Bild
Nästa artikel

Z5 - ännu en bluff-manick

En israelisk 16-årig pojke har uppfunnit en manick, kallad Z5, som reducerar bilens bränsleförbrukning med upp till 40 procent och därmed även utsläppen.

16-åringen har nu hunnit bli 18 och satt igång marknadsföring och försäljning.


Det händer att vi på Vi Bilägare får tips och erbjudanden om att köpa artiklar som handlar om fantastiska uppfinningar och mirakelmedel. Så också i det här fallet.


Vi tackar alltid nej (det gjorde inte Metro som publicerade en artikel om Z5 i april) därför att erfarenheten säger att det nästan undantagslöst är bluff. Ska vi skriva så ska det ske efter att vi provat själva.


Z5 kostar 208 dollar och kan beställas via hemsidan www.z55555.com. Jag var på väg att göra det bara för att avslöja bluffen när jag råkade stöta på Calle Carlquist på Automobil:


- Jag fick också erbjudandet om det där och svarade nej med vändande post. Det är en internetskröna. Lurendrejeri.


Jag går på Carlquists linje och använder pengarna till något vettigare.


 

Taggar:

Kommentarer

#1
Eric
2009-06-02 14:13

Varen icke oroliga.
Garanterar att er artikel sålt minst 25 st "manicker" till troende på tekniska mirakel...

#1
Håkan Bäcklund
2009-06-02 14:42

För tydlighetens skull, vi har inte haft någon artikel. Vi tackade nej till den.

#1
göinge
2009-06-02 17:08

Eftersom det människor som på fullt allvar tror att mängden reklam för en produkt är ett mått på produktens kvalitet och positiva egenskaper, kan alla skriverier om Z5 locka folk att köpa - även om skriverierna överlag är negativa.

#1
Lennart Germundsson
2009-06-02 20:10

En bluff är ingen bluff förrän den är bevisad. Testa Z 5. Jag ser med intresse fram emot resultatet.

#1
Arthur Dent
2009-06-02 20:19

Och om nån kom och sa att alla som vill kan flyga, skulle du prova att hoppa ut genom fönstret på femte våningen då också? Nej, tig ihjäl skiten säger jag! Den här liksom alla andra hokus pukus metoder som diverse dårar och skurkar försöker lura på vanligt folk.

#1
Krille
2009-06-03 11:33

Vore detta en bra produkt och jag producerade den, då skulle jag skicka ett gratisprov till alla biltidningar i de länder som den skulle säljas i.

#1
nilwes
2009-06-03 15:43

Klok åtgärd att skrota dumheter. Men Vi Bilägare tog gjärna emot att saluföra blykulor från Vånga att stoppa i tanken för att reparera skador i motorn, detta var väl en bluff stor nog att ge uppmärksamhet.
Även trafiksäkerhetsverket gav ut i sin informationskampanj att varselljus med märket Talmu top var godkända. Ingen visste vad top betydde. Ibland vill man veta trots avsaknad av kunskap.

#1
Roy
2009-06-03 18:02

"En bluff är ingen bluff förrän den är bevisad."
Jag antar att det är skrivet med stor ironi.
Det är naturligtvis motsatsen som gäller. Allt är bluff tills motsatsen är bevisad.
Annars är det ju bara att köra på!:
Tomten finns! Jodå - bevisa motsatsen om du kan. Själv har jag tagit fram en typ av filter som ska monteras på bränsleledningen. Det innehåller silvernitrat vars joner gör att syret binds hårdare till bränslet och därmed ökar såväl effekt som effektivitet. Små glaskulor i en väldigt exakt uträknad storlek förbättrar joniseringen och avger turbulent energi som underlättar bränsleflödet. Jag är dock lite avis på min vän Jesus som har en egen variant av keyless-funktion - handpåläggning på instrumentpanelen får hans bil inte att bara starta, utan även att gå på vatten (som han först gjort till vin).

#1
S-E S
2009-06-04 17:54

Det är väl ingen konst att reducera energitillförseln med 40%, men du får prestanda därefter!

#1
Jens
2009-06-05 18:42

Hej alla glada.
Jag fick mina 2st Z5 levererade i April 2009, jag installerade dem direkt och kan bara instämma med vad som sagt att det fungerar.
Jag behöver inte förstå reaktionsformeln för att kunna handla, över 28000 har sålts på internetsidan http://www.Z55555.com sedan start i Februari 2009.
I min Ford Mondeo 1996 hade jag en medelförbrukning innan på 0,90-0,93 per mil blandad stadskörning, idag ligger jag på 0,73 - 0,80 per mil, det blir runt ca 16,5% i medel förbättring, minskad bensinåtgång.
Allt beror ju på hur man kör, men med samma körsätt i stort sett så har jag i alla fall ett plus, om jag kan nå de 40% återstår att se, men redan nu har jag tjänat in vad de kostade.
Z5 forever

#1
Roy
2009-06-05 19:42

Kollade runt lite på nätet och hittade absolut ingenting av värde angående denna... manick.
Kontaktytorna är så små och inte heller upphettade så det är svårt att se hur luften skulle kunna påverkas. Möjligen skulle den kunna betraktas som ett strömningsmotstånd och att motorns styrelektronik därmed drar ned effekten - man får alltså en slöare och därmed snålare motor - men inte heller detta är särskilt rimligt.
Det står i deras eget material att på grund av motorns ökade effektivitet så behöver man inte trycka lika hårt på gaspedalen - alltså trycker inte föraren lika hårt på gaspedalen. Sen tror jag nog att man mer eller mindre omedvetet ändå ändrar sitt körbeteende om man köpt en dyr pryl. Man vill ju att den ska funka.
Det vore intressant att se om det blivit någon effekt om man pulat in den här mojängen utan förarens vetskap.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.