Bild
Nästa artikel

Vi Bilägare fuskar inte

Orsakerna till Volvos kris har diskuterats på många håll, inte minst på Vi Bilägares hemsida.


Många har tvärsäkra förklaringar till varför det gått så illa för Volvo. Den här, som kom till redaktionen via ett mejl, har jag inte hört förut. Den går ut på att det är Vi Bilägares fel att Volvo har det kämpigt.


"Hej !


Vi Bilägare har i viss mån bidragit till att Volvo halkat på fel spår och drabbats av en svårartad kris. När Volvo har presenterat en ny bil så har Vi Bilägares reportrar framställt Volvo som ofta oöverträffad.


Bedömarna har hejat på Volvo för att varumärket skall satsa på att vara i klass med prestigebilar istället för att sansa sig och kanske hålla den nivå som är mera normal för en liten biltillverkare och som hade varit mera till gagn för den normala bilisten som inte har en överfylld plånbok.


Det finns bilmärken som har varit vettiga i sina satsningar på nya bilar och som har bättre kvalité än Volvo, men Vi Bilägare har hellre velat sola sig i glansen av Volvodirektörernas stolta presentationer av nya bilar."


Innebörden är att vi på Vi Bilägare inte sköter vårt jobb, att vi fuskar och att vi är korrumperade. Inte så kul att börja arbetsdagen med, om man säger. Å andra sidan: vem har inte knappat iväg ett oövertänkt mejl nångång!


För ordningens skull vill jag i alla fall säga till dig, Haldo, som skrev ovanstående:


Du har fel. Vi Bilägare skriver inte upp Volvo som oöverträffad och vi vill inte sola oss i glansen av Volvodirektörerna.

Taggar:

Kommentarer

#1
SA
2008-10-14 14:39

Haldo har helt rätt. Håkan Bäcklund och andra svenska motorjournalister borde långt tidigare ha noterat att Volvos bilar kommer att få problem.
Chefredaktören i Vi Bilägare höjer XC60 till skyarna ("Volvo XC60 är trots allt en svensk skapelse och den sätter utan tvivel en ny världsstandard när det gäller säkerhet i personbilar.") Vaddå ny världsstandard, säkerhetsprylarna i XC60 finns i många andra nya dyra bilar. XC60 är faktiskt en "stadsjeep", en biltyp som Vi Bilägare alltid hackar på (om det inte är en Volvo förstås).
Dessutom tycker jag att Håkan B borde ta Haldos synpunkter på allvar och inte försöka förlöjliga. Det verkar som om Haldo trampat på en öm tå, annars hade väl inte Håkan tolkat inlägget som om "...inte sköter vårt jobb, att vi fuskar och att vi är korrumperade". Snacka om att överreagera!

#1
AB
2008-10-14 14:57

Volvo och naturligtvis även Vi Bilägare borde mkt tidigare förstått att det är bränslesnåla miljöbilar vi kunder vill ha! Så visst har ni därmed i viss mån hållit de svenska biltillverkarna om ryggen. Önskbilen är; Hybrid med plug in el, i komb. med optimerad liten förbränningsmotor som drivs med etanol/biodiesel.

#1
JAG #1
2008-10-14 16:03

Jag håller med Bäcklund. Vi Bilägare är inte i närheten av exempelvis Aftonbladet som alltid ger Volvos bilar +++++. Vi Bilägare är knappast mutade av Volvo och jag tycker att Volvo får skylla sig själva för att de satsar på stadsjeepar. XC60 är säkert en bra bil men det hjälper inte när den borde kommit för fem år sedan.

#1
Håkan Bäcklund
2008-10-14 16:29

Till SA SA: Jag tillbakavisar bestämt att jag skulle försöka förlöjliga Haldo, som du påstår. Jag säger bara att han har fel när påstår att vi beskriver Volvo som oöverträffad och att vi skulle vilja sola i glansen av bildirektörerna.

#1
Janne
2008-10-14 21:08

Dessa inlägg är ett uttryck för ankdammen Sverige tycker jag. Det vore ju fantastiskt om Vi Bilägare kunde ha en så fantastisk inverkan på Volvos huvudmarknader, som USA osv. Volvo gör inte bilar enbart för svenska köpare. Sverige är trots allt en ganska liten marknad. Visserligen brukar man kalla pressen för den tredje statsmakten, men att tro att ViB kan åstadkomma sådana effekter på Volvos försäljning är väl ändå att ta i.

#1
Roland Melin
2008-10-14 21:37

Ni borde nog anställa en miljönisse på redaktionen som kan plocka ned suppelativen när Volvo presenterar en säkerhetsfullträff i en SUV.
Hade man gjort det i en S40 med snål och ren motor hade lyckan varit gjord men ack nej.
Visst är det Ni motorjournalister som skrämmer Volvoköparna, snart skäms man som Johan i en ny V50. Så j-a bra är inte Volvo, det är bara att läsa Folksams krockstatestik och vad ägarna i era egna åsiktsundersökningar säger.

#1
Marcus
2008-10-14 21:53

Hej, citerar ViB i nr14 2008 "I det här numret skulle vi haft en testduell mellan Skoda Superb och Ford Mondeo, men så kom Volvo XC60 emellan. Dock garanterar vi att Superb/Mondeo-duellen kommer i nästa nummer. Håll ut!" slut citat. Denna text verifierar och förtydligar att svensk tillverkade bilar (i detta fallet Volvo) favoriseras av ViB. Detta beteende är tyvärr att iaktta i fler länder än Sverige. Har levt och arbetat i Tyskland - där återkommer samma favorisering av de inhemska bilmärkena i olika biltidningar. De som vill att vi bilköpare endast ska handla Volvo för att gynna Volvo - kommer ni ihåg hur det gick för den svenska varvsindustrin där miljon efter miljon vräktes ut till något som redan hade påbörjat sin dödsryckning.

#1
Lasse J
2008-10-16 01:58

Några minnesbilder från tiden då införandet av katalysator var på tapeten.
Från Volvo gnölades i högan sky.
Bränsleförbrukningen ökar, bilarna blir inte körbara o.s.v.
Såvitt jag minns fanns inte en enda svensk motorjournalist som ens försynt i något inlägg påpekade:
"Snälla Volvo, ni har sålt katalysatorbilar i Carlifonien i 10 års tid!!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.