Vi Bilägares forum

Ang förmånsbil - elbil

Ang förmånsbil - elbil

Blir inte klok på detta, önskar råd!

Situation:

Har en förmånsbil (Kia E-soul, 100%elbil) som jag tog ut 2019. Denna resulterar i ett löneavdrag om 3000 kr.

 

Eftersom det nu i sommar har gått tre år så kan jag ju byta denna mot en ny bil. Jag tänkte då ta en större elbil, exempelvis kia E-Niro.

 

Saken är den att jag inte får ihop huruvida detta skulle resultera i någon större kostnad för min del. Jag menar reglerna gjordes ju om 2020 och vissa har sagt att jag borde behålla min befintliga bil för att spara pengar.

Medan vissa andra säger att det är ytterst marginell skillnad så det spelar ändå ingen roll. Fårmånsvärdet är ju typ samma? 

Så sammanfattningsvis, är det dumt att byta till ny bil? Blir det någon större de facto kostnadsökning? Sparar jag något på att behålla min befintliga bil??

Uppdaterat: 2022-01-20 20:39

Kommentarer

Beror väl på vilken bil du väljer.
Men välj den du tycker bäst om

Uppdaterat: 2022-01-20 22:09
Gillar kurvor och rondeller
motorcykelentusiasten skrev:

Beror väl på vilken bil du väljer.
Men välj den du tycker bäst om

Jo men ponera att jag väljer en ny elbil som i stort sett har samma förmånsvärde, blir det då någon markant ökning av nettkostnade sett till de ändrade reglerna?

Uppdaterat: 2022-01-20 22:17

Gå in på skatteverkets hemsida och se vilket förmånsvärde bilen får.
Det finns förslag på förändringar vid halvårsskiftet men om jag nu minns rätt så var dessa inte försämrande för elbilar.

Uppdaterat: 2022-01-21 09:56
*Robban

En kanske dum fråga. Om man har en förmånsbil på bolaget, skattas man mer om man köper hjulen på bolaget? dvs ökar förmånsvärdet då?

Rätt oklart. Har en tesla modell 3. Betalar ca 5200 kr i förmån/per månad. Den bilen har inga extra prylar eller så. Men låt säga att jag köper dit en spoiler, fälgar och däck. Kommer det att öka förmånsvärdet?

Visst borde förmånsvärdet öka i och med att man på skatteverkets bilförmånstabell får kryssa i "tillägg" (se länk)

Uppdaterat: 2022-02-03 08:44

Ja det ökar.
Men det man brukar göra, om man själv äger företaget och styr inköpen, är att köpa till vinterhjul och annat extra efter man köpt bilen.
Såklart utanför regelverket och kan självklart upptäckas vid en skatterevison.
Korrekt är att ta med allt i affären och betala förmånsvärde för det

Uppdaterat: 2022-02-03 09:47

Angående däcken så är det två saker i det, ja vinterhjul skall vara med och skall förmånsbeskattas, men vissa bolag väljer att köpa dem på räkning istället för på leasing, men för dig som förare skall det inte bli någon skillnad.
Tidigare fuskades det väldigt med detta men Skatteverket vet att alla bilar som körs i Sverige HAR vinterhjul också…

Uppdaterat: 2022-02-03 11:54
*Robban

Har man eget företag tar man ofta vinterhjulen separat, då kan man dra av full moms. Läggs hjulen ihop med bilköpsfaktura så är det bara halv moms. Så det är egentligen bara en teknisk grej internt på företaget. Förmånstagaren får naturligtvis förmånsvärdet för däckkostnaden.

Uppdaterat: 2022-02-03 15:52