Bild
Nästa artikel

Volvo Ocean Race är en provokation

Volvo Ocean Race kommer till Stockholm i dag, eller är det kanske i morgon. Stockholms stad har satsat 50 miljoner kronor på jippot, Volvo det tiodubbla.

I dessa ekonomiska kristider är hela detta evenemang naturligtvis en stor djäkla provokation mot allting som är viktigt i de flesta medborgares tillvaro.


Och hur ska de Volvo-anställda kunna annat än glöda av indignation så fort namnet Volvo Ocean Race kommer på tal. 500 sponsormiljoner i sjön av ett företag som säger upp personal i tusental och som själv kämpar för att hålla näsan ovanför vattenytan.


Jo, jag förstår att satsningen på Volvo Ocean Race bestämdes innan krisen slog till på allvar. Men kan det någonsin vara vettigt av en biltillverkare att satsa så ofattbart mycket pengar på en båttävling?


Läs för övrigt en skoningslös sågning av detta jippo på http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/anrell/article5378964.ab

Taggar:

Kommentarer

#1
göinge
2009-06-15 11:01

Visst kan det verka märkligt, men om man menar att man borde dra in all sponsring i kristider visar man också att man ser sponsring som att man bara delar allmosor, utan att få någonting tillbaka. Oavsett om du sponsrar ett division 5-lag i fotboll, eller om du är huvudsponsor till en internationell båttävling vill du ju få något tillbaka. För Volvo hade sponsringen av fotbollslaget bara varit en allmosa. Man hade inte sålt fler bilar för att man skänkt ett gäng paraplyer till deras jultombola. Sponsringen av division 5-laget passar kvaretsbutiken bättre. Kvartersbutiken kan få något tillbaka av sådan sponsring. Volvo däremot ska sponsra stora internationella tävlingar. Ge namnet (bra) publicitet och därmed kanske sälja några bilar fler.

#1
Magnus
2009-06-15 14:24

Ja Håkan, det verkar ju smart att dra in på marknadsföring när det blir svårare att sälja bilar... Säljer man bättre då?

#1
Jealous Rock
2009-06-15 14:48

Vem bryr sig om vilka som är ute och leker till sjöss? Det här luktar nepotism som man försöker höja upp till något väsentligt, med hjälp av fotskrapande journalister som vill in i smöret. Ford Ocean Race, som det borde heta, när man säljer maskerade Fordar under Volvoskyltar.

#1
Noak i arkwen
2009-06-15 14:48

BILtillverkare stöder BÅTtävling!? Dom som har tillräckligt med pengar för att delta (på något sätt) i seglingsjippot, kör knappast Volvo. Kanske Köningsegg?
Dåligt omdöme finns.

#1
Undrande
2009-06-15 15:22

Jag har aldrig förstått varför sport är så viktig att sponsra. Låt marknadskrafterna verka och låt de klubbar eller sporter som inte bär sig på egen hand bara försvinna.
Mitt yrke tar mig runt i världen och ger mig förmånen att få ett annat perspektiv på var pengar behövs bättre.
Det finns annat än sport som skulle skapa goodwill för företag, men det skulle kanske kräva engagemang av de högsta företagsledningarna som de inte har personligheter att klara av.

#1
yang
2009-06-15 16:01

Det värsta är väl att man lyckats få Stockholms Stad att satsa (sponsra med) 50 miljoner. Det är väl våra skattepengar antar jag. Några andra pengar har väl staden knappast. Dessutom skapar man trafikkaos med att Skeppsbron är avstängd under dryga två veckor! Hur tusan lyckas man köpa stadens politiker och tjänstemän, så att man har fått dem att ställa upp med marken och pengarna kan man undra. Vad har Stockholm för payback av detta jippo? Luktar nästan lite mutor och bestickning. Jag som privatperson får ju inte ta emot pengar eller varor för mer än runt 500 kr. Är beloppet/värdet högra blir det betraktat som tagande av muta. Hmmm...

#1
göinge
2009-06-15 16:11

Till undrande: Vad tror du storklubbar som Manchester United, Real Madrid och Juventus får sina pengar ifrån? Just det: sponsring. Svindyra biljetter är bara en bråkdel av inkomsterna och utan sponsring hade biljettpriserna behövt flerfaldigas för att bekosta alla hutlöst dyra spelare.

#1
Eric
2009-06-15 16:12

Artikeln är ungefär vad nån "sportjournalist" yttrade i nån morgonTV nu i morse..
Sett samma program ???
Volvo har mer än Sverige som marknad!

#1
Roland
2009-06-15 16:27

Snurra min värld. Det är mycket som är rena snurren. Men det håller hjulen igång. Dra in på allt onödigt så förstärker vi lågkonjunkturen. Henry Ford hade bara ett mål. Den endast svarta bilen skulle produceras billigare och billigare. Men det gick åt pipan det också. Sedan kom A modellen osv............

#1
undrande
2009-06-15 19:33

svar till Göinge: Precis min mening! Ingen av dessa spelare är värda det de betalas. Varför ska människor som köper en vara behöva betala till en fotbollsklubb som man är helt ointresserade av. Höj biljettpriserna till vad det egentligen kostar så får vi se hur många som är intresserade. Nej, fram för en heltäckande redovisning av hur sponsringen ser på företagens hemsidor så att vi kan rösta med fötterna. Jag (mitt företag) har aktivt valt bort Volvo på grund av denna idiotiska satsning. Jag kollar noga upp hur de företag jag samarbetar med engagerar sig i samhället.

#1
undrande
2009-06-15 19:37

svar till Göinge: Precis min mening! Ingen av dessa spelare är värda det de betalas. Varför ska människor som köper en vara behöva betala till en fotbollsklubb som man är helt ointresserade av. Höj biljettpriserna till vad det egentligen kostar så får vi se hur många som är intresserade. Nej, fram för en heltäckande redovisning av hur sponsringen ser ut på företagens hemsidor, så att vi kan rösta med fötterna. Jag (mitt företag) har aktivt valt bort Volvo på grund av denna idiotiska satsning. Jag kollar noga upp hur de företag jag samarbetar med engagerar sig i samhället.

#1
Lasse J
2009-06-15 20:26

Yang
Tror inte att man behövt köpa någon.
Storhetsvansinniga politiker med förlegade, sunkiga ideal finns det alldeles för gått om.

#1
MS
2009-06-15 23:46

LOVE Volvo Ocean Race :)
Skapa en av de över 200000 båtarna på www.volvooceanracegame.com
Noak, segling kan vara en av de billigaste sporterna, tro mig ;)

#1
Lasse J
2009-06-15 23:50

Sitter och funderar om jag kan finna någon typ av sport som endast utövas för glädje och tillfredsställelse, utan baktanken om ekonomisk vinning för utövaren....

#1
S-E S
2009-06-20 22:09

Vad är felet med att en en båtmotortillverkare satsar på båttävlingar? Det är väl inte sämre än att cigarettillverkare satsar på F1?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.