Bild
Nästa artikel

Volvo - en våt filt över Sverige

"Strukturförändringar" är en djäkla term. I förstone låter det inte så farligt men nu har vi lärt oss den enda egentliga betydelsen: budskapet är att nu blir det varsel, avsked, neddragningar i stor skala. Elände i kubik.


Stephen Odell, Volvos nye VD, gick visst runt och handhälsade på alla anställda i Göteborg när han började jobbet den 1 oktober. Nästa gång Odell tar en anställd i hand så är det för att tacka för den tid som varit. Snacka om tuff start på nya jobbet.


Volvo meddelade alltså för ett par timmar sen att man genomför nya strukturförändringar som ställer 2 700 anställda i Sverige utan arbete. Utanför Sverige ryker 600 jobb. Antalet anställda hos underleverantörerna som berörs kan räknas i många tusen.


När Volvo krisar dras en våt filt över hela Sverige.

Taggar:

Kommentarer

#1
Raphael
2008-10-08 20:33

Volvo har satsat på helt fel bilar för marknaden. Självfallet måste ledningen ta sitt ansvar och avgå. Det är dags att Ford släpper Volvo och inför statlig styrning så att Volvo tvingas tillverka folkbilar igen, bilar som Svensson har råd att köpa, bilar som också andra marknader har råd att köpa. Volvo behöver satsa på Europa.
Huvudskälet till att Volvo har fallit är för att den amerikanska marknaden har störtdykt och Volvo har gjort sig helt beroende av den amerikanska marknaden. Denna strategi var kortsiktig och ett misslyckande. Det är orimligt att bygga upp ett lands fordonsindustri utifrån endast en marknad - men både Volvo och Saab har gjort detta.
Det är dags att Sverige och den svenska industrin släpper USA och äntligen ägnar sig åt Europa, som Sverige borde ha gjort för länge sedan.
Var finns den långsiktiga planeringen? Varför är det endast korttidstänkandet som gäller - att tjäna så mycket pengar på så kort tid som möjligt. Och när tiderna faller så faller alltihop. Detta är fel strategi och visar på ett strukturfel i den svenska marknadsekonomin. Det fungerar inte längre att fokusera på snabba vinster, man behöver bygga långsiktigt.

#1
Roland
2008-10-16 16:27

...och snart är Volvo en våt fläck i historieböckerna.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.