektivtrafiken. Bussförarna i Göteborg kör regelmässigt mot rött. De stannar knappt för nått längre. Hade de inte behövt ta upp passagerare hade de väl kört runt runt i stan tills dieseln tog slut? Ärligt talat är dessa förare HELT LIVSFARLIGA. Kan ta hur många exempel som helst men det finns två korsningar i Göteborg man ska ha koll för detta fenomen. Järntorget när man ska svänga vänster in mot Allégatan, där kommer bussarna från Linnegatan och där har jag varit så nära att bli manglad av bussar att det inte är en slump, de skiter i det trafikljuset. Den andra korsningen är vid Sahlgrenska sjukhuset, där bussarna kommer från Tolltorpsdalen. Där kommer det väldigt ofta en buss vi från andra håller haft grönt i flera sekunder. Kan bussförarna vara färgblinda? ÄR det ett krav för att hålla tidtabellen?

SÅ i Göteborg finns det rödljuskörning så det räcker men jag har faktiskt en kollega som blev av med körkortet just för rödljuskörning. Han såg inte ljuset för det var i motljus (inget argument med ändå en förklaring) och det låg en målad polisbil bakom. De tog kollegans körkort på plats och han var utan kortet i två månader och 3000 i böter så det är kännbart att åka fast men risken är väl minimal tydligen.

Uppdaterat: 2022-04-24 07:56
/Hilife

Där jag befinner mig har hyrbilar röd nummerplåt, övriga vit eller gul.
Ganska ta att hyrbilarna att syns, för turisterna kör på ena sidan, invånarna på den andra !!!

Uppdaterat: 2022-04-24 07:57

Kan intyga att bussförarna i Gbg (Västtrafik) kör extra dåligt/slarvigt/farligt och ryckigt. Inte behagligt att åka med
Kör därför bil till jobbet numera.

Uppdaterat: 2022-04-24 12:20
Gillar kurvor och rondeller

Stop-skylt är inte många som respekterar i Stockholmsområdet. Lite farligt ibland när jag stannar för stop-skylt och bakomvarande fordon tror att jag ska köra ut utan att stanna, det råkar jag utför ganska ofta.

Uppdaterat: 2022-04-24 16:53

Det kanske håller på att bli som i vissa länder söderut där allt fler trafikregler endast ses som en rekommendation.
Ja alltså, de trafikregler som man hört talas om och kommer ihåg förstås!

Uppdaterat: 2022-04-24 18:18
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Ingen trafikhändelse, men dagens observation i söndagstrafiken : såg fem stycken (olika) Ford Mach E inom loppet av 45 km och 45 minuter. Visste inte att den blivit så vanlig i "Smålands inland"?

Uppdaterat: 2022-04-24 21:18
Power to the people

Grosser, rent generellt börjar det bli mycket elbilar nu. Ser dom varje dag och flera av dom varje dag också.
Mest ser jag Tesla så klart, några stycken om dagen, men många Zoe, ser Mach-e, Mercedes, Opel och ett par andra som kör runt i Kalmar med Peugeot e-208, gula sådana. Har inte sett någon annan lokalt som kör en sådan som blå som jag gör.

Hade nog sett flera om jag stannade på laddningsplatser, men jag laddar just nu mest i närheten av hemmet eller på jobbet tills laddningsproblemet i mitt garage hemma är fixat.

Uppdaterat: 2022-04-26 22:25
- Peugeot e-208 GT 2022

Varit på Cypern en vecka och som vanligt noterat beståndet av bilar.
Såg ingen elbil alls, eller nån laddare heller för den delen.
Den nyare bilfloran var en salig blandning precis som här, fast mindre bilar och få SUVar, inga kombi alls, VAG var sällsynta, jag såg fler Volvo är Folkvagnar
Det utmärkande var äldre bilar och taxi.
Alla taxi var Mercedes, en hel del gamla E klass, den modellen som rostat bort här för länge sen.
Alla äldre bilar, typ 20-30 år var Mitsubishi. Colt, Galant, Pickuper och mindre lastbilar vimlade det av, bilar som är helt borta här.
Lite udda, då detta äldre bestånd brukar bestå av Toyotor.
Körde ingen bil själv, vi åkte buss som var mycket enkelt. Bussarna körde hela tiden, som det verkade utan turlista, som mest väntade vi 10 min innan en med rätt nummer dök upp. Åka buss kostar 15 spänn, och man betalar med pengar.
Inga taxor, inga appar, inga kort, inga zoner.

Uppdaterat: 2022-04-30 12:22

Cash is king
Om man nu kan ta ut pengar, om man är swedbank kund ;-)

Uppdaterat: 2022-04-30 21:23

Idag såg jag rekordet i att sitta nära ratten.
De 8 km ut mot våra öar gick i 30, kön leddes av en bil längre fram, jag trodde det var en epatraktor, men visade sig sen vara en vanlig Golfkombi. Pga vägbygge är det omkörningsförbud på hela sträckan, så vi fick snällt ligga kvar.
När det väl blev 2 filen så vi kunde köra om (fick köra om till höger då bilen åkte i vänster) såg jag föraren. En kvinna i medelåldern sittandes med hakan några cm från ratten. Hon hade inga glasögon, kanske hade hon glömt de hemma och försökte se vägen utan ?? Eller så såg hon inte hastighetsmätaren med sin position på huvudet.
Man har sett folk sitta nära ratten, men det här var helt klart rekordet, ryggstödet på stolen lutade framåt !!!

Uppdaterat: 2022-05-01 22:49
Rikard skrev:

Varit på Cypern en vecka och som vanligt noterat beståndet av bilar.
Såg ingen elbil alls, eller nån laddare heller för den delen.
Den nyare bilfloran var en salig blandning precis som här, fast mindre bilar och få SUVar, inga kombi alls, VAG var sällsynta, jag såg fler Volvo är Folkvagnar
Det utmärkande var äldre bilar och taxi.
Alla taxi var Mercedes, en hel del gamla E klass, den modellen som rostat bort här för länge sen.
Alla äldre bilar, typ 20-30 år var Mitsubishi. Colt, Galant, Pickuper och mindre lastbilar vimlade det av, bilar som är helt borta här.
Lite udda, då detta äldre bestånd brukar bestå av Toyotor.
Körde ingen bil själv, vi åkte buss som var mycket enkelt. Bussarna körde hela tiden, som det verkade utan turlista, som mest väntade vi 10 min innan en med rätt nummer dök upp. Åka buss kostar 15 spänn, och man betalar med pengar.
Inga taxor, inga appar, inga kort, inga zoner.

Jag har varit många gånger på Cypern i Larnaca med jobbet då vi har flera kontor där, men nu var det sedan strax innan pandemin bröt ut som jag var där senast. Såg då inte en enda elbil och inga laddplatser, men det var ju som sagt några år sedan nu, men det verkar som att inga resurser läggs där för att gå över till el.

Och som de sa. Taxi är gamla slitna mercedes som hade många år på nacken. I Sverige finns det väl knappt någon gammal sliten bil som taxi? Ja Uber då, men det är ju privata bilar.

Uppdaterat: 2022-05-02 19:08
- Peugeot e-208 GT 2022

Lite utanför ämnet funderade jag på att man inte såg några solceller.
Alla hus har soldriven vattenvärmare på taket.
Jag måste googla hur Cypern producerar el, det borde ju varit solceller överallt.

Uppdaterat: 2022-05-02 19:46