Bild
Nästa artikel

Victor Muller i hjälteroll

På fyra sidor har Dagens Nyheter under två dagar berättat om hur det gick till när Saab räddades undan nedläggning.


De fyra sidorna mynnar ut i en hjälteförklaring av Victor Muller som inte bara framstår som hjälte utan rena trollkarlen. 


Victor Mullers entré när Koenigsegg hoppade av Saab-affären mottags med stor skepsis av många. Jag hörde till dem som inte trodde på honom.


DN:s artiklar kastar ett nytt ljus över hela processen men huruvida de ger den sanna bilden av Victor Mullers (hjälte)roll återstår att se. Vi i media har som bekant ibland en tendens att antingen höja till skyarna eller såga jäms fotknölarna. Lagom är ju så ointressant.


En sak måste man ge Muller: han har jobbat fruktansvärt hårt för att blåsa liv i Saab. Oavsett hur det går till slut så var han med sin energi och envetenhet förmodligen det bästa som kunde Saab när det såg som mörkast ut.

Taggar:
Victor Muller i hjälteroll

Kommentarer

#1
Smithy
2010-07-07 01:36

Så rätt, så rätt Bäcklund.
Media har varit ett pack till största delen när det gäller Saab, på senare tid har man varit blandat positiva men nackdelar ska tamej*** alltid höjas högst. Bara att läsa lite på Di.se så uppenbaras den onödiga kritiken rätt snart. Saab hade väl gått ner med en procent någon månad där Di:s rubriksättning blev "Saabs ras fortsätter", befängt.
Många jobb som rör hemmamarknaden, men det ger man blanka fan i. Alltid analyserande och "professionellt" kritiska i fel ögonblick...
Ska inte försäljningsstatistiken startas om på nytt när det gäller Saabs nya ägare, en ny era. Räkneverket borde börja på noll.
GL Saab!

#1
Henrik
2010-07-07 01:38

jäpp

#1
Gösta
2010-07-07 12:55

Något får mig att tänka på historien om kejsarens nya kläder, där Muller har huvudrollen som kejsare. Jag hoppas innerligt att inte Muller ertappas utan en tråd på kroppen.
Det svenska välfärdssamhället behöver arbetarna i bilfabrikerna. Vi kan inte bara förlita oss på borgare och direktörer.

#1
jens
2010-07-07 17:15

Tycker media har fått aldeles för stor roll i samhället ,mäniskor slutar snart tänka själv utan läser i blaskan hur det blåser....att jag inte gillar mediamakten är att journalisterna har blivit mindre noga i sin granskning, utan artikeln skall ut snabbt sann eller inte bara man håvar in money money.

#1
Håkan Bäcklund
2010-07-07 18:05

Jens: Du kan ju trösta dig med att sanningen kryper fram, förr eller senare. Ibland visar det sig dessutom att media varit helt rätt ute. Jag tycker att vi ska vara väldigt tacksamma för att vi lever i ett land där ordet är fritt.

#1
Arbetsutvandraren
2010-07-07 18:49

Om media inte har haft rätt så kommer ett högst eventuellt tillrättaläggande längst ner på sidan 18 i så liten text att ingen reagerar på notisen, inte alltid men i övervägande del.

#1
jens
2010-07-07 22:52

Nu påstod väl inte jag att inte jag är för det fria ordet ett öppet samhälle såsom sverige alltid har varit riktigt stolt att vara svensk ta allemansrätten tex..Jag är för presstöd så alla åsikter framförs vilket jag inte tycker att det gör idag.

#1
Smithy
2010-07-08 01:17

Jens, det har du väldigt rätt i. Det blir bara att se över den statligt finansierade median så kan man tydligt se att etablissemanget fungerar som ett självdrivande klockverk.
Läs på lite om politisk korrekthet, så kan man sannerligen dumförklara media där subjektiviteten göms bakom noga utvald information, så att läsaren ska följa med i den "rätta" agendan...

#1
Lägerleffe
2010-07-08 11:30

Media är sig (nästan) alltid lika - skriver endimensionellt om antingen nyheter eller konflikter. Det sker med ryggraden och ibland från en position längre ner... Men, det finns undantag ibland. Som vissa artiklar där ordentlig reserach, eftertanke och skrivandet till punkt får sitta i högsätet. Sådana undantag (och hela tidningen Filter!) tillför något som borde vara regel - alltid.
Vad gäller Victor Muller så är han ingen trollkarl. Men han är en klok, rik och intelligent pragmatiker med hjärtat på rätta stället. Det räcker långt.

#1
Smithy
2010-07-08 17:48

"Amen to that!"

#1
Koltrasten
2010-07-08 22:28

När det gäller rapporteringen kring Saab Automobile under perioden feb 2009 - feb 2010, så har väl svensk media rent generellt aldrig visat upp en större brist på saklighet och trovärdighet. Rubriker, vinklingar och bristen på all form av källkritik har ju varit rent häpnadsväckande. Allt som kan vändas till något negativt har fått skapa krigsrubriker. Rykten helt utan substans (och som redan dementerats av insatta) tillåts gång på gång skapa nya sensationsartiklar. Osv...
Det kanske mest skrämmande är att den mest sakliga rapporteringen har kommit från två ställen där man inte förväntat det sig:
Trollhättans lokaltidning (ttela.se) som trots sin lokalisering och (förmodligen) känslomässiga förhållningssätt till ett stort klassikt företag på en mindre ort haft en otroligt bra rapportering genom sin ekonomijournalist.
Sajten saabsunited.com där en Saab-galning (bokstavligen på andra sidan jordklotet) kunnat prestera både korrekta nyheter före alla andra och sakliga analyser av situationen nästan timme för timme - samtidigt som han lyckats ha ett kritiskt förhållningssätt till det hela på ett sätt som ingen svensk journalist (förutom på ttela.se) lyckats ha.
Nej, Saab-rapporteingen har varit ett journalistiskt fiasko utan dess like i den allmänna nyhetsmedia och det har för alltid förändrat min tro på vad jag egentligen läser, ser och hör i media jag alltid trott vara trovärdiga (DN, SvD, SVT, SR….).

#1
Anders
2010-07-10 11:50

Insändaren från "Koltrasten sa" är helt exemplariskt skriven. Svensk press är en katastof, här borde komma en kris som rensade upp, tex DI's stjärnskott mfl.

#1
JH
2010-07-11 18:48

Kan instämma fullständigt med "Koltrasten"! Bra skrivet! :-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.