Bild
Nästa artikel
Nyheter

T som i trams...

3 februari 2012

Jag läser att Bilprovningen numera godkänner att bokstaven Z bokstaveras även Zlatan. Det är väl ett tidens tecken om något. En sökning på internet ger omedelbart 52 miljoner träffar på namnet Zlatan.

Men när det gäller Bilprovningens egna regler för bokstavering så vore det väl på sin plats om man enbart använde sig av bilmärken och –modeller. Det skulle till exempel kunna innebära att Z bokstaverades varken Zäta eller Zlatan, utan Zephyr.

Och när vi ändå är inne på Ford så kunde A bokstaveras Anglia.

Men sen..? För att bokstavera registreringsskyltar behövs inte hela alfabetet eftersom bokstäverna I, Q, V, Å, Ä och Ö inte är tillåtna på grund av att de kan förväxlas med J, O, W, A, A respektive O. (I personliga regskyltar är dock alla alfabetets bokstäver tillåtna.)

Vad sägs om att skapa ett eget bokstaveringssystem grundat enbart på bilmärken och –modeller! Med den kunskap som ni läsare av Vibilagare.se besitter om bilar som borde det inte vara något problem att sätta ihop en bilbokstaveringslista.

För er som läser tidningen Klassiker finns hjälp att få i Klassikerkalendern där alla årets dagar även är bilnamnsdagar. Ofta är dessa snarlika de riktiga namnen utom i dag, den 3 februari, då Diplomat delar namnsdag med Disa och Hjördis.

Vi försöker med en bokstavsstafett i bloggen. Jag börjar alltså med A som i Anglia men det är förstås tillåtet att föreslå andra märken eller modeller på A innan man går vidare på B och så vidare. Vi tar med även I, Q, V och den som lyckas hitta någon bil för att bokstavera Å, Ä och Ö får ett pris. Observera att Austin inte godkänns för att bokstavera Å.

H som i helgpyssel!