Bild
Nästa artikel

Trafikpolisens statistik-gymnastik

Vem i hela världen kan man lita på? Inte på trafikpolisen i alla fall, enligt en studie som gjorts av forskare vid polishögskolan.

Ett mått på hur effektivt polisen bekämpar rattfylleri är antalet utandningsprov. Det kallas på intern polisjargong att jaga "pinnar". Många pinnar är fjädrar i hatten för polischeferna.


Men för att hinna med många blåsprov får det inte vara för många rattfulla, det tar för lång tid. Alltså sker kontrollerna på tider och platser då det är liten risk för rattfylleri.


Detta är ren statistikgymnastik och har ingenting med trafiksäkerhet att göra.


Den här veckan ska i alla fall polisen göra ett avsteg och kontrollera nykterheten under hela Lucia-veckan, d v s under den vecka på året när man vet att många kör rattfulla.


 

Taggar:

Kommentarer

#1
Owe Karlson
2008-12-09 13:42

Jag har personligen hört från desillusionerad ordningspolis att man har en viss kvot att uppfylla beträffande "blåsningar". Det händer att man till och med ger sig ut på nätterna för att kolla in bilnummer och sedan blåser själva för att få fram alla inkrävda blåsningar. Denne, min sagesman, har gett upp och säger att han vänta på pensionen.

#1
Janne
2008-12-09 14:34

Det är lite som en fånge på Långholmen sa, när jag jobbade där för 40 år sedan: "Det är kallt här på kåken, inte för att det finns så många dåliga element här, utan för att det sitter skit i ledningen!"
Jag vill påstå att "dumblåsandet" är ett resultat av korkade mätmetoder, beslutade av ledningen (eller politikerna). Jag tror att de flesta poliser vill göra ett bra jobb, men de "störs" av beslut som kommer från ledningen. Det är Taylorism som fortfarande gror i våra organisationer. Taylor tyckte att man skulle mäta när folk kom och gick på arbetsplatsen. Det var mätbart. Vad folk gjorde mellan ankomst och avgång mättes inte. Men det var viktigt att man kom och gick på rätt tid. Jag har på 60-talet stått och köat till klockan, ombytt och klar, bara för att vänta på att det skulle slå om till grönt. Poliser är människor. Mäter man antalet blåsningar ser man till att uppfylla kvoten. Precis som när P-vakterna hade en vecko budget att uppfylla beträffande antalet böter. Korkat så att man blir matt. Vad kvalificerar en person att bli chef egentligen? Det kan inte vara förmågan att tänka i två steg i alla fall.

#1
Lasse
2008-12-09 17:36

Jag ger mig f-n på att det är lika med fartkontroller, fast det ger ju en del pengar till statskassan. Allt för statistiken. Kör ofta (nästan lagligt...) genom Sörmalnd och Östergötland längs E4 och där tycker jag mig se ett ovanligt nitiskt intresse från polisens sida.
Jag undrar hur det är med mätningar
i tätorter, kring skolor o likn. i samma län?

#1
Gunnar
2008-12-09 18:09

En gammal f.d trafikpolis måste ta till orda här.
Detta statistikjagande är ett påfund av högsta polisledningen. Den har tilllkommit på grund av att man tror att poliserna ute på fältet inte jobbar!! man grundar sig på detta genem erfarenheter som man själv har. DVS känner man sig själv så känner man andra. Med det menar jag att de som sitter i ledningen består i glidare som på andras bekostnad kommit till den tjänst de nu har. Dessa tror att poliserna är lika lata som dom själv.
Detta fenomen dök upp i samband med att polisen införde individuella löner.
Är man pensionär kan man säga vad man tycker, så är inte alltid fallet i det verkliga arbetslivet som polis.

#1
Verksam polis
2008-12-10 08:44

Jag är fortfarande verksam polis..
kan intyga att det "Gunnar" (pensionären ovan) skrivit är sant. Denna "pinnjakt" har INGET med trafiksäkerhet att göra, utan endast att tillfredställa ngn "förståsigpåare" på Rikspolisstyrelsen. Blir målen uppfyllda av "De" på fältet, så får "förståsigpåaren" ett spark upp i sin karriär. Märkligt eg att om jag som enskild polis rapporterar fler, och gör fler utandningsprov, så kan jag påverka min lön. Men, om jag i stället patrullerar en vägsträcka fram och tillbaka och därigenom beivrar en del brott, endast genom att synas, så kan inte detta mätas. Detta innebär då i statistiken att jag inte gjort något, och förtjänar således ingen högre lön.. Rätt eller fel..? Sorgligt detta med en massa akademiker som blivit poliser, och skall ha allt med "stolpar och diagram".

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.