Bild
Nästa artikel

Tanklösa fotgängare

Hur tänker en del fotgängare? Eller rättare: tänker de över huvud taget?

När jag är bilist råkar jag ut för det gång på gång; gångtrafikanter som utan att titta vare sig åt höger eller vänster bara stegar ut på övergångsstället. De litar blint (!) på att all trafik fryser och står blick stilla i samma ögonblick som de, ofta pratandes i mobilen, tar klivet ut från säkerheten på trottoaren.


Som fotgängare litar jag inte ett ögonblick på bilisterna. Jag vill ha ögonkontakt med föraren för att försäkra mig om att han sett mig och framför allt att han (eller hon) inte avser att meja ner mig.


NTF, Polisen och Stockholms stad kampanjar just nu med uppmaningen: "Ta ögonkontakt vid övergångsstället".


Det är bara att instämma, gör det!


 

Taggar:
Tanklösa fotgängare

Kommentarer

#1
Janne i Stuna
2009-05-12 16:08

Så fel det kan bli! Både lagen om att lämna fotgängare företräde liksom att underlätta vid filbyte används på ett sätt som närmast liknar envägskommunikation. Det tycks om en del(ganska många)glömt att i trafiken har vi inga rättigheter - bara skyldigheter!

#1
Calle
2009-05-12 16:32

En sak som varken gångare, eller för den delen bilister, fattat är att gångare ska vara beredda att stanna på mittrefug, om det finns någon. Det skapar bättre flyt i fordonstrafiken!

#1
göinge
2009-05-12 16:55

Den "omskrivna" lagen lyder precis så som jag fick lära mig att bete mig som bilist vid övergångsställen när jag tog körkort 1994. Som gångtrafikant vet jag också att nästan ingen fick lära sig detta beteende och därför är enda chansen att bli översläppt av en bilist är att faktiskt vara i vägen (gå rakt ut) för bilisten så att han måste stanna för att inte få sin bil nerkladdad med blod och hjärnsubstans.

#1
Roy
2009-05-12 19:45

Vad Calle menar förstår jag inte riktigt. Att fotgängare behöver vara beredda på både det ena och det andra är en sak, men regeln är att bilister SKA släppa fram fotgängare. Är då denna fotgängare på väg över övergångsstället så kan det ju knappast bli tydligare. Att då fotgängare (med tunga kassar) ska behöva stanna på en mittrefug för att bilisterna ska få bättre "flyt" är inte bara ett oförskämt krav, utan också i strid med lagen.
Inne i stan bär sig både bilister och cyklister åt som idioter, ute i förorten är det oftare fotgängaren som gör det. Fotgängare i största allmänhet verkar inte vara medvetna om att de också är trafikanter - även när de går på den kombinerade gång- och cykelvägen.
Kampanjen "Ta ögonkontakt vid övergångsstället" verkar behövas. Kanske är det dags även för en skylt på gång- och cykelbanornas högersida: "Höger sida? Då är du ute och cyklar!"

#1
erik bremer
2009-05-12 20:36

Jag hoppas (antar) att alla i dessa spalter någon gång är fotgängare och ibland också bilförare. Så TÄÄÄNK!
Jag håller med Janne i Stuna.

#1
erik bremer
2009-05-12 20:36

Jag hoppas (antar) att alla i dessa spalter någon gång är fotgängare och ibland också bilförare. Så TÄÄÄNK!
Jag håller med Janne i Stuna.

#1
erik bremer
2009-05-12 20:36

Jag hoppas (antar) att alla i dessa spalter någon gång är fotgängare och ibland också bilförare. Så TÄÄÄNK!
Jag håller med Janne i Stuna.

#1
lars i ume
2009-05-12 20:37

Alla bilister är inte nyktra och opåverkade av droger.Och de struntar regelmässigt i lagen.Och jag väntar gärna fem sekunder på att kolla att jag tar mig levande över gatan. Därför vill jag gärna få ögonkontakt med bilisten när jag rör mig till fots i trafiken.
Att hålla på lagen gör bara döda fotgängare.

#1
Kjell-Åke
2009-05-12 21:47

Värst är ändå en del unga mödrar som i sin iver att komma över gatan så fort som möjligt, skjuter ut sin barnvagn för att markera att bilister icke har företräde.
Med tanke på alla virrpannor som finns i trafiken lär man inte lyckas så många gånger.

#1
Eric
2009-05-12 21:57

Re Kjell-Åke:
Redan när jag tog körkort, på 60-talet så ironiserade teoriläraren över mammor med barnvagn.
Minns hans "vad är det man först skjuter ut i gatan? Jo det dyrbaraste man äger, sitt barn.."
Inget är nytt under solen.

#1
Roland
2009-05-12 22:21

Ren självbevarelsedrift säger att jag som fotgängare inte har nått att sätta emot en plåtlåda som kör över mig även om jag så har alla rättigheter i världen. Så jag ser upp och litar inte på mer än mig själv.

#1
Christer
2009-05-13 01:03

Zebralagen är den farligaste lagen som finns. Fotgängare tolkar den som om de är osårbara på de vita ränderna. Bilisterna svär över att de måste stanna hur dumt fotgängarna beter sej. Tänk vad lätt det skulle vara om alla uppförde sej lite smidigare mot varandra.

#1
Christer
2009-05-13 01:12

Det finns en grupp till som gärna leker "kamikazepiloter" på övergångsställen. CYKLISTERNA! De har absolut inga celler kvar i skallen. De bryter mot nästan alla regler de kan.
Tips till dej Håkan. Gör ett riktigt reportage om vilka regler som gäller för bilister/fotgängare/cyklister. Cyklister har en förmåga att cykla rakt ut på övergångsställe i full fart. Hur kan de tro att en bilist alltid hinner stanna? I går hörde jag en bekant som fick böta 1600:- för han cyklat mot rött på övergångsställe :-)

#1
SB
2009-05-13 10:29

"...tar kliver ut från säkerheten på trottoaren." Nåja, den säkerheten är högst relativ. Härom dagen mötte jag på trottoaren en bil som i god fart kom körande på insidan av raden parkerade bilar. Han hade blivit "inparkerad" och tyckte att detta var ett ok sätt att ta sig ur situationen. För att inte att tala om alla cyklister som numera använder just trottoarerna som sin huvudsakliga körbana. Idag är det inte ovanligt att få höra ilskna signaler från cyklisters ringklockor när de tycker att man inte snabbt nog hoppar åt sidan. Nä, fridlys de få överlevande fotgängare som finns kvar och ge oss en fristad på Skansen.

#1
göinge
2009-05-13 10:30

Jag försvarar inte på något sätt oförsvarbart beteende av fotgängare och cyklister, men jag märker på kommentarerna här liksom när jag diskuterar det här med bekanta att ingen bilist verkar ha haft samma körlärare som jag som tjatade om att planera sin körning genom att se efter om det var någon på trottoaren/cykelbanan INNAN man kom fram till övergångsstället.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.