Bild
Nästa artikel

Volvo och Saab riskerar att få för många köpare

Det vi räknar som svensk biltillverkning, Saab och Volvo (båda med helamerikanska ägare) riskerar att hamna i Kina. Ja, "riskerar" är ordet som väldigt många använder.

Volvo och Saab har Sverige som huvudmarknad, en marknad som enligt prognos utgörs av knappt 200 000 sålda bilar totalt i år.


Den kinesiska personbilsmarknaden ökade med 90 procent i augusti till 858 300 bilar. Vi talar alltså om en säljperiod på en månad. De första åtta månaderna såldes 6,22 miljoner bilar i Kina, en ökning med 37 procent.


Det är den marknaden Volvo och Saab "riskerar" att hamna på. 

Taggar:

Kommentarer

#1
Roland
2009-09-09 20:33

Vart har all vår tidigare industriproduktion flyttat??
Tekoindustri, varvsindustri, mobilproduktion, hemelektroniindustri. Produktionsdelarna har alla flyttat österut, men det betyder inte att den kvalificerade delen alla gånger har försvunnit ur landet. Enkla sammansättningar görs billigast i låglöneländer, dessutom effektivast nära marknaden. Marknaden finns framöver i Kina.
Vårt bäst före datum är sannolikt förbi.

#1
Janne
2009-09-10 21:17

Se vad som hände med Rover. De kinesiska ägarna länsade fabriken på allt och skickade det till Kina.
Man måste skilja på två saker:
1. Intresset av att ha arbetstillfällen i Sverige
2. Varumärket Volvo
Har en känsla av att flertalet värnar mer om svenska arbetstillfällen än varumärket Volvo.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.