Bild
Nästa artikel

Var inte för snäll i trafiken!

Ibland blir vi lite för snälla i trafiken. Det hände mig i morse på väg till Västerås. Jag körde på motorvägen från rastplatsen strax före Västerås. Höll igen i påfartsfilen för att en röd Audi skulle hinna passera förbi. Han kunde nämligen inte byta till omkörningsfilen eftersom det kom annan trafik där.


Audin närmade sig men körde inte om. Jag höll igen för att han skulle susa förbi, han höll igen för att jag skulle få plats att svänga ut.


Slutet av påfarten närmade sig och det blev lite dramatiskt innan jag slog till bromsen och Audin äntligen körde förbi.


För mycket artighet kan bli farligt. Man måste ta för sig i trafiken.

Taggar:

Kommentarer

#1
Eric
2009-11-06 13:49

Audin beteende är inte enligt reglerna. DU har väjningsplikt vid påfarten. Att göra rätt är aldrig fel!
"Vara snäll" i onödan skapar ofta enbart förvirring, sånt har man inte tid/råd med i de hastigheter som det här brukar röra sig om.
Å andra sidan kan man ju undra ibland när många tydligen helt blinda/döva/utan körkort kör längs påfartens högra breda vita linje, hela vägen till den tar slut - då fortsätter man upp på motorvägen som inget har hänt..är det nån på vägen just då, får han väl flytta på sig.

#1
Onehp
2009-11-06 13:59

Visst. Att vara snäll vid en påfart betyder att komma upp i samma fart som bilarna på motorvägen så gott det går och att inte hålla igen. För då blir det mycket lättare att "passa in" utan att hindra övriga trafiken.
Vad du istället gjorde är att du velade och inte tog den plats som du ska ta. Kanske var du inte för snäll för det är svårt att var för snäll när det verkligen är snällhet.
Kanske var den malplacerade artigheten egentligen feghet för att våga vara tydlig??

#1
Onehp
2009-11-06 14:09

@Eric: man SKA köra så länge som möjligt på påfarten, dock meningen med det är förstås att man vid det där läget ska ha positionerat sin bil i en lucka, i samma fart. Bilen snett bakom ska inte behöva flytta på sig (byta fil), men håller den för lite avstånd så att du inte ryms SKA den sakta in lite. Inte för din skull i sig, men för att man SKA hålla avstånd. Och när du då har lagt dig framför, så ska bakom varande se till att avståndet återställs.
Det är att för många som inte håller avstånd för att "då kommer det nån och lägger sig emellan" när halva vitsen med att hålla avstånd just är att möjliggöra detta så att trafiken kan flyta på. Nåt som alla gynnas av!

#1
Eric
2009-11-06 14:24

"Eric: man SKA köra så länge som möjligt på påfarten,"
NEJ!
Påfart ska användas för (egen) hastighetsanpassning sår att man sedan ska kunna glida in i kön utan att någon blir störd!
Påfarten ska man lämna så snabbt som möjligt till förmån för motorvägen.

#1
pg
2009-11-06 15:15

Att vara snäll är en sak. Velighet är en annan sak. Bestämd är en ytterligare betingelse.
Den veliges körsätt ställer oftast till det för andra.
Brister det i utbildningen?
Vänliga och bestämda bilister som tydligt visar vad de vill borde väl vara ett mål för körskolorna.

#1
Kjell-Åke
2009-11-06 21:23

Både föraren på motorvägen och på påfarten har skyldighet att anpassa hastigheten så att en smidig uppfart på motorvägen kan ske. Att någon skulle ha väjningsplikt före den andre är fel uppfattning. Detta kan ske på mer än ett sätt, t.ex. att föraren i bilen på motorvägen om möjligt kör över i vänster fil. Vid hög trafikintensitet skall "blixtlåsprincipen" gälla.Det är ytterst sällan detta skapar problem i trafiken konstigt nog.

#1
Saabnisse
2009-11-08 01:31

Jag har råkat ut för samma sak och trots att jag har flera hundra extra hk har jag varit tillräckligt förnuftig att inte sätta emot!
Det är ju superdumt att ställa upp i ett sådant läge.

#1
Eric
2009-11-08 13:15

Detta svar lämnar en trafikskolelärare i UnT:
I trafikförordningen, 3kap 23§, står följande: En förare som färdas i ett accelerationsfält skall anpassa hastigheten till trafiken i det körfält som han eller hon avser att köra in i. Föraren skall lämna accelerationsfältet så snart det kan ske utan fara eller onödigt hinder.
Detta innebär att den som skall ut på motorvägen måste accelerera ordentligt på påfarten för att det skall gå så smidigt som möjligt.
Den som i sin tur kör på motorvägen skall underlätta påfarten genom anpassning av sin fart eller genom att byta körfält. Ibland kan det vara svårt att få upp farten för den som skall ut på motorvägen t.ex. pga. tung last el dylikt & då blir det såklart problem men om man hjälps åt så brukar det lösa sig smidigt ändå.

#1
pg
2009-11-10 19:08

Ja tydligare kan det ju inte sägas. Ska detta vara så svårt?
Har inte tunga trafiken svårt att ta sig ut, borde inte heller personbilsförarna ha det. Men de är tydliga att med blinkers visa att de vill in i motorvägens körfält.
Varför fungerar det då så bra just i dessa fall? Jo just av den anledningen att en personbilsförare inte har något att sätta emot.
Om personbilsförarna vore lika pretantiösa när det gäller att ta hänsyn till personbilsförare som till lastbilasförare, skulle det aldrig vara några problem.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.